nosokomeio giatros

Νέοι αγώνες υπέρ της Δημόσιας Υγείας - Ξανά στους δρόμους για τα προβλήματα στα νοσοκομεία (vid)

Κρήτη
Νέοι αγώνες υπέρ της Δημόσιας Υγείας - Ξανά στους δρόμους για τα προβλήματα στα νοσοκομεία (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημιουργείται παγκρήτιο δίκτυο αγώνα για την Υγεία και οργανώνονται κινητοποιήσεις

Η δημιουργία Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα για την Υγεία, αλλά και η στήριξη της απεργίας της ΟΕΝΓΕ, στις 30 Νοεμβρίου, για κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, κατά την παγκρήτια συνάντηση για την Υγεία που έλαβε χώρα προχθές στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή πολιτών και υγειονομικών απ’ όλο το νησί.

Επί τάπητος τέθηκε εμφατικά το ζήτημα του συντονισμού όλων των εργαζομένων-υγειονομικών απ’ όλες τις δημόσιες δομές Υγείας της Κρήτης. Αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας του Παγκρήτιου Δικτύου, προκειμένου να στηριχθούν αποτελεσματικά οι επιμέρους δράσεις που θα προγραμματίζονται.

Στη συνάντηση έδωσε, μεταξύ άλλων, το “παρών” ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών νομού Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης, που εξέφρασε την «απορία γιατί ο υπουργός ασχολείται μόνο με το Βενιζέλειο Νοσοκομείο και τη Σητεία (που καλώς ασχολείται) κι έχει ξεχάσει το Ρέθυμνο». «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το Ρέθυμνο αντιμετωπίζει το πιο τρομερό πρόβλημα, είναι ένα βήμα “μπροστά” από το Βενιζέλειο και τη Σητεία γιατί δε λειτουργεί... Οπότε δεν αντιλαμβάνομαι την αφωνία και την απραξία του υπουργού και της κυβέρνησης συνολικά», εξήγησε ο κ. Καφετζάκης.

«Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε μια οικτρή κατάσταση, είναι έτοιμα να καταρρεύσουν!», ανέφερε το μέλος του Συντονιστικού Οργάνου για την Υγεία Μαριάνθη Δικίδου.

«Η εγκαθίδρυση ενός συστήματος αντιμετώπισης και πρόληψης αποτελεί υποχρέωση του κράτους», επεσήμανε με τη σειρά της στην “ΚΡΗΤΗ TV” η εργαζόμενη του ΙΤΕ Μαρία Καγιαμπάκη.

«Το συμπέρασμα είναι ότι τα προβλήματα είναι ίδια στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπως και σε όλη την Ελλάδα, με τα περιφερειακά νοσοκομεία και τα μικρότερα των μεγάλων πόλεων να προηγούνται στο στάδιο της κατάρρευσης.

Είναι φανερό από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει. Από την πρόσφατη μαζική συμμετοχή στην πορεία για την υπεράσπιση της λειτουργίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, την περσινή μαζική κινητοποίηση στο Ρέθυμνο και τη συμβολική αγκαλιά του νοσοκομείου, του οποίου πάσχουν κύρια τμήματα (όπως η Παθολογική Κλινική), έως τις κινητοποιήσεις για μαζικές προσλήψεις και κίνητρα στους ιατρούς στην Ιεράπετρα και τη Σητεία: Το ζήτημα τη Υγείας μάς αφορά όλους και δε θα σταματήσουμε να μαχόμαστε για την αξιοπρεπή λειτουργία τους, ούτως ώστε με τη σειρά μας να λάβουμε την ποιοτική φροντίδα που μας αξίζει.

Οι πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο της Σητείας, ακριβώς τις ημέρες πριν από τις κινητοποιήσεις που είχαν ανακοινωθεί, φανερώνει τη σκοπιμότητα αυτών των επισκέψεων. Δεν αρκούν οι “διπλωματικές” δηλώσεις για να ειρηνεύσουν τα πνεύματα, ούτε οι προσωρινές λύσεις “μπαλώματα”, που υιοθετούνται εδώ και χρόνια.

Η πολιτική που εφαρμόζεται έχει ξεκάθαρο στόχο την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν υγείας. Και για να επιτευχθεί αυτό παίρναμε ήδη, αναπόφευκτα, από το στάδιο της πλήρους απαξίωσης του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Για να το αντιμετωπίσουμε χρειάζεται ο αγώνας μας να έχει συσπείρωση, ενότητα και επιμονή», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την προχθεσινή συνάντηση.

«Δεκαετίες πίσω»

«Πιστεύω ότι γυρίζουμε δεκαετίες πίσω... Θα φτάσουμε πίσω στα 1960, όταν έπρεπε να πουλήσεις ένα κτηματάκι για να μπορέσεις να ανέβεις στην Αθήνα να κάνεις ένα χειρουργείο, εκεί που κάποια στιγμή είχαμε φτάσει ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά να υπάρχει τουλάχιστον μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (που είναι πολύ σημαντική), έτσι ώστε να στηρίζεται η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή τα νοσοκομεία που καταρρέουν...», δήλωσε το μέλος Συντονιστικού Ρεθύμνου Νίκος Μαράκης.

«Το νοσοκομείο είναι σε άθλια κατάσταση, όπως και όλα τα νοσοκομεία. Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι μπορούμε αυτή τη φορά να συντονιστούμε και να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί στο νησί!», ανέφερε με τη σειρά της το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας Μαρία Κτιστάκη.

Στο μεταξύ, οι ενώσεις και τα σωματεία εργαζομένων-υγειονομικών που στηρίζουν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 30ής Νοεμβρίου ολοένα και αυξάνονται.

«Τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, ΠΦΥ και ΕΚΑΒ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης συντονίζουμε την αγωνιστική μας δράση ενάντια στη σοβαρή υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής μας. Τα πρόσφατα παλλαϊκά συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Σητεία, ενάντια στον κίνδυνο κατάρρευσης του Βενιζελείου και του Νοσοκομείου Σητείας, όπως και οι προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο, Ιεράπετρα και Χανιά, αποτελούν έκφραση της αγανάκτησης του λαού μας για τον ολοένα και μεγαλύτερο περιορισμό της πρόσβασής του σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Πολλές κλινικές (π.χ. Παθολογικές Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ) και εργαστήρια (π.χ. ακτινολογικά Λασιθίου) κινδυνεύουν με “λουκέτο”. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 9.000 ασθενείς. Οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών και (κυρίως) εξαιτίας της εντατικοποίησης, που χτυπάει “κόκκινο”. Υπερεφημέρευση, διπλοβάρδιες, περικοπή ρεπό και αδειών εξουθενώνουν τους συναδέλφους», αναφέρει η ανακοίνωση-κάλεσμα για την παγκρήτια κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στις 30 Νοεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News