ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Και με τη βούλα οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη στο Ηράκλειο από το 2024 - Εγκρίθηκε η αναπροσαρμογή, ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ψηφοφορία (vid)

Κρήτη
Και με τη βούλα οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη στο Ηράκλειο από το 2024 - Εγκρίθηκε η αναπροσαρμογή, ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ψηφοφορία (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπέρ της αναπροσαρμογής των τελών ψήφισε η Δύναμη Πολιτών του Βασίλη Λαμπρινού, η παράταξη του Γιώργου Σισαμάκη, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία και οι Ενεργοί Πολίτες καθώς μεμονωμένα και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κουράκη Νίκος Γιαλιτάκης και Μανώλης Χαιρέτης. Καταψήφισε η υπόλοιπη παράταξη Κουράκη καθώς και οι παρατάξεις των κ.κ. Κουκιαδάκη, Ινιωτάκη και Σχοιναράκη. Η Λαϊκή Συσπείρωση επέλεξε την αποχή από τη διαδικασία.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαδικτυακής ψηφοφορίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, των τελών κοινόχρηστων χώρων και των τελών άρδευσης στο Ηράκλειο ύστερα από τη διακοπή της συνεδρίασης της 21ης Νοεμβρίου και μετά τη «στάση» των συνδικάτων που απαίτησαν τη διακοπή της συζήτησης και ορίστηκε νέα για σήμερα το πρωί. Στη σημερινή διαδικασία της λήψης απόφασης εξ αποστάσεως είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος μόνο οι παρόντες της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και η πρόταση της δημοτικής αρχής που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Βασιλάκης κατατέθηκε προς ψήφιση βελτιωμένη και έχοντας ενσωματωθεί σε αυτήν προσθήκες του Ηλία Λυγερού από τους Ενεργούς Πολίτες. Εν τέλει εγκρίθηκε η εισήγηση αφού δεν υπήρχε και αντιπρόταση για να ψηφιστεί.

Υπέρ της αναπροσαρμογής των τελών ψήφισε η Δύναμη Πολιτών του Βασίλη Λαμπρινού, η παράταξη του Γιώργου Σισαμάκη, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία και οι Ενεργοί Πολίτες καθώς μεμονωμένα ψήφισαν λευκό και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κουράκη Νίκος Γιαλιτάκης και Μανώλης Χαιρέτης.

Καταψήφισε η υπόλοιπη παράταξη Κουράκη καθώς και οι παρατάξεις των κ.κ. Κουκιαδάκη, Ινιωτάκη και Σχοιναράκη. Η Λαϊκή Συσπείρωση επέλεξε την αποχή από τη διαδικασία. 


Η αρχική εισήγηση για μεσοσταθμική αύξηση 30% στα ανταποδοτικά τέλη μετριάστηκε και τελικά εγκρίθηκε αύξηση 16% στα οικιακά τέλη διατηρώντας έτσι και πάλι το Ηράκλειο τη θέση σε όλες τις ελληνικές πόλεις με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη καθώς αυτά διαμορφώνονται πλέον στο 1,095 ευρώ το τ.μ από 0,86 στο κέντρο και 0,81 περιφερειακά όπως είχε διαμορφωθεί μετά τις ελαφρύνσεις την περίοδο της πανδημίας. Τα τέλη κοινοχρήστων χώρων επανήλθαν στα επίπεδα του 2018.

Να σημειωθεί ότι αντιστοίχως το 14% που αφαιρέθηκε από την αρχική εισήγηση αφορούσε μόλις 0,14 λεπτά του ευρώ ανά τ.μ δηλαδή η αύξηση δεν ήταν δραματική.
Η αρχική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προέβλεπε 30% αύξηση ετησίως καθώς θα έπρεπε να καλυφθεί η απόκλιση εσόδων του 2023 που φτάνουν τα 17 εκατ. Ευρώ από τις προβλεπόμενες δαπάνες του 2024 για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που προϋπολογίζονται στα 23 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο η συζήτηση χθες πυροδοτήθηκε από φορείς του επισιτισμού που δεν ήθελαν επαναφορά των τελών κοινόχρηστων χώρων στα επίπεδα του 2018 αλλά και στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που αντιδρούσαν στις αυξήσεις των οικιακών τελών. Η συνεδρίαση εν μέσω έντασης διεκόπη το βράδυ της Τρίτης και ορίστηκε εκ νέου για σήμερα το πρωί διαδικτυακά.

Η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την πρόταση για αυξήσεις των τελών να εγκρίνεται και να ισχύει από 1/1/2024 ακόμη και αν δεν υπήρξε η απόλυτη πλειοψηφία αφού βάσει νόμου αν δεν υπάρχει αντιπρόταση να ψηφιστεί τότε εγκρίνεται η μόνη πρόταση που κατεβαίνει. Εν προκειμένω η εισήγηση της δημοτικής αρχής με βελτιωμένη προς τα κάτω αύξηση ήταν και η μοναδική πρόταση για ψήφιση και εγκρίθηκε ενώ σε αυτή είχαν ενσωματωθεί και οι παρατηρήσεις Λυγερού. 
 

Δείτε τη συνεδρίαση: 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News