Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Γιώργου Γραμματικάκη (vid)

Κρήτη
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Γιώργου Γραμματικάκη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο περιβάλλον, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γιώργος Γραμματικάκης, έλαβε το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως» 2022 του Δήμου Ηρακλείου

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, σε μία εκδήλωση, όπου και του απονεμήθηκε το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως» 2022. 

Ειδικότερα, η εκδήλωση έλαβε χώρα αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, εκεί πραγματοποιήθηκε και η τελετή απονομής του Βραβείου «Ηθικής Τάξεως» 2022 του Δήμου Ηρακλείου στον Γιώργο Γραμματικάκη. Το Βραβείο απένειμε στον τιμώμενο, ο αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός, μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο περιβάλλον.

Ο ίδιος φανερά συγκινημένος είχε αναφερθεί στην τιμή που του επεφύλαξε ο δήμος, αναπολώντας στιγμές και μνήμες από το παρελθόν και την αγαπημένη πόλη που τον γέννησε, το Ηράκλειο. Το Βραβείο πρότεινε ομοφώνως να δοθεί στον κορυφαίο επιστήμονα, διανοούμενο, και συγγραφέα η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, πρόταση με την οποία συμφώνησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η τελετή απονομής έγινε σε κλίμα συγκίνησης, με τον ίδιο το Γιώργο Γραμματικάκη, να μιλάει για το Ηράκλειο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τους ανθρώπους της ζωής του, αλλά και τις μνήμες από μια πόλη ζωντανή μια πόλη η οποία όπως τόνισε σου δημιουργεί την αίσθηση ότι πλέει σε ένα πέλαγος πολιτισμών και ιστορίας.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός είχε αναφερθεί στην προσφορά του Γιώργου Γραμματικάκη στην επιστήμη, τα γράμματα αλλά και την κοινωνία, ενώ για τη ζωή και το έργο του βραβευθέντα επιστήμονα και διανοούμενου, μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Kατερίνα Kόπακα.

Στην τελετή το «παρών» είχαν δώσει ο περιφερειάρχης Κρήτης, βουλευτές, ο πρύτανης του πανεπιστημίου, εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου και τοπικών φορέων, αλλά και πλήθος κόσμου που με τον τρόπο αυτό τίμησαν την βράβευση του Γιώργου Γραμματικάκη,

 

Ο Γιώργος Γραμματικάκης παραλαμβάνοντας συγκινημένος το Βραβείο, ευχαρίστησε για την τιμή που όπως είπε του έγινε και αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και τος μνήμες από το Ηράκλειο. «Το κύριο όμως χαρακτηριστικό της πόλεως παραμένουν οι ίδιοι οι πολίτες της: Είναι φιλικοί και ανοιχτόκαρδοι, ενώ δεν παύουν να εκπλήσσουν με την αφηγηματική τους δεινότητα. Δίκαια βέβαια επικρίνονται για την συχνή έλλειψη σεβασμού που δείχνουν προς την πόλη τους, δεν τους χαρακτηρίζει όμως η έπαρση, ούτε η αδιαφορία για τον 'Αλλο. Ναι, το Ηράκλειο, η πόλη μας, αρνείται κάθε αντικειμενική περιγραφή της. Υποκλίνομαι λοιπόν στην μυστική της γοητεία, και την ευχαριστώ που τόσο πρόθυμα συνεργάστηκε με τους σχεδιασμούς της μοίρας, για να με φέρει σήμερα ενώπιον σας, γεμάτο συγκίνηση και μνήμες. Κύριε δήμαρχε, αγαπητές φίλες και φίλοι, Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γραμματικάκης.

Το Βραβείο πρότεινε ομοφώνως να δοθεί στον κορυφαίο επιστήμονα, διανοούμενο, και συγγραφέα η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου και συμφώνησε επίσης ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News