market

Έπιασε “ταβάνι” η ακρίβεια: Αποκλιμάκωση τιμών «βλέπουν» φορείς της αγοράς - “Μικρό καλάθι” κρατούν καταναλωτές και εργαζόμενοι της Κρήτης

Κρήτη
Έπιασε “ταβάνι” η ακρίβεια: Αποκλιμάκωση τιμών «βλέπουν» φορείς της αγοράς - “Μικρό καλάθι” κρατούν καταναλωτές και εργαζόμενοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια, και ειδικότερα στο “καλάθι του νοικοκυριού”, ένα μέτρο το οποίο επιστρατεύτηκε περίπου τέτοια εποχή πέρυσι ως αντίδοτο στην αλματώδη άνοδο των τιμών

Μία πολύ αισιόδοξη εκτίμηση - που βέβαια δε φαίνεται να την επιβεβαιώνουν οι φορείς των μικρομεσαίων επαγγελματιών του νομού Ηρακλείου - ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα αρχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες, εξέφρασαν ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), Απόστολος Πεταλάς, και άλλα στελέχη της αγοράς, όπως ο Χρήστος Τσόλκας, που εκπροσωπεί μεγάλη γαλακτοκομική εταιρεία, στο πλαίσιο συζήτησης στον Κύκλο Ιδεών.

Όπως είπαν, ήδη μετά από μια μακρά περίοδο συνεχόμενης ανόδου, παρατηρείται σταθεροποίηση των τιμών τους τελευταίους 3 με 4 μήνες, κάτι που υποστήριξαν πως αποτυπώνεται και στους δείκτες (εάν η σύγκριση γίνει μήνα με τον μήνα).

«Η πυκνή ομίχλη είναι πίσω μας και όχι μπροστά μας», επεσήμανε ο κ. Πεταλάς, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μόνιμη μείωση τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, οι επιχειρήσεις του κλάδου προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, προχωρώντας σε γενναίες προσφορές (8 στα 10 προϊόντα είναι σε κάποια προσφορά), παρότι είναι μια κίνηση που επιβαρύνει δυσανάλογα τους ισολογισμούς τους.

«Ο καταναλωτής έχει εκπαιδευτεί να κυνηγάει τις προσφορές και να μην κοιτάει την τελική τιμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κερδοσκοπία

Όσον αφορά στα φαινόμενα κερδοσκοπίας και κατά πόσο πυροδοτούν την ακρίβεια, ο πρόεδρος της ΕΣΕ, αν και δεν απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, υπογράμμισε ωστόσο πως σε γενικές γραμμές, όταν κάποιος αυξάνει τις τιμές, βλέπει τις πωλήσεις του να υποχωρούν. Και αυτό, όπως είπε, συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία δύο χρόνια, όπου η κατανάλωση σε όγκο συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος.

«Η πυκνή ομίχλη είναι πίσω μας και όχι μπροστά μας», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα ξεκινήσει η πτώση των τιμών.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει επιχειρηματίας που αισθάνεται ασφαλής όταν αυξάνει τις τιμές, ότι θα διατηρήσει και τον όγκο πωλήσεων, όταν βεβαίως λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Και σίγουρα ο ανταγωνισμός λειτουργεί στα σούπερ-μάρκετ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τσόλκας, ο οποίος τόνισε πως στα τρόφιμα λειτουργεί ο ανταγωνισμός. «Ο καταναλωτής επιλέγει το φθηνότερο προϊόν, άρα η ουσία για να πέσουν οι τιμές είναι η ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού»...

Το “καλάθι του νοικοκυριού”

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια και ειδικότερα στο “καλάθι του νοικοκυριού”, ένα μέτρο το οποίο επιστρατεύτηκε περίπου τέτοια εποχή πέρυσι ως αντίδοτο στην αλματώδη άνοδο των τιμών. Ο κ. Πεταλάς υποστήριξε πως οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με όρους αποτελεσματικότητας και όχι επικοινωνίας, και με χρονικό ορίζοντα διετίας και τριετίας, ενώ δήλωσε αντίθετος με την παράταση ενεργειών, όπως το “καλάθι του νοικοκυριού”, διότι χάνει το νόημά της.

