ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης "είδε" από κοντά τα προβλήματα του Βενιζελείου - Τι συζήτησε με την προσωρινή διοίκηση

Κρήτη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης "είδε" από κοντά τα προβλήματα του Βενιζελείου - Τι συζήτησε με την προσωρινή διοίκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου το οποίο βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζοντας προβλήματα στη λειτουργία του λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών ξεκίνησε τις συναντήσεις ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης έγινε δεκτός από την προσωρινή διοίκηση και ενημερώθηκε σε βάθος για τα προβλήματα του Βενιζελείου τα οποία απηχούν και τα προβλήματα γενικότερα του ΕΣΥ όχι μόνο στην Κρήτη – υπό κατάρρευση τα Νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας αλλά και Ρεθύμνου- αλλά πολλών δομών στην χώρα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης, τόνισε ότι βασική προϋπόθεση της ύπαρξης μιας ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας είναι η επένδυση σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. «Σήμερα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο συζητήσαμε με γιατρούς, νοσηλευτές, με όλο το προσωπικό για τα προβλήματα που υπάρχουν. Η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε, όπως έπρεπε, το Ταμείο Ανάκαμψης, για αυτό έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, να υπάρχει αύξηση των μισθών και κίνητρα σε ειδικότητες που έχουν εκλείψει από τα νοσοκομεία μας, με αποτέλεσμα χιλιάδες χειρουργεία να παίρνουν συνεχώς αναβολές», ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι «το ΕΣΥ είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και έχουμε χρέος την σύγχρονη εποχή να δημιουργήσουμε τις υπηρεσίες που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία».

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ

Ο κ. Ανδρουλάκης συνοδεύεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Ηράκλειο Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκο Παρασύρη καθώς και τον τομεάρχη Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μπουλμπασάκο και τον υπεύθυνο ΚΤΕ Υγείας Γιάννη Τσίμαρη και ακολούθως μετά το Βενιζέλειο θα έχουν συνάντηση στο ΚΕΘΕΑ για τα προβλήματα από την ενδεχόμενη κατάργηση και την ίδρυση νέας δομής.

Το απόγευμα ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι ομιλητής στη θεματική εκδήλωση «Μαζί για το νέο Ε.Σ.Υ.» στο κινηματοθέατρο «Αστόρια», στην πλατεία Ελευθερίας.

Για την αποψινή εκδήλωση, στις 6.30 στον κινηματογράφο Αστόρια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως «έχουν κληθεί γιατροί, νοσηλευτές άνθρωποι εξειδικευμένοι σε οικονομικά της υγείας, ασθενείς, προκειμένου να συζητήσουν για «το τεράστιο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία γιατί θέλουμε να είμαστε στην προτεραιότητα των λύσεων και όχι να μοχλεύονται τα ίδια προβλήματα που κάνουν τους αδύναμους να μην έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας».

«Έχουμε τεράστιο δημογραφικό ζήτημα, τεράστιες αδικίες, έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας μετά τη Βουλγαρία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αυτό «έχουμε χρέος να το αντιμετωπίσουμε».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από το παγκρήτιο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο Ηράκλειο, με αιχμή του δόρατος τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα προβλήματα λειτουργίας στα νοσοκομεία καθώς και στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Εισηγητές στη θεματική εκδήλωση θα είναι οι:
•    Άγις Τσουρός, “Η στρατηγική για ένα σύγχρονο ΕΣΥ”, Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία Ευρωπαϊκού Γραφείου Π.Ο.Υ., Επισκέπτης Καθηγητής Imperial College London – Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Durham.
•    Νίκος Τσακουντάκης, “Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Πρόληψη”, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Μέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
•    Νίκος Ανδρουλάκης, “Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας – Ισχυρά Νοσοκομεία”, Παθολόγος-Ογκολόγος, Συντονιστής Δ/ντής ΕΣΥ Ογκολογικού Τμήματος Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.
•    Κατερίνα Κουτσογιάννη, “Тα προβλήματα του ΕΣΥ από την σκοπιά των ασθενών”, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης ανέφερε τα εξής:

Σήμερα ξεκινάει η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και η σημερινή ημέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ, με την αυριανή στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ δίνουμε εδώ και χρόνια συλλογικά τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο των αναγκών και των δυνατοτήτων του 21ου αιώνα Η πραγματικότητα στα νοσοκομεία, από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα αντί τα αποτελέσματα να αποτελούν πάθημα - μάθημα, έγινε ακριβώς το ανάποδο. Επιταχύνθηκαν, μέτρα που εμπορευματοποιούν ακόμα περισσότερο το κρατικό σύστημα υγείας, που εξασφαλίζουν αμύθητα κέρδη στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες υγείας και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό για να πάνε αλλού

Η Κυβέρνηση μπαίνει στην πιο επιθετική φάση του σχεδίου της για ολοκληρωτική μετατροπή των δημόσιων δομών Υγείας του ΕΣΥ σε μονάδες ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν, αλλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Ως διέξοδος στην συνειδητή απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων παρουσιάζεται η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, που σημαίνει τη χρηματοδότησή τους κατά ένα ελάχιστο μέρος από το κράτος και κατά κύριο λόγο από τις άμεσες (π.χ. στην απογευματινή λειτουργία) και έμμεσες (μέσω ΕΟΠΥΥ) πληρωμές των ασθενών-πελατών. . Διαχρονικά το σωματειο μας αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, που μαστίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας οδηγεί νοσοκομεία και τμήματά τους σε κατάρρευση και υγειονομικούς σε παραίτηση. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής καθιερώθηκαν και επεκτάθηκαν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιβλήθηκαν (το 2001) και παρέμειναν οι πληρωμές των ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής καταργήθηκε (το 2012) ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο. Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση των πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυξήσεις μισθών και επαναφορά του 13ου-14ου. Λέμε όχι στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και όχι στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους.

Στη μάχη αυτή οι μαχόμενοι υγειονομικοί μπαίνουμε μπροστά να σώσουμε την υγεία του ΛΑΟΥ ΜΑΣ τα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Όλοι στο αυριανό παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News