forologika

“Τσουνάμι” αντιδράσεων σε καταναλωτές, επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχους στην Κρήτη με τα… «πλεονάσματα»

Κρήτη
“Τσουνάμι” αντιδράσεων σε καταναλωτές, επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχους στην Κρήτη με τα… «πλεονάσματα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαφωνούν με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου, καταναλωτές, επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχοι

Διαφωνούν με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου, καταναλωτές, επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχοι.

«Το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέψει στην κοινωνία για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο ευάλωτων», ανέφερε στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους πολίτες «απ’ όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα παρουσιάζει την 3η καλύτερη επίδοση μεταξύ των “27” ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025».

Βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει στο τέλος του έτους τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ δήλωσε κι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς για πιθανές αλλαγές στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ωστόσο προσθέτει ότι «οι όποιες αλλαγές θα είναι σημειακές», επισημαίνοντας πως η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, δείχνει να μη συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τραπέζης της Ελλάδος για νέα αύξηση των “κόκκινων” δανείων λόγω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, λέγοντας ότι «δε φαίνεται ότι στον ορατό ορίζοντα θα έχουμε νέα άνοδό τους (σ.σ. των επιτοκίων από την ΕΚΤ)».

Εκτός πραγματικότητας

«Ο πρωθυπουργός είναι εκτός πραγματικότητας»: Το παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, υποστηρίζοντας ότι «η αποτύπωση του πρωθυπουργού “σκοντάφτει” στη φτώχια, την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια ελληνικής προέλευσης κι όχι εισαγόμενης, την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στα μεγάλα έξοδα και τα μέτρα περί αναχαίτησης των ανατιμήσεων και της αισχροκέρδειας που μόνο ξεκάθαρα δεν είναι, αφού αφήνουν μεγάλα περιθώρια στους επιτήδειους να δράσουν».

Κατά τον ίδιο, ήδη, η Ένωση Καταναλωτών έχει προχωρήσει σε μποϋκοτάζ των προϊόντων (13-26 Νοεμβρίου) των εταιρειών στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο από το υπουργείο, για τις αυξήσεις τιμών των αγαθών που διαθέτουν.

«Μας πετούν “ψίχουλα” ωσάν ζητιάνους. Κάνουν το άσπρο μαύρο. Δε ζητιανεύουμε, αλλά διεκδικούμε όλα όσα μας έχουν πάρει», η θέση του προέδρου της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου Γιώργου Λενακάκη.

«Διεκδικούμε τη ζωή μας, τα αναδρομικά μας, τα δώρα μας, το ΕΚΑΣ, αυξήσεις στις συντάξεις μας στο ύψος του πληθωρισμού», συνεχίζει. Κατά τον ίδιο, δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη όταν οι Έλληνες δεν μπορούν να ζήσουν, όταν δεν τους αποδίδεις ό,τι πήρες, όταν διαχειρίζεσαι την Υγεία με τον χειρότερο τρόπο και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί ακριβό αγαθό.

Φόβοι για “λουκέτα”

Απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με την οριζόντια και κάθετη φορολογία για όλους, χωρίς πρόνοια ανά περίπτωση, βρίσκονται οι επαγγελματίες, που αδυνατούν να κατανοήσουν τις θέσεις της κυβέρνησης και τους λόγους του Κωστή Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου έχουν εξαγγείλει πανελλαδική κινητοποίηση, αντιδρώντας με τα παραπάνω, αλλά και την άρνηση μέχρι στιγμής του υπουργείου να εξετάσει τις προτάσεις τους, που κατατέθηκαν για άλλη μια φορά από το σύνολο της αγοράς, όπως λέει ο Μπάμπης Λεκάκης, πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Στις αναφορές του επίσης, μετά τις δηλώσεις Κωστή Χατζηδάκη, ότι δε συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τράπεζας της Ελλάδος για νέα αύξηση των “κόκκινων” δανείων λόγω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες βρίσκονται σε δεινή θέση, τέτοια που, αν περάσουν τα οριζόντια μέτρα του υπουργείου, χιλιάδες θα κληθούν να βάλουν “λουκέτο” γι’ άλλη μια φορά.

Αγανάκτηση ξενοδοχοϋπαλλήλων - «Μέτρα στήριξης για όλους, εκτός από τον κλάδο μας»

«Με μια ακατανόητη απόφαση, η κυβέρνηση δε συμπεριλαμβάνει στα μέτρα στήριξης τους εποχικά ξενοδοχοϋπαλλήλους με επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα (5 μήνες)». Το παραπάνω αναφέρουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου μέσα από ανακοίνωσή τους υπό τον τίτλο “6 δισ. πλεόνασμα και μέτρα στήριξης για όλους, εκτός από τους εποχικά ξενοδοχοϋπαλλήλους”.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, η κυβέρνηση «ουσιαστικά μας καταδικάζει στη φτώχια και στην ανέχεια για άλλη μια χρονιά, καθώς θα είμαστε πάλι χωρίς εισόδημα για 5 μήνες τουλάχιστον. Τίθεται έτσι πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες συναδέλφους μας, αλλά και εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα ενόψει της νέας σεζόν, μιας και αναμένεται νέο κύμα αποχωρήσεων από τους εργαζόμενους του κλάδου και οι κενές θέσεις εργασίας αναμένεται να εκτοξευθούν. Το Σωματείο μας δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων μας και στη συνεδρίαση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας στις 23/11/23 θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Όσο μας αφορά είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως αυτή μας η στάση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία από τη μεριά της κυβέρνησης. Πλέον έχουμε εξαντλήσει κάθε ικμάδα της υπομονής μας. Στηρίξτε τους εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους που φέρνουν κάθε χρόνο δισ. στη χώρα».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης και Νίκος Σμυρνάκης, αντίστοιχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News