Δικηγόροι

Δικηγορικοί Σύλλογοι Κρήτης: Αντιτίθενται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κοινή τους απόφαση

Κρήτη
Δικηγορικοί Σύλλογοι Κρήτης: Αντιτίθενται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κοινή τους απόφαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Tην πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εκφράζει η Ολομέλεια των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης

Με αφορμή τη θέση σε διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου, τα Διοικητικά  Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης (Δ.Σ. Λασιθίου, Δ.Σ. Ηρακλείου, Δ.Σ. Ρεθύμνου και Δ.Σ. Χανίων), σε κοινή τους συνεδρίαση την 19η-11-2023 στον Άγιο Νικόλαο, αποφάσισαν ομόφωνα την από κοινού  κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με στόχο την απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

 Με ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των τεσσάρων Δικηγορικών Συλλόγων εκφράζουν την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο όπως έχει τεθεί σε διαβούλευση, το οποίο, όπως λένε, «συνιστά οριζόντια και άδικη φορολογική επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων και γενικά των ελευθέρων επαγγελματιών».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «η φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή για εισόδημα που εικάζεται αυθαίρετα ότι υπάρχει, είναι άδικη και με βεβαιότητα θα προκαλέσει πολύ περισσότερες αδικίες από όσες θα αποκαταστήσει. Η κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που ανήκουν σε περασμένες δεκαετίες, την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ.), ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την πλήρη αποτυχία τους.

Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι ειδικά οι δικηγόροι φορολογούνται ήδη «στην πηγή» μέσω του γραμματίου προείσπραξης για κάθε παράστασή τους, προκαταβάλλοντας δηλαδή φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ, που για το έτος 2022 ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 121.340.180  ευρώ.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά είναι όλως παραπλανητική, αφενός διότι η προσβολή τους διοικητικά και δικονομικά έχει αποδειχθεί αλυσιτελής και αφετέρου διότι αφορά μόνο περιπτώσεις εγκυμοσύνης, ασθένειας, νοσηλείας, στρατιωτικής θητείας, φυλάκισης ή ανωτέρω βίας.

Είναι καταφανώς άδικο, όμως, το τεκμήριο να καταλαμβάνει εξίσου: Τους 12.977 δικηγόρους που έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, αφού αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα δικηγορικού γραφείου. Το 33% του σώματος που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τους νέους δικηγόρους με πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και αυτούς που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή προετοιμάζονται για τις εξετάσεις εισαγωγής στο δικαστικό σώμα και δεν εργάζονται. Τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους.

Η στόχευση εις βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων γίνεται ακόμη εμφανέστερη εάν αναλογιστούμε τη δυσμενή μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων έναντι των εταιρειών. Είναι προφανές ότι δημιουργούνται πλέον συνθήκες οικονομικής και επαγγελματικής ασφυξίας και ένα συντριπτικό χτύπημα για μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, που οδηγεί σε εξοβελισμό από το επάγγελμα χιλιάδες συναδέλφους.

Για εμάς τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Κρήτης  αποφάσισαν την από κοινού  κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με στόχο την απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πλήττει καίρια τον κλάδο μας και συγκεκριμένα:

1. Τη συμμετοχή με εκπροσώπους τους στην πορεία διαμαρτυρίας και στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στις 22-11-2023, καλούν δε τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις όλων των θιγόμενων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι, την ίδια ημέρα, προκειμένου να εκφραστεί η έντονη αντίδρασή μας στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

             2. Τη δημιουργία ενιαίου μετώπου με όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, με σκοπό την απόσυρση των φορολογικών μέτρων.

             3. Τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

             4. Την προβολή και αναπαραγωγή με κάθε μέσο του σποτ που δημιουργήθηκε από την Ολομέλεια προς ενημέρωση των πολιτών.

             5. Την αποστολή κοινής, ανοικτής επιστολής των τεσσάρων Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης προς όλους τους βουλευτές της Κρήτης, προκειμένου να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος.

              6. Τη συνάντησή μας με τους δικηγόρους - βουλευτές της Κρήτης, προκειμένου να ενημερωθούν διεξοδικά και να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος.

7. Τη συμμετοχή μας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, στις 25-11-2023 στην Αθήνα, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του σώματος, κατά την οποία η κοινή μας θέση και πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι για καθολική αποχή μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου ή την ψήφιση του.

Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης

 

Σοφία Τσαγκαράκη, Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου

Νίκος Λογοθέτης, Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου

Θωμάς Λεχωβίτης, Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Χρήστος Πραματευτάκης, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News