Ανησυχία στην Κρήτη για την... άγνωστη πνευμονία - Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό που “χτυπά” παιδιά

Κρήτη
Ανησυχία στην Κρήτη για την... άγνωστη πνευμονία - Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό που “χτυπά” παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη για την άγνωστη πνευμονία σε παιδιά στην Κίνα, καθώς, αν υπάρξει και στο νησί μας μία τέτοια έξαρση, οι υγειονομικές Αρχές δε βιώνουν και την καλύτερη περίοδό τους ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν και αυτό το βάρος

Ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη για την άγνωστη πνευμονία σε παιδιά στην Κίνα, καθώς, αν υπάρξει και στο νησί μας μία τέτοια έξαρση, οι υγειονομικές Αρχές δε βιώνουν και την καλύτερη περίοδό τους ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν και αυτό το βάρος.

Τον φόβο τους αυτό, ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά να ληφθούν μέτρα και για τον χώρο των σχολείων, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των υγειονομικών. Ήδη, η μυστηριώδης “πνευμονία” έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Σε σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρεται στα συμπτώματά της και κάνει επίσης γνωστό πως ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει ενημέρωση για τα περιστατικά στην Κίνα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που η Κίνα σταμάτησε να τηρεί την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων στις αρχές του 2023 ξεσπούν, κατά καιρούς, επιδημίες, όπως η γρίπη, το μυκόπλασμα και η βρογχοπνευμονία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. μεταξύ των συμπτωμάτων είναι ο πυρετός και τα πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και γι’ αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία».

Όπως αναφέρει, ο ίδιος αποδελτιώνει και σχολιάζει τις πληροφορίες που έρχονται από διάφορες ειδησεογραφικές πηγές και αναφέρει τα εξής:

«Συμπτώματα - κλινικά σημεία είναι:

Πυρετός, πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και γι’ αυτό αναφέρεται ως “περιπατητική πνευμονία” (walking pneumonia).

Έκταση του φαινομένου:

- Αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο πόλεις. Είναι φαινόμενο που εκτυλίσσεται αρκετές εβδομάδες. Αναφέρεται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία από τα περιστατικά.

Πόσο σοβαρό είναι:

Η telegraph αναφέρει ανώνυμες πηγές για πολύ λίγους θανάτους. Η China Daily αναφέρει γιατρό από νοσοκομείο του Πεκίνου, όπου λέει ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά περιστατικά και κάποια που είναι κρίσιμα, αλλά στο νοσοκομείο του δεν είχαν θανάτους προς το παρόν. Ο ίδιος ιατρός αναφέρει νοσηλεία 7 με 14 ημέρες.

Αφορά και τους ενήλικες; Το promed αναφέρει δασκάλους που αναπτύσσουν πνευμονία.

Ποιο είναι το ανησυχητικό σημείο:

Το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα, αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω αναστροφής των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πηγή και τη σοβαρότητα του φαινομένου».

«Να ληφθούν άμεσα μέτρα τώρα!»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, εκφράζει την προσωπική του ανησυχία ενόψει της χειμερινής περιόδου και λόγω της προβληματικής κατάστασης της Δημόσιας Υγείας στο νησί μας.

«Η εμφάνιση νέας ασθένειας ή νέων κρουσμάτων, σε συνάρτηση με τα αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα διάλυσης του Συστήματος Υγείας, καθιστούν πολλαπλασιαστικά τις όποιες επιπτώσεις υπάρχουν από τέτοιου είδους εμφάνιση ιώσεων, λοιμώξεων ή ακόμα και μιας νέας πανδημίας. Γι’ αυτό πρέπει το κράτος να θωρακίσει το Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στους τομείς εκείνους τους πιο ευαίσθητους που έχουν σχέση με τα μικρά παιδιά και την τρίτη ηλικία, προσλαμβάνοντας υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Και βεβαίως, ενισχύοντας τη Δημόσια Υγεία. Θεωρούμε ότι και με αφορμή τα νέα κρούσματα της πνευμονίας στα παιδιά, είναι επίκαιρο το αίτημά μας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των άμεσων προσλήψεων»...

Ενόψει του χειμώνα, μάλιστα, ο Δημήτρης Βρύσαλης τονίζει ότι μόνο μέσα από τέτοια μέτρα προστασίας και πρόληψης μπορούμε να έχουμε ασπίδα προστασίας για οποιαδήποτε επιδείνωση της υγείας το επόμενο διάστημα.

«Άρα αυτό σημαίνει ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Και με παιδίατρους που θα μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα όταν χρειαστεί. Ενίσχυση των σχολικών μονάδων με σχολικούς νοσηλευτές. Και ταυτόχρονα χρειάζεται στα σχολικά συγκροτήματα να υπάρχουν αίθουσες τέτοιες που να μπορούν τα παιδιά να μη συνωστίζονται. Και να υπάρχουν χώροι που να μπορούν τα παιδιά να προαυλίζονται με ασφάλεια. Και ταυτόχρονα να υπάρχει καμπάνια ενημέρωσης για το εμβόλιο της γρίπης και όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς που χρειάζονται, ώστε να υπάρχει μια ασπίδα προστασίας»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News