kausima

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων στην Κρήτη ενώ μειώνονται διεθνώς

Κρήτη
Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων στην Κρήτη ενώ μειώνονται διεθνώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, αλλά οι μειώσεις στα πρατήρια της Κρήτης είναι μικρές και με... χρονοκαθυστέρηση

Πέφτουν διαρκώς οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, αλλά στα πρατήρια της Κρήτης οι μειώσεις είναι πολύ μικρότερες και έρχονται με... χρονοκαθυστέρηση...

«Δείτε τι γίνεται στα διυλιστήρια. Όχι σε μας», απαντάει στη σχετική ερώτηση του neakriti.gr ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης... Πάντως, ο ίδιος εμφανίζει μειώσεις τιμών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ευελπιστεί, όπως λέει, σε αύξηση της αγοραστικής κίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, όσο θα κρυώνει ο καιρός.

«Η αβεβαιότητα για την κατανάλωση των δύο μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, της Κίνας και των ΗΠΑ, είναι ο κύριος μοχλός της τιμής του πετρελαίου», τονίζουν Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς στη “Ναυτεμπορική”. Υποχωρούν σημαντικά για τρίτη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η διάθεση στην αγορά του “μαύρου χρυσού” συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από οικονομικό σκεπτικισμό και οι επενδυτές ανησυχούν πρωτίστως για τη ζήτηση πετρελαίου στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Το Brent ξεκίνησε την εβδομάδα στα 80,83 δολάρια το βαρέλι για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, καταγράφοντας πτώση κατά 60 σεντς σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση τον Δεκέμβριο υποχωρούσε επίσης κατά 61 σεντς, στα 76,56 δολάρια. Οι αρχικές αυξήσεις λόγω του πολέμου στη Γάζα έχουν πλέον εξαφανιστεί. Οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού είχαν αυξηθεί σχεδόν 2% την περασμένη Παρασκευή, καθώς το Ιράκ εξέφρασε την υποστήριξή του για τις περικοπές πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, αλλά έχασαν περίπου 4% την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας απώλειες, όπως δεν είχαν συμβεί από τον Μάιο.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι τιμές μειώθηκαν περισσότερο από 10%, επειδή τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τις μεγάλες καταναλωτικές χώρες, τις ΗΠΑ και την Κίνα, οδηγούν σε προβλέψεις για μείωση της ζήτησης.

Η Κίνα παρήγγειλε πρόσφατα λιγότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία για τον Δεκέμβριο. Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) ανακοίνωσε, επίσης, την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ζήτηση θα μειωθεί. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατανάλωση βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ουδεμία γεωπολιτική επίδραση

Σε αυτό το περιβάλλον βέβαια, οι περιορισμοί στην παραγωγή που επιβλήθηκαν από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν περιορισμένη μόνο επίδραση. Η προσφορά δεν έχει επηρεαστεί από γεωπολιτικά γεγονότα μέχρι στιγμής. Οι προμήθειες αργού από τη Μέση Ανατολή - η πηγή περίπου του ενός τρίτου του παγκόσμιου πετρελαίου - παρέμειναν ίδιες μετά τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται.

«Η αβεβαιότητα για την κατανάλωση των δύο μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, της Κίνας και των ΗΠΑ, είναι ο κύριος μοχλός της τιμής του πετρελαίου», τονίζουν Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς στη “Ναυτεμπορική” και προσθέτουν: «Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, αύξησαν επίσης τους φόβους για μείωση της ζήτησης. Ο “δράκος” είναι σε αποπληθωρισμό, απόδειξη της χαμηλής κατανάλωσης που δεν τονώνει την ανάκαμψη».

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας μείωσαν τον αριθμό των εξεδρών πετρελαίου που λειτουργούν, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, όπως δήλωσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes (BKR.O).

Γιατί δεν πέφτει η τιμή στα πρατήρια

Οι πολίτες, πάντως, που ήλπιζαν σε πτώση της τιμής του λίτρου βενζίνης στην αντλία, μετά τη συνεχή υποχώρηση της τιμής του Brent, γρήγορα απογοητεύτηκαν. Οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά, παρά την όποια διακύμανση λίγων λεπτών στις διεθνείς αγορές.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές στην αντλία παραμένουν γενικά υψηλές και οι καταναλωτές δεν τρέφουν ελπίδες επιστροφής στις τιμές του παρελθόντος. Ο λόγος διατήρησης των υψηλών τιμών στα πρατήρια στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από τους πολύ υψηλούς ειδικούς φόρους στα καύσιμα.

Σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, «πτωτική τάση υπάρχει, αλλά όχι μεγάλη. Το πετρέλαιο έχει πέσει. Η αμόλυβδη λιγότερο, το πετρέλαιο περισσότερο. Αν αυτή τη στιγμή δεν πέφτει, τα πρατήρια έχουν τιμολόγια, που δείχνουν πόσο αγοράζουν. Τα πρατήρια είναι στην τήρηση του πλαφόν κέρδους. Ας ψάξει η Πολιτεία να δει στα διυλιστήρια γιατί δεν πέφτουν οι τιμές»...

Οι τιμές χθες στην Κρήτη - Φτηνότερη κατά 4 λεπτά η αμόλυβδη

«Δεν ξέρω γιατί, αλλά ακούγονται υπέρογκες μειώσεις, έχουν όμως υπερτιμηθεί... Το πετρέλαιο έχει πέσει κατά περίπου 6 με 7 λεπτά. Και η βενζίνη έχει πέσει γύρω στα 4 λεπτά σε σχέση πάντα με την προηγούμενη εβδομάδα», σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών.

«Έτσι, η μέση τιμή τώρα στο πετρέλαιο κίνησης είναι γύρω στο 1,76 ευρώ το λίτρο, από 1,82 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, από το 1,45 ευρώ το λίτρο, η τιμή έχει πέσει στο 1,42 ευρώ το λίτρο. Και η αμόλυβδη έχει πέσει στο 1,87, από 1,93 ευρώ το λίτρο», σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη.

Αναφορικά με την αγοραστική κίνηση, ο ίδιος λέει ότι στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

«Έβρεξε λίγο, αλλά περιμένουμε να παγώσει ο καιρός για να αρχίσει ο κόσμος να βάζει πετρέλαιο στα σπίτια του», κατέληξε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News