εργασία

Δύσκολος γρίφος η έλλειψη εργαζομένων: Δυσεύρετο το προσωπικό για πολλούς κλάδους της οικονομίας στην Κρήτη  (vid)

ακρόαση άρθρου
Κρήτη
Δύσκολος γρίφος η έλλειψη εργαζομένων: Δυσεύρετο το προσωπικό για πολλούς κλάδους της οικονομίας στην Κρήτη  (vid)
Αναζητούνται από ανειδίκευτοι εργάτες μέχρι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης - Αδυναμία προσέλκυσης εργατικού δυναμικού

Από γυμνώνονται από εργαζομένους οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας από το επιχειρήν, τις κατασκευές μέχρι την παραγωγή. Μάταια σε πολλές περιπτώσεις εργοδότες αναζητούν από απλούς εργάτες και ανειδίκευτο προσωπικό μέχρι εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης.

Αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις βρίσκεται ήδη ο κατασκευαστικός κλάδος με έλλειψη προσωπικού σε μια περίοδο κατά την οποία έχει γιγαντωθεί ο όγκος των προς εκτέλεση έργων.

Οι ελλείψεις εργαζομένων από τα ελληνικά ξενοδοχεία ξεπερνούν το 20% των συνολικών αναγκών σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ένα έλλειμα που χαρακτηρίζεται πλέον ως δομικό. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και το 2022 που έκλεισε με 60.225 ελλείψεις θέσεων στον τουρισμό από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Περισσότερες από μια στις 5 θέσεις έμεινε κενή.

Παράλληλα σε χρόνιο σε δυσεπίλυτο πρόβλημα έχει μετατραπεί και το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα.

Ούτε το φιλόδοξο πρόγραμμα με τους εποχικούς εργάτες γης απέδωσε τα προσδοκόμενα με τους ξένους εργάτες να αναζητούν καλύτερα μεροκάματα σε Ιταλία και Ισπανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News