εκλογες

Ψηφίζουμε... για 5 χρόνια: Ας εκλεγούν οι ικανότεροι σε όλη την Κρήτη

Κρήτη
Ψηφίζουμε... για 5 χρόνια: Ας εκλεγούν οι ικανότεροι σε όλη την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέες Αρχές, δημοτικές και περιφερειακές, που θα προκύψουν από την κάλπη της Κυριακής, είτε καλές είτε κακές, θα μας διοικούν ως το 2029

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η συνταγματική κατοχύρωση της αποκέντρωσης και της συμμετοχής του ίδιου του λαού στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το μέλλον του. Η συμμετοχή στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα των εθνικών εκλογών, καθώς εδώ λογίζεται ως εξής:

α) Ως προς το “εκλέγειν”, δηλαδή συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος που έχει χαρακτήρα καθολικό και μυστικό,

β) Ως προς το “εκλέγεσθαι”, δηλαδή συμμετοχή, με την έννοια ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για πολύ κόσμο να εκτεθεί στην κρίση του τοπικού πληθυσμού, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες για την επόμενη θητεία.

Η ιδιαιτερότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε σχέση με τις εθνικές εκλογές είναι ότι στις μεν πρώτες όσοι βγουν θα υπηρετήσουν ολόκληρη τη θητεία - εκτός αν εκπέσουν λόγω ειδικών συνθηκών - και δεν μπορεί ο λαός να τους αλλάξει νωρίτερα από τη λήξη της θητείας που ορίζει ο νόμος. Στις δε εθνικές εκλογές, εφόσον συντρέξουν έκτακτοι λόγοι, η Βουλή είναι δυνατόν να διαλυθεί και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Εν προκειμένω, η θητεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών αλλά και των συμβούλων που θα εκλεγούν είναι πενταετής. Για τα επόμενα πέντε χρόνια οι κοινωνίες, ακόμη κι αν κρίνουν αρνητικά το έργο που επιτελείται, δεν έχουν δυνατότητα αλλαγής. Συνεπώς, πριν ψηφίσουμε θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε ο καθένας, με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει στο μυαλό του, να επιλέξει τον καλύτερο και τον ικανότερο.

Στην Αυτοδιοίκηση μετράνε όλα.

Χρειάζεται οξυδέρκεια για να σχεδιάσει κάποιος για το μέλλον και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Θέλει αποφασιστικότητα για να κάνει γρήγορες, σωστές και ισορροπημένες επιλογές.

Απαιτείται μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα για να βελτιωθεί η καθημερινότητα μιας πόλης.

Είναι αναγκαία η χαρισματικότητα του προσώπου να αφουγκράζεται τις ανάγκες, να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, να εξαντλεί τις δυνατότητες των εργαλείων που του παρέχονται - σε επίπεδο οικονομικό και υπηρεσιών - και να βλέπει την πόλη με όραμα για το μέλλον!

Τέλος, επιτάσσεται να υπάρχει ακεραιότητα και εντιμότητα στα πρόσωπα που θα κληθούν να διαχειριστούν δημοτικό χρήμα, ώστε να πιάσει τόπο και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.

Ταυτόχρονα με τα έργα σε μια πόλη και τις τεχνικές βελτιώσεις θα πρέπει να προάγεται το πνεύμα και ο πολιτισμός, να γίνει φιλόξενη για τον τουρισμό και να αγκαλιάζει τους κατοίκους, επιδιώκοντας η εκάστοτε δημοτική Αρχή την κοινωνική συνοχή σε εποχές που η φτωχοποίηση του πολίτη αρχίζει να εμφανίζεται στους δείκτες που μετρούν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

Ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα, η μουσική και η ενίσχυση της ηθικής του πολίτη, που αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον της πόλης, θα πρέπει να αποτελούν βασικό στόχο της πολιτικής που χαράσσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξάλλου, η σχέση του πολίτη με την πόλη είναι άρρηκτη και σε συνεχή αλληλεπίδραση, όμως μαρτυρά και το θέμα των ίδιων των λέξεων, που είναι ομόρριζες.

Το ήθος του δημάρχου είναι δυνατό να διαμορφώσει και το ήθος των πολιτών σε αντίστιξη σε αυτό που πολλοί υποστηρίζουν, ότι το ήθος του λαού αντικατοπτρίζεται από τον ηγέτη του. Ο ρόλος του δημάρχου θα πρέπει να είναι και παιδευτικός απέναντι στους δημότες.

Να ανοίγει ορίζοντες για το μέλλον και να διατηρεί ζωντανές τις σχέσεις της πόλης με την παράδοση και το ιστορικό παρελθόν, χωρίς να εργαλειοποιείται για προσωπικό όφελος.

Ο νέος δήμαρχος του εκάστοτε Δήμου θα είναι δήμαρχος για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του δημάρχου θα πρέπει να είναι καθολική και η πρόνοια του δημάρχου για τον λαό του θα πρέπει επίσης να είναι καθολική, ανεξάρτητα από τους υποστηρικτές ή τους αντιπάλους του. Ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να είναι ο δήμαρχος όλης της πόλης και όχι μόνο των ψηφοφόρων του. Από την ώρα που η κάλπη κλείνει, τα στεγανά των υποψηφίων και των συνδυασμών θα πρέπει να διαλύονται από τα κοινωνικά αντανακλαστικά και την εμπιστοσύνη που το πρόσωπο που πλειοψήφησε και εκλέχτηκε δείχνει στον λαό του.

Ας μην πέσουμε στην παγίδα - Ψήφο στους ικανούς, όχι στους φίλους και τους γείτονες...

Την ίδια στιγμή, ανάλογη θα πρέπει να είναι η πρόνοια του εκλογικού σώματος και για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους που θα εκλέξει. Δε φτάνει μόνο να εκλεγεί ένας καλός και ικανός δήμαρχος και περιφερειάρχης. Χρειάζεται να πλαισιώνεται από επίσης καλούς και ικανούς συμβούλους, για να μπορέσει να διοικήσει αναθέτοντας αρμοδιότητας. Τα χαρακτηριστικά του δημάρχου, όπως τα περιγράψαμε παραπάνω, θα πρέπει να είναι και χαρακτηριστικά των συμβούλων και κατ’ επέκταση των αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών.

Και ακριβώς εδώ θα πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα. Μπορεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι υποψήφιοι γείτονες, συγγενείς και φίλοι, ωστόσο το κριτήριο δε θα πρέπει να είναι μόνο αυτό. Θα πρέπει να αναζητηθούν οι αρετές και οι ικανότητες που απαιτούνται στα πρόσωπα αυτά που θα τους αναθέσουμε με την ψήφο μας τα επόμενα πέντε χρόνια της πόλης και της ζωής μας!

Ας ψηφίσουμε τους καλύτερους και είθε να εκλεγούν οι ικανότεροι!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News