Σιακαντάρης Ελεύθερο Σημείο Παρασύρης Μαμουλάκης Συμβουλάκης

Γιώργος Σιακαντάρης για Κεντροαριστερά: «Ορόσημο οι Ευρωεκλογές, θα κριθεί ο Κασσελάκης αλλά δεν πρέπει να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ" (vid)

Κρήτη
Γιώργος Σιακαντάρης για Κεντροαριστερά: «Ορόσημο οι Ευρωεκλογές, θα κριθεί ο Κασσελάκης αλλά δεν πρέπει να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ" (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δρ. Κοινωνιολογίας και συγγραφέας Γιώργος Σιακαντάρης, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, τόνισε ότι δε θα πρέπει να γίνεται συζήτηση για εκλογική συνένωση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για επανίδρυση του χώρου της Κεντροαριστεράς και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα από έναν κοινό βηματισμό. 


Ο κ. Σιακαντάρης τόνισε ότι ο κόσμος ψήφισε τον Κασσελάκη ως Μεσσία, περιμένοντας από έναν μη πολιτικό να του λύσει τα προβλήματα, και αυτό είναι δείγμα αυτού που ονομάζει ο ίδιος μεταπολιτική. Η περίοδος στην Ελλάδα με την κυριαρχία της Ν.Δ. είναι μια περίοδος μονοκομματικού πλουραλισμού, ενώ εκτίμησε ότι, αν υπάρξει εκλογική συνεργασία σε επίπεδο ψηφοδελτίων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χωρίς υπόβαθρο, δε θα ξεπεράσουν και οι δύο μαζί το 10% στις ευρωεκλογές.

Ακόμη ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι ορόσημο, γιατί με βάση τα αποτελέσματα θα μπορούσε να εκκινηθεί ένας διάλογος Σοσιαλδημοκρατίας και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. 
«Θα μπορούσαν Ανδρουλάκης και Κασσελάκης να κάνουν μια κοινή ημερίδα και οι δύο αρχηγοί να μιλήσουν για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και να οργανωθούν τέτοιες ημερίδες σε όλες τις πόλεις με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και των επιστημόνων. Μιλάω για επανίδρυση του χώρου, όχι συνεργασία στις ευρωεκλογές. Αν συνεργαστούν με ενιαία λίστα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, δεν πρόκειται και οι δύο μαζί να πάρουν πάνω από 10%. 


Ορόσημο θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που θα κρίνει αν μπορεί να υπάρξει ένας δεύτερος κυβερνητικός πόλος ή συνασπισμός που να μπορεί να αντιπαρατεθεί στον σημερινό κυβερνητικό πόλο. Όσο δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα πράγματα θα κινούμαστε στα ίδια. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική για την επανίδρυση της Κεντροαριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει ενιαία ως τις ευρωεκλογές και θα κριθεί και ο κ. Κασσελάκης και αν έχει έδαφος στη χώρα μας, τη μεταπολιτική δηλαδή να αναλάβουν μη πολιτικοί για να μας σώσουν», ανέφερε ο κ. Σιακαντάρης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την Κεντροαριστερά χωρίς τους διανοούμενους που έχουν εξοβελιστεί για χάρη των συμβούλων επικοινωνίας. Πρέπει να γίνει ένα “Big Bang” στην Κεντροαριστερά, να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς μπορούν να έρθουν κοντά τα δύο μεγάλα ρεύματα Κεντροαριστεράς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι πολίτες το εκλαμβάνουν ως κινήσεις κορυφών, που μόνο αναπαράγουν τις κορυφές και τους μηχανισμούς». 

«Είναι φαινόμενο της μεταπολιτικής. Ήρθε ως Μεσσίας» 

Ο κ. Σιακαντάρης αναφέρθηκε στον κ. Κασσελάκη λέγοντας ότι είναι ένα φαινόμενο της μεταπολιτικής, καθώς ο κόσμος τον θεώρησε Μεσσία, αν και μη πολιτικό. 
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η μεταπολιτική είναι η πίστη πολλών συμπολιτών ότι τα πολιτικά προβλήματα θα λυθούν από μη πολιτικούς. Μεταπολιτική είναι να πετάξουμε το “μπαλάκι” σε μη πολιτικούς γιατί ο κόσμος είναι τόσο απογοητευμένος από τους πολιτικούς - όχι δίκαια πάντα - που βλέπει τον άνθρωπο όπως τον κ. Κασσελάκη που ήρθε από το τίποτα και κατάφερε να κερδίσει ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ήρθε ως Μεσσίας για το κόμμα, ήρθε με επικοινωνιακό χάρισμα και δε μιλάει πολιτικά. Αυτά που λέει δεν είναι πολιτικά. Το στυλ “αγκαλιάζω ανθρώπους στον δρόμο” μπορεί να αρέσει, όμως αυτό δεν είναι πολιτική. 


Γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού; Το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερο της Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης προτείνει ένα μοντέλο, δε συμφωνώ, αλλά υπάρχει. Ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΠΑΣΟΚ έχουν παρουσιάσει όραμα για το ποιο μοντέλο θέλουν στην ελληνική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή, οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται για το ποιος θα είναι δεύτερο κόμμα. Όχι για το ποιος θα είναι κόμμα εξουσίας. Έχει φανεί ότι κόμμα είναι μόνο η Ν.Δ. 


Μόνο ο Μητσοτάκης θέτει ιδεολογικά θέματα. Ο Ανδρουλάκης θέτει θέματα διαχείρισης, ο Κασσελάκης δε θέτει τίποτα. Και τα δύο ήταν κόμματα εξουσίας, αλλά αυτή τη στιγμή είναι κόμματα αντιπολίτευσης. Στην Ελλάδα έχουμε ένα φαινόμενο ενός μονοκομματικού πλουραλισμού, ένα ισχυρό κόμμα και δύο μικρά που ανταγωνίζονται ποιο θα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News