ΟΠΕΚΕΠΕ κατά Αυγενάκη: Συνεχίζεται η κόντρα, αλλά… η ουσία είναι ότι έκοψαν τις επιδοτήσεις

Κρήτη
ΟΠΕΚΕΠΕ κατά Αυγενάκη: Συνεχίζεται η κόντρα, αλλά… η ουσία είναι ότι έκοψαν τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επί ποδός η Επιτροπή των Μπλόκων - «Αναμενόμενες οι περικοπές», λέει ο Μανόλης Καρκαβάτσος

«Μην κάνουν τώρα οι άλλοι αγροτικοί φορείς ότι πέφτουν απ’ τα σύννεφα με τις μεγάλες περικοπές της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης», τονίζει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

Μάλιστα, την “κόντρα”, έτσι όπως εξελίσσεται μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη χαρακτηρίζει σαν «θεατρινισμούς», καθώς όπως λέει, «η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στην κατεύθυνση να συσσωρευτεί η γη σε λίγα χέρια και αυτό γίνεται τώρα και με τις περικοπές των ενισχύσεων, αφού τις μεγαλύτερες περικοπές τις είχαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και όχι οι μεγαλοαγρότες»!

Μέσα στον Νοέμβριο ζητήματα όπως οι περικοπές της βασικής ενίσχυσης, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, το κόστος παραγωγής και άλλα θα βρεθούν στην ατζέντα των επαφών και των συζητήσεων ανάμεσα στον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων, αλλά και στις άλλες οργανώσεις-μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

«Η λογική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει και χρόνο και στόχο και πορεία. Και ξέρουμε πού οδεύει η ΚΑΠ. Αυτά όλα τα ζητήματα, λοιπόν, τα παρακολουθούμε. Και οι περικοπές για μας ήταν αναμενόμενες. Και αυτή η πολιτική οδηγεί στην απομάκρυνση από τη γη και την παραγωγή μας... Ουσιαστικά καταστρέφεται ο μικρομεσαίος-βιοπαλαιστής αγρότης», είπε στο neakriti.gr ο Μανόλης Καρκαβάτσος.

«Στόχος τους είναι», όπως ανέφερε, «να φύγει η γη από τον βιοπαλαιστή αγρότη και να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια, σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Και βλέπουμε ως παράδειγμα τα οικολογικά σχήματα. Έρχονται σε μας να ζητήσουν από μας τι; Όλα αυτά είναι κοροϊδία... Αντί να μας στηρίξουν για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να παράγουμε, έρχονται να μας βάλουν και αυτά τα εμπόδια και να μας μειώσουν έτσι τις επιδοτήσεις μας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων τονίζει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ο σύλλογος θα έρθει σε επαφή με εκπροσώπους ελαιοπαραγωγικών περιοχών, ώστε να συζητήσουν τα ζητήματα του ελαιολάδου και στη συνέχεια θα γίνουν και αντίστοιχες συσκέψεις υπό τη διοργάνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

«Παραπληροφόρηση βασισμένη σε ανακρίβειες» - Καλά κρατεί ο “πόλεμος” Αυγενάκη-ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, καλά κρατεί ο “πόλεμος” μεταξύ του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Χθες, για να απαντήσουν στον Λευτέρη Αυγενάκη, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού έκαναν λόγο για παραπληροφόρηση βασισμένη σε ανακρίβειες...

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΠΕΚΕΠΕ εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και τον προβληματισμό του «για τη γενικευμένη επίθεση εναντίον του Οργανισμού Πληρωμών, που καταβάλλει κάθε έτος 3 δισ. ευρώ ενωσιακών ενισχύσεων στους αγρότες της χώρας, με αφορμή την προκαταβολή της Βασικής Στήριξης στις 27/10/2023, η οποία, όπως κάθε έτος και βάσει ενωσιακής νομοθεσίας, κάλυπτε το 70% των δικαιωμάτων των δικαιούχων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

«- Η εφαρμογή της ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 γίνεται βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου που υποβλήθηκε στην Ε.Ε. από τις δύο αρμόδιες Γενικές Γραμματείες του ΥΠΑΑΤ, το οποίο καταρτίστηκε από εταιρεία συμβούλων έναντι 800.000 ευρώ. Το εν λόγω Σχέδιο, για το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι το πλέον περίπλοκο σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Ε.Ε., και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μέση μείωση των δικαιωμάτων ενίσχυσης κατά 20%. Σημειώνεται ότι η καθυστερημένη έκδοση του εθνικών εφαρμοστικών αποφάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΑΤ και των τριών ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης που ίδρυσε για τον σκοπό αυτό.

- Τα προβλήματα που εμφανίζονται στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία έτη οφείλονται στη διελκυστίνδα μεταξύ δύο εταιρειών που διεκδικούσαν την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του, οι οποίες τελικά σύστησαν κοινοπραξία για να αναλάβουν έναντι 20.000.000 € τη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο 2023-2027 και 5.500.000 € για την υποστήριξη των συστημάτων των προηγούμενων ετών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία δύο έτη η λειτουργία των συστημάτων να βασίζεται σε τμηματικές απευθείας αναθέσεις σε διάφορες εταιρείες, με το κύριο βάρος να πέφτει στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, το προσωπικό της οποίας έχει αποδεκατιστεί, ενώ παράλληλα δε γίνονται οι απαιτούμενες προσλήψεις.

- Η δημιουργηθείσα κατάσταση με τα πληροφοριακά συστήματα, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο δουλειάς που απορρέει από την έλλειψη προσωπικού του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ανέρχεται σε 530 υπαλλήλους αντί των 1.700 που προβλέπονται, την πολυπλοκότητα των εθνικών επιλογών για την εφαρμογή της ΚΑΠ και το αναλογικά τεράστιο πλήθος των δικαιούχων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον πολυτεμαχισμένο κλήρο και την απουσία κτηματολογίου και δασολογίου, οδηγεί σε παραιτήσεις από θέσεις ευθύνης και μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων μέσω κινητικότητας. Το γεγονός αυτό επιτείνεται από τη μη καταβολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ των οικονομικών κινήτρων που χορηγούνται σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες.

- Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν εδώ και πολλά χρόνια τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η ανάθεση σε ιδιώτες των πληροφοριακών συστημάτων, ζητώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την αυτόνομη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ετήσιο λειτουργικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε μόλις 27,5 εκατ. €, σε αντίθεση με όσα ψευδώς διαδίδονται, προτιμά να διαθέτει τεράστια ποσά σε ιδιώτες, είτε με απευθείας αναθέσεις, είτε με διαγωνισμούς οι οποίοι καταπίπτουν στα δικαστήρια και τις ανεξάρτητες Αρχές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υλοποίηση της νέας ΚΑΠ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση και τους αγροτικούς φορείς να στηρίξουν έμπρακτα το έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να διασφαλίσουν την ανεξάρτητη λειτουργία του, αντί να τον στοχοποιούν και να τον διαβάλουν. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι, χωρίς διαπιστευμένο Οργανισμό Πληρωμών, καμία ενωσιακή ενίσχυση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί προς τους αγρότες της χώρας μας».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News