arnaoutakis

Περιφερειάρχης για τέταρτη θητεία! - Άνετη επικράτηση Αρναουτάκη στη "μάχη" για την Περιφέρεια Κρήτης

Κρήτη
Περιφερειάρχης για τέταρτη θητεία! - Άνετη επικράτηση Αρναουτάκη στη "μάχη" για την Περιφέρεια Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σταύρος Αρναουτάκης εξελέγη για πρώτη φορά περιφερειάρχης Κρήτης το 2010 και από τότε δεν έχει εγκαταλείψει τον θώκο ούτε για μία ημέρα

Η άνετη επικράτηση που αναμενόταν για τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης ήταν... ακόμη πιο άνετη απ' όσο περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι. Ο Σταύρος Αρναουτάκης εξελέγη για πρώτη φορά περιφερειάρχης Κρήτης το 2010 και από τότε δεν έχει εγκαταλείψει τον θώκο ούτε για μία ημέρα. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη νίκη του, αφού για πρώτη φορά κέρδισε την Περιφέρεια Κρήτης το 2010 με ποσοστό 50,3%, εκλεγόμενος από τον α' γύρο. Επανέλαβε την επιτυχία του το 2014 με ποσοστό 64% στον β' γύρο, με αντίπαλο τον Σεραφείμ Τσόκα. Το 2019 εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με 60,82%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, λοιπόν, θα παραμείνει ο Σταύρος Αρναουτάκης και για τα επόμενα πέντε χρόνια, αφού θριάμβευσε στη χθεσινή εκλογική μάχη. Ο ίδιος, μιλώντας μπροστά στις κάμερες μετά τη νίκη του, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη του για την ανάπτυξη της Κρήτης, σε όλα τα επίπεδα.

Με χειροκροτήματα από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού “Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε” και πολύ κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από την Περιφέρεια Κρήτης έγινε δεκτός χθες το βράδυ ο επικεφαλής του συνδυασμού και εκ νέου περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Τα ποσοστά της νίκης

Ο συνδυασμός του Σταύρου Αρναουτάκη “Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε” συγκέντρωσε στις 00:30, με καταμετρημένο το 60% των ψήφων περίπου, παγκρήτια ποσοστό 78,1%, λαμβάνοντας 134.293 ψήφους σε όλο το νησί. Το υψηλότερο ποσοστό του το συγκέντρωνε στον νομό (Περιφερειακή Ενότητα) Ρεθύμνου, με 83,1%, ενώ στον νομό Ηρακλείου έπαιρνε 81,28%, στον νομό Λασιθίου 78,9% και στον νομό Χανίων, όπου λάμβανε το μικρότερο ποσοστό παγκρήτια, 68,62%.

Δηλαδή τα ποσοστά του συνδυασμού του Σταύρου Αρναουτάκη ήταν αρκετά ισορροπημένα και στους τέσσερις νομούς, καθώς στηρίχτηκε από τα πρώτα δύο κόμματα (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Οι επιδόσεις των χαμένων

Δε θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι ο Σπύρος Δανέλλης και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον στήριξε με το φτωχό ποσοστό που πέτυχε. Προς στιγμήν μάλιστα φαινόταν ότι θα... κινδυνεύσει ακόμη και η δεύτερη θέση, αλλά τελικά αποφεύχθηκαν τα... εγκεφαλικά. Το ποσοστό του συνδυασμού “Η Κρήτης μας αλλιώς” του οποίου ηγήθηκε ο Σπύρος Δανέλλης πετύχαινε (ώρα 00:30) παγκρήτια ποσοστό 11,04%, ενώ την καλύτερη επίδοσή του την είχε στον νομό Χανίων με 12,96%.

Τα χαμηλά ποσοστά της παράταξης της οποίας ηγήθηκε ο πρώην βουλευτής σημαίνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει μόλις 5 έδρες. Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει τον Σταύρο Αρναουτάκη και δεν είχε κατεβάσει δικό του υποψήφιο για την Περιφέρεια Κρήτης.

