Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και τον αλλοπρόσαλλο καιρό που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι εντομολογικές προσβολές που δύσκολα καταπολεμούνται με τις εναπομείνασες εγκεκριμένες δραστικές ουσίες, οι μεγάλες καταστροφές παραγωγικών περιοχών, όπως για παράδειγμα της Θεσσαλίας, και η υποκατανάλωση προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα και μεγάλη νευρικότητα στην αγορά των φρούτων και των λαχανικών, όπως φαίνεται καθαρά από την τελευταία έκθεση του Λασιθιώτη ειδικού συμβούλου του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Ελλάδας κ. Γιώργου Πολυχρονάκη.
«Οι τιμές της ντομάτας αυξήθηκαν σημαντικά στις παραγωγικές ευρωπαϊκές χώρες από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Οι μέσες τιμές όμως για τις ντομάτες και τα αγγούρια την 38η εβδομάδα διαμορφώθηκαν κάτω του μέσου όρου της πενταετίας, ειδικά για τα αγγούρια σε σχέση με την 37η υπήρξε ελαφριά αύξηση. Οι μέγιστες τιμές για τις κίτρινες και πράσινες πιπεριές μειώθηκαν ελαφρά.
Μετά την 9η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Από 1/9-28/9 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 6.817 τόνους, έναντι 2.411 τόνων το 2022, εκ των οποίων από την Τουρκία 4.617 τόνοι, έναντι 1.779 τόνοι πέρυσι, με την επισήμανση ότι φέτος μέχρι 8/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι», σημείωσε ο κ. Πολυχρονάκης.
Λόγω των καταστροφών από τους καύσωνες του καλοκαιριού, οι εξαγωγές του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού, που συνεχίζονται, παρουσιάζουν μεγάλη πτώση.
«Οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζονται, φτάνοντας τους 25.955 τόνους, μειωμένες κατά -12,7% έναντι του 2022 και -40% έναντι του 2021. Παρατηρείται, ωστόσο, μια απώλεια του μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών, εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, στη φετινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές, καθώς και της έλλειψης εργατών γης με απώλεια της ανταγωνιστικότητάς τους», πρόσθεσε ο κ. Πολυχρονάκης.
Έλεγχοι
Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στο site του ΥΠΑΑΤ, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο για υπολείμματα φυτοφαρμάκων με τη δημοσιοποίηση και την πηγή της δειγματοληψίας. Στα 370 δείγματα που ελέγχθηκαν δεν εντοπίστηκαν υπερβάσεις.
«Είναι μια σημαντική εξέλιξη, ελπίζοντας σε σταδιακή βελτίωσή της και ευελπιστώντας στην εντατικοποίηση των ελέγχων και των ανιχνευόμενων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα και λαχανικά στο άμεσο μέλλον», κατέληξε ο κ. Πολυχρονάκης.
Επισπεύδουν τις φυτεύσεις στην Ιεράπετρα
Η τεράστια καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο από τις πλημμύρες έχει στρέψει το ενδιαφέρον των εμπόρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης νωρίτερα στην παραγωγή κηπευτικών της Κρήτης, με αποτέλεσμα να επισπεύδονται οι φυτεύσεις τους στα θερμοκήπια του Νότου και να ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τη δραστηριότητά τους οι εποχικές εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, που δεν εργάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος της φυτικής παραγωγής που προκάλεσε η θεομηνία “Ντάνιελ” αλλά και ο “Ελίας” στον κάμπο της Θεσσαλίας.
Μειωμένη θα είναι η προς εμπορία ποσότητα των μήλων και των ακτινιδίων της Θεσσαλίας, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει επειγόντως η αποκατάσταση του οδικού δικτύου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, κυρίως στη Μαγνησία, για τη μεταφορά των προϊόντων στις αγορές. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τη ζημιά τόσο στα φρούτα όσο και στα κηπευτικά. Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις από την όποια έλλειψη θα δημιουργήσουν αφενός αυξητικές τάσεις στις ήδη αυξημένες τιμές, αλλά και στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών. Χρειάζεται η στήριξη από την Πολιτεία για να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν οι αγρότες», συμπλήρωσε ο κ. Πολυχρονάκης.