Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και την απόφαση της Συνόδου νέος Ηγούμενος στη Μονή Τζαγκαρόλων - Όλο το παρασκήνιο των ποινών από τον Δεσπότη και το Φανάρι

Κρήτη
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και την απόφαση της Συνόδου νέος Ηγούμενος στη Μονή Τζαγκαρόλων - Όλο το παρασκήνιο των ποινών από τον Δεσπότη και το Φανάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση προκύπτει, ότι εκτός διοίκησης βρίσκεται πλέον ο Επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός Λιονάκης

Στο διορισμό νέου Ηγουμενοσυμβουλίου για την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων προέβη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας κι Αποκορώνου Δαμασκηνός, όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη αμέσως μετά την αποκάλυψη του neakriti.gr για το σκάνδαλο που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες την Εκκλησία της Κρήτης! Η κίνηση της Μητρόπολης γίνεται μετά την ομόφωνη απόφαση και εξουσιοδότηση με βάσει το άρθρο 89 παρ. 2 του Καταστατικού Νόμου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το neakriti.gr το σκάνδαλο έγκειται στο γεγονός ότι τρίτο πρόσωπο - φερόμενος ως καταπατητής- πούλησε σε Ισραηλινούς 175 στρέμματα της Μονής έναντι 1,5 εκατ. Ευρώ. Για τον λόγο αυτό ο Δεσπότης Κυδωνίας και Αποκορώνου είχε παύσει από ηγούμενο τον Δορυλαίου Δαμασκηνό όμως κρίθηκε ότι δεν είχε δικαίωμα και πως έπρεπε να το χειριστεί η Σύνοδος.

Έτσι το Φανάρι επέβαλε περιορισμό εντός Μονής στον Δορυλαίου, έπαυσε την τριμελή επιτροπή που είχε ορίσει ο Μητροπολίτης από τον Αύγουστο και το θέμα οδηγήθηκε στην Επαρχιακή Σύνοδο που υιοθέτησε ομοφώνως αφενός την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και αφετέρου την πρόβλεψη του άρθρου ότι η Σταυροπηγιακή Μονή ανήκει πνευματικώς στο Φανάρι αλλά η διοίκηση και διαχείριση της Μονής γίνεται από τη Σύνοδο ενώ παρεμβαίνει σε ανώμαλες καταστάσεις ο οικείος Μητροπολίτης. Με βάση αυτά εξεδόθη σήμερα η ανακοίνωση για το Ηγουμενοσυμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση προκύπτει, ότι εκτός διοίκησης βρίσκεται πλέον ο Επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός Λιονάκης.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης:

«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός προέβη τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 στον διορισμό νέου Ηγουμενοσυμβουλίου γιά την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις του Ν. 4149/1961 Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Διοργανισμού της 9-10-1870 των εν Κρήτη Ιερών Μονών Σταυροπηγιακών τε και Ενοριακών επί τη βάσει οδηγιών της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αποτελούμενο από τους: Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αμφιλόχιο Παπαγιαννάκη, ως Ηγούμενο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μάξιμο Αυγερινό και Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικηφόρο Εικοσιδέκα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ως Συμβούλους.

​Το νέο Ηγουμενοσυμβούλιο διαδέχεται τη Μοναστηριακή Επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει τη διοίκηση της Μονής από τις 19 Αυγούστου 2023, κατόπιν διορισμού της από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριαρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Άρθρο 104 του Ν. 4149/1961 Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας, το οποίο αναφέρει ότι: «Εις εκτάκτους ή ανωμάλους περιστάσεις δύναται ο οικείος Επίσκοπος να λαμβάνει ανάλογα έκτακτα μέτρα προς προστασίαν των συμφερόντων της Μονής».

​Κατά το διάστημα που ακολούθησε η Μοναστηριακή Επιτροπή προέβη, όπως είχε καθήκον να πράξει και κατόπιν σχετικών εντολών, σε διοικητικό και οικονομικό έλεγχο στην Ιερά Μονή, οι οποίες και επέβαλαν τον διορισμό της. Οι παραπάνω έλεγχοι ανατέθηκαν σε έμπειρα πρόσωπα, τα οποία συνέταξαν σχετικές εκθέσεις με το πέρας του ελέγχου τους.

​Οι εκθέσεις αυτές κοινοποιήθηκαν στην Ιερά Μητρόπολή μας, στο Τοπικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας Νομού Χανίων, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News