oikonomia

«Στα κάγκελα» δικηγόροι και έμποροι του Ηρακλείου για το φορολογικό νομοσχέδιο – Δεν κάνουν πίσω

Κρήτη
«Στα κάγκελα» δικηγόροι και έμποροι του Ηρακλείου για το φορολογικό νομοσχέδιο – Δεν κάνουν πίσω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρές αντιδράσεις από ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και δικηγόρους για το νέο νομοσχέδιο - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας

Στους δρόμους βγάζει μαζικά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους της χώρας το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σε τοπικό επίπεδο, δεκάδες φορείς και σωματεία δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Παράλληλα, οι δικηγόροι αποφάσισαν στην έκτακτη γενική συνέλευση γενική αποχή μέχρι και τη Δευτέρα, που θα έχουν νέα γενική συνέλευση. Το ερχόμενο Σάββατο έχουν ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν και στην αυριανή κινητοποίηση!

Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν όλοι οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του νομού Ηρακλείου. Αυτό αποφάσισαν ομόφωνα οι εκπρόσωποί τους στη σύσκεψη της 15ης Νοεμβρίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αλλά και στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) παρουσία προέδρων και εκπροσώπων των Σωματείων-μελών της, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΒΕΝΗ, «λέμε “όχι” στη στοχοποίηση και τον αφανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμμετοχή των σωματείων της ΟΕΒΕΝΗ θα είναι μαζική, δίνοντας δυναμικά το “παρών”, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητώντας την επιτακτική απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού. Η συμμετοχή όλων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κρίνεται απολύτως απαραίτητη. Το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ύπαρξη των ελεύθερων επαγγελματιών, όσο και για την αξιοπρέπειά τους».

«Είναι άδικος ο νόμος»...

Το κλείσιμο των καταστημάτων στο Ηράκλειο στο πλαίσιο των αυριανών κινητοποιήσεων θα ζητήσει από τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου.

«Είμαστε αντίθετοι με αυτόν τον νόμο. Ζητάμε την απόσυρσή του», λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

«Είναι ένας νόμος οριζόντιου χαρακτήρα και δημιουργεί μεγάλα θέματα. Είμαστε σαφέστατα ενάντια στη φοροδιαφυγή. Και ζητάμε να φύγει αυτός ο νόμος και να φτιάξουν έναν καινούργιο νόμο, μέσα στην κατεύθυνση εσόδων και εξόδων»...

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) δεν είμαστε ενάντια στην καταστολή της φοροδιαφυγής, αλλά θεωρούμε ότι αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Ο οριζόντιος τρόπος φορολογικής εφαρμογής είναι άδικος και δημιουργεί μεγάλες αδικίες στους επιχειρηματίες.

Το λιανικό εμπόριο της Ελλάδος θεωρεί ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο πλαίσιο δίκαιο και αποτελεσματικό, στην κατεύθυνση εφαρμογής εσόδων και εξόδων.

Προτείνουμε στους Εμπορικούς Συλλόγους να αντιδράσουν σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο και να ζητήσουν την απόσυρσή του.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προτρέπει όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις όποιες δράσεις τοπικού χαρακτήρα αποφασίσει ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος, δηλώνοντας την αντίδρασή τους.

Όλοι μαζί να δώσουμε το μήνυμα πως, αν δε ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, το “λουκέτο” είναι προ των πυλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία αλλά και στην αύξηση της ανεργίας».

Σε πολυήμερη αποχή οι δικηγόροι του Ηρακλείου – Τι αποφάσισαν

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, όπως και το σύνολο των δικηγόρων της χώρας, επικυρώνοντας την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, απέχουν από τα καθήκοντά τους καθολικώς από σήμερα και έως την ερχόμενη Δευτέρα, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Σημειώνεται ότι από 13/11/2023 και μέχρι την ψήφιση ή απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου έχει αποφασιστεί η στοχευμένη αποχή μας:

1. Από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου.

2. Από την έκδοση διαταγών πληρωμής με αιτούσες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς επίσης και από εντολές προς εκτέλεση, ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για τα funds και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, λαμβανομένης υπόψη της πάγιας θέσης της Ολομέλειας για την προστασία των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων πολιτών.

3. Από τις επιτροπές όπου μετέχουν ως μέλη δικηγόροι (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, ενστάσεων κτηματολογικών διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου κ.λπ.).

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, με αίσθημα ευθύνης προς τα μέλη του αλλά και τους πολίτες που γίνονται δέκτες παραπειστικής πληροφόρησης που στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού εις βάρος των δικηγόρων, δηλώνει ότι:

1) Η φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, για εισόδημα δηλαδή που δεν υπάρχει, είναι άδικη και με βεβαιότητα θα προκαλέσει πολύ περισσότερες αδικίες απ’ όσες θα αποκαταστήσει. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επαίρεται ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα επιτευχθεί με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και άλλα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εισοδημάτων (myData, αυτόματη σύνδεση ταμειακών μηχανών με υπουργείο Οικονομικών, POS κ.λπ.), ομολογεί την πλήρη αποτυχία των μέτρων αυτών, καθώς επιλέγει να επιστρέψει στα ξεπερασμένα, άδικα και ισοπεδωτικά μέτρα τεκμηρίων.

2) Ειδικά για την περίπτωση των δικηγόρων, η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι ήδη υπάγονται σε αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης, καθώς είναι η μόνη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών που προκαταβάλλουν φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ, μέσω των γραμματίων προείσπραξης για κάθε παράστασή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά είναι προφανώς φενάκη, αφενός διότι η προσβολή τους διοικητικά και δικονομικά έχει αποδειχθεί αλυσιτελής και αφετέρου διότι αφορά μόνο περιπτώσεις εγκυμοσύνης, ασθένειας και στρατιωτικής θητείας. Είναι καταφανώς άδικο, όμως, το τεκμήριο να καταλαμβάνει εξίσου:

- Τους 12.977 δικηγόρους που έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, αφού αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα δικηγορικού γραφείου.

- Το 33% του σώματος που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις). Η στόχευση εις βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων γίνεται ακόμη εμφανέστερη, εάν αναλογιστούμε τη δυσμενή μεταχείριση των αυτοαπασχολουμένων έναντι των εταιρειών.

- Τις νέες μητέρες που εργάζονται περιστασιακά, δίδοντας βάρος στην ανατροφή των τέκνων τους.

- Τους νέους δικηγόρους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά και αυτούς που κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή προετοιμάζονται για τις εξετάσεις εισαγωγής στο δικαστικό σώμα και δεν εργάζονται, τους επιστήμονες που έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων (π.χ. από ακίνητη περιουσία), χωρίς να εργάζονται και διατηρούν την ιδιότητα για να έχουν κοινωνική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι, χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις ανωτέρω επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό που στοχοποιείται γενικά, αδιάκριτα ως φοροφυγάς. Η αντίδρασή μας θα είναι έντονη, θεσμική, μαζική, διαρκής και στοχευμένη.

3) Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου θα συμμετάσχει με αντιπροσωπία του στην πορεία διαμαρτυρίας και στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στις 22/11/2023, καλεί δε τα μέλη του να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση όλων των θιγόμενων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων στο Ηράκλειο, την ίδια ημέρα και ώρα 12 μ. στην πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να εκφραστεί η έντονη αντίδρασή μας στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News