Τηλεφωνικά συνεχάρη τον Σταύρο Αρναουτάκη για την επανεκλογή του ως περιφερειάρχη Κρήτης ο επικεφαλής της παράταξης “Η Κρήτη μας αλλιώς”, Σπύρος Δανέλλης.

Ο κ. Δανέλλης διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια, με γνώμονα το κοινό καλό του τόπου και των κατοίκων του νησιού.

Αντίθετα, καλύτερα του αναμενόμενου πήγε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαρινάκη. Γενικά οι παρατάξεις της ΛΑ.ΣΥ. που στηρίζονται από το ΚΚΕ σημείωσαν άνοδο σε όλη τη χώρα και η Κρήτη δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το 8,45% της ΛΑ.ΣΥ. στην Κρήτη αποτελεί ένα ποσοστό πολύ πάνω από την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ στο νησί, όπως καταγράφηκε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό έχει τη σημασία του. Υπενθυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές, το 2019, ο συνδυασμός της ΛΑ.ΣΥ. υπό τον Μανόλη Συντυχάκη έλαβε ποσοστό 6,35%.

Στην τέταρτη θέση και δίχως να εκλέγει σύμβουλο στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, έμεινε η παράταξη “Ανυπότακτη Κρήτη”, της οποίας ηγήθηκε ο Νικόλαος Ζαμπουλάκης, με ποσοστό 2,40%.

Τι είπε ο νικητής

«Όλοι μαζί κερδίσαμε. Δεν κερδίζει ένας»

Ο Σταύρος Αρναουτάκης μετά την τέταρτη συνεχόμενη εκλογή του στην κεφαλή της Περιφέρειας Κρήτης, στις πρώτες δηλώσεις του ευχαρίστησε τους πολίτες της Κρήτης που ψήφισαν τον συνδυασμό του και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσουν όλοι οι μετέχοντες στον συνδυασμό του «να υπηρετούμε την Κρήτη, πέρα και πάνω από τα κόμματα. Τους Κρητικούς. Όπου και αν βρίσκονται».

Ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Αρναουτάκη έχει ως εξής: «Είναι κάποιες φορές που τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν αυτά τα οποία πιστεύουμε και αυτά τα οποία θέλουμε να πούμε. Για τέταρτη συνεχή φορά, ο κόσμος της Κρήτης δείχνει την εμπιστοσύνη απέναντί μας. Απέναντι στους ανθρώπους που υπηρέτησαν τον συγκρητισμό. Την ενότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες της Κρήτης και αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που για διαφορετικούς λόγους ψήφισαν άλλους συνδυασμούς. Τους ανθυποψηφίους μας. Αλλά πάνω απ’ όλα, όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της νίκης. Γιατί όλοι μαζί κερδίσαμε. Δεν κερδίζει ένας. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Και την επόμενη περίοδο αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Κρήτη, πέρα και πάνω από τα κόμματα. Τους Κρητικούς. Όπου και αν βρίσκονται. Την ανάπτυξη της Κρήτης. Την ισόρροπη ανάπτυξη για εργασία, για κοινωνική συνοχή. Ζητούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση να δει την Κρήτη με ένα διαφορετικό μάτι. Διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία, για την περιφερειακή ανάπτυξη. Και όλοι μαζί, μαζί με τους Δήμους, θα δώσουμε τη μάχη για την περιφερειακή αποκέντρωση. Για πόρους στην Περιφέρεια. Και έχουμε αποδείξει ότι και θέλουμε. Και μπορούμε. Με σοβαρότητα, με ταπεινότητα, με υπευθυνότητα, να δίνουμε τη μικρή και τη μεγάλη μάχη για την ανάπτυξη της Κρήτης. Σας ευχαριστώ όλες και όλους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News