ekloges kalpi

Δήμαρχοι με την πρώτη… σε πολλούς Δήμους της Κρήτης - Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου

Κρήτη
Δήμαρχοι με την πρώτη… σε πολλούς Δήμους της Κρήτης - Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο α’ γύρος αναμένεται να καθαρίσει το τοπίο και ένας μικρός αριθμός Δήμων στο νησί να χρειαστεί να πάει σε β’ γύρο

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής εισέρχεται η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών, που επισήμως κηρύχθηκε με απαγορεύσεις την 8η Σεπτεμβρίου.

Είναι η μεγαλύτερη προεκλογική περίοδος δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ως τώρα, αφού τα προηγούμενα χρόνια επισήμως ήταν οι μέρες περίπου 20. Αυτό δεν αποτελεί και τη μοναδική αλλαγή που έχει επιφέρει ο νόμος που άλλαξε τον νόμο της απλής αναλογικής, που εφαρμόστηκε το 2019. Οι θητείες, ως γνωστόν, είναι πλέον 5ετείς, τα Δημοτικά Συμβούλια, πλην κάποιων εξαιρέσεων με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, είναι μικρότερα, όπως και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, και η “μάχη” μεταξύ των υποψηφίων μεγαλύτερη, αφού όλα θα κριθούν στον “σταυρό” για την είσοδό τους ως μέλη συμβουλίου του εκάστοτε θεσμού.

Την ίδια ώρα, και η πόλωση μεταξύ επιτελείων σε κάποιους Δήμους της Κρήτης παρουσιάζεται αυξημένη, όμως κατά γενική διαπίστωση η πρώτη Κυριακή των εκλογών αναμένεται να είναι και η μοναδική για ορισμένους Δήμους, καθώς σε αντίθεση με το 2019, που υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι, ποντάροντας στο μέτρο του εκλογικού συστήματος, τώρα έχουν κάνει πίσω αφού δύσκολα θα εκλέγονταν μικρά σε δύναμη ψηφοδέλτια αυτή τη φορά. Εκείνο που έχει, επίσης, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η παράταξη του υποψηφίου που θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα καταλάβει βάσει δύναμης την πλειοψηφία των εδράνων ως και τα 2/3 της σύνθεσης, που επισημαίνεται, ωστόσο, ότι είναι κατά τι μικρότερη, δηλαδή λιγότερες θέσεις.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται σε ορισμένους Δήμους, η πρώτη Κυριακή θα είναι και μοναδική, αφού σε Δήμους με δύο υποψηφίους ή και σε άλλους ακόμη και με τρεις ή τέσσερις φαίνεται ότι το πράγμα θα έχει ξεκαθαρίσει. Αυτό είναι εύκολο να συναχθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων, την εκπροσώπηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ανά Δήμο, καθώς αυτή τη φορά δεν έχει σε όλους την έλλειψη ενδιαφέροντος που έχει παρουσιαστεί αλλού. Έτσι, με μια πρόχειρη εκτίμηση θα έλεγε κάποιος ότι σε αυτές τις εκλογές ελάχιστοι Δήμοι στην Κρήτη θα πάνε σε δεύτερη Κυριακή.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο νησί είναι 73, που διεκδικούν τους 24 Δήμους, συν 4 υποψήφιοι περιφερειάρχες. Στο σύνολο υπάρχουν 77 συνδυασμοί. Η πρώτη Κυριακή φαίνεται ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων και εκτιμάται ότι ένας μονοψήφιος αριθμός, αρκετά μικρός, θα πάει στη δεύτερη Κυριακή για να εκλέξει δήμαρχο.

Σε γενικές γραμμές, η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 κύλησε ως τώρα ήρεμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις Δήμων, όπου παρουσιάστηκε έντονη πόλωση, ενώ η τελευταία εβδομάδα, που αρχίζει από σήμερα, αναμένεται να κυλήσει εξίσου ήρεμα, καθώς κάθε δραστηριότητα παύει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου και τα επιτελεία των υποψηφίων φοβούνται περισσότερο τώρα... τυχόν λάθη, που θα στοιχίσουν ψήφους την τελευταία στιγμή.

Συνεπώς, οι τόνοι θα αρχίσουν να πέφτουν, οι υποψήφιοι θα επικεντρωθούν στη διαδικασία να συσπειρώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις δυνάμεις τους, ενώ σε περιοχές που το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο ή τουλάχιστον φαίνεται να έχει κριθεί, ίσως παρουσιαστούν φαινόμενα έντονης πόλωσης μεταξύ μελών συνδυασμών ή και σε επίπεδο επικεφαλής, προκειμένου να γυρίσει η ζυγαριά υπέρ τους!

Εν αναμονή λοιπόν... για τις κάλπες, που ανοίγουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, που θα ψηφίσουμε για δημοτικά, κοινοτικά και περιφερειακά συμβούλια, δημάρχους και περιφερειάρχες!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News