δακοκτονία

Ηράκλειο: Πού ολοκληρώθηκε η δακοκτονία - Οι ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου

Κρήτη
Ηράκλειο: Πού ολοκληρώθηκε η δακοκτονία - Οι ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενημέρωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου για το πρόγραμμα δακοκτονίας

Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ηρακλείου ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (26/10) την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας σε ορισμένες Τοπικές Κοινότητες για τη φετινή περίοδο.

Στις Τοπικές Κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στις οποίες ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί, οι ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου, διαμορφώνονται σύμφωνα με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα. Για τις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες στις οποίες συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί, θα υπάρξει ενημέρωση με νέο δελτίο τύπου.

Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν (ποσοστό καρποφορίας, πρωιμότητα περιοχής, στάδιο ωριμότητας ελαιόκαρπου, αρδευόμενη ή μη καλλιέργεια, επικρατούσες καιρικές συνθήκες κλπ), προτείνεται η έναρξη της συγκομιδής, συμψηφίζοντας ωστόσο τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης και τα προσδοκώμενα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη της συγκομιδής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρονικό όριο που απαιτείται να τηρηθεί από τον τελευταίο ψεκασμό, που διενεργήθηκε είτε από την Υπηρεσία είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο σκεύασμα. Η τήρηση του εν λόγω χρονικού ορίου είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων σκευασμάτων στο  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti».

δακοκτονία
δακοκτονία
δακοκτονία
δακοκτονία
δακοκτονία
δακοκτονία

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων σκευασμάτων  στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti»  θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου. 

Σε ελαιώνες όπου η συγκομιδή θα γίνει πιο όψιμα, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιόκαρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους.

Για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”  που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
Σύμφωνα με το με αριθ. πρωτ. Ε.2056/20-9-2023 (ΑΔΑ: ΨΔ8846ΜΠ3Ζ-Χ9Φ) έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024 ορίζεται στα 0,03€ ανά κιλό εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ¨Κρήτη/Kriti”. Αντίστοιχα, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Επισημαίνεται ότι οι Τοπικές Κοινότητες Διονυσίου – Παναγιάς, Στερνών και Σοκαρά του Δήμου Γόρτυνας εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κατά τη φετινή περίοδο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα. 

Επίσης, εισφορά δακοκτονίας δεν θα πληρώσουν και οι ελαιοκαλλιεργητές που κατά το έτος 2023 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας.

δακοκτονία
δακοκτονία
δακοκτονία
δακοκτονία
δακοκτονία
δακοκτονία
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News