«Κάθε παράταση ενός μέτρου στρεβλώνει το πρόβλημα, αντί να το λύνει», είπε.

«Δε νομίζω ότι ισχύει»

Μιλώντας στο neakriti.gr και σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης τόνισε τα εξής: “Επί της ουσίας, όταν έχουμε μία αύξηση τα τελευταία χρόνια γύρω στο 45% με 50% και πάμε σε μία μείωση 5% που εξαγγέλλει από την πλευρά του το υπουργείο, είναι “σταγόνα στον ωκεανό”. Και αν δούμε αποκλιμάκωση στις τιμές, θα πρέπει να δούμε και σε τι ποσοστό θα γίνει η αποκλιμάκωση αυτή. Αν η αποκλιμάκωση είναι της τάξεως του 5% με 10%, δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε»...

Όσο για το “καλάθι του νοικοκυριού”, ο Μπάμπης Λεκάκης τονίζει: «Τέτοια μέτρα δε βοήθησαν την πραγματική οικονομία και την τσέπη των καταναλωτών. Και οι καταναλωτές μπορεί να κυνηγάνε τις προσφορές, αλλά οι προσφορές ενέχουν και κινδύνους. Γιατί τα προϊόντα αυτά, τα οποία πωλούνται σε προσφορά πολλές φορές, είναι “ανώνυμα” και αμφιβόλου ποιότητας».

Για τα θέματα της κερδοσκοπίας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ συμφωνεί με τη θέση ότι τα παιχνίδια αυτά δεν τα έπαιξαν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αλλά πολυεθνικές, οι οποίες δεν έχουν την ίδια ανησυχία για το αν ο κόσμος θα συνεχίσει να αγοράζει τα προϊόντα τους σε μία μεγάλη και αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών.

Εξάλλου, ως προς την αποκλιμάκωση, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ λέει στην εφημερίδα μας ότι «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και έχουμε και τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, ο οποίος έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Έτσι, όχι μόνο δε μειώνεται το ενεργειακό κόστος, αλλά περιμένουμε στο επόμενο διάστημα και αυξήσεις των τιμών. Όταν λοιπόν έχουμε το ενεργειακό κόστος και είναι σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να περιμένουμε αποκλιμάκωση».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ δεν αρνείται και τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, από τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που εμπεριέχει το περίφημο “καλάθι του νοικοκυριού”, χωρίς να είναι βέβαια απόλυτο αυτό, όπως ξεκαθαρίζει.

«Δεν πιστεύουμε τίποτα»

«Εμείς σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση έχουμε πει ότι πλέον δεν πιστεύουμε τίποτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δηλώσεις από εκπροσώπους των σούπερ-μάρκετ και αυτό που περιμένουμε ως καταναλωτές είναι αυτό που δεν υλοποίησε η κυβέρνηση, αν μπορέσουν να το υλοποιήσουν και να το εφαρμόσουν τα σούπερ-μάρκετ», είπε, από την πλευρά του, το στέλεχος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο, Τάσος Ξενάκης.

Πάντως, συνέχισε λέγοντας: «Εμείς έχουμε πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό, γιατί ξέρουμε ότι στον βωμό του χρήματα υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Και όλο αυτό το διάστημα, ο κλάδος των σούπερ-μάρκετ όλο αυτό το διάστημα είχε μεγάλη κερδοφορία. Και έτσι, έχουμε το ερώτημα γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν προχώρησαν σε αποκλιμάκωση των τιμών; Ξαφνικά σήμερα θυμούνται τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους;», διερωτάται ο Τάσος Ξενάκης, που παραμένει, όπως λέει, εν αναμονή των όποιων εξελίξεων. Τονίζει πάντως ότι, αν θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών, αυτό θα είναι κάτι που πρώτοι οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές θα το χειροκροτήσουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News