Σταύρος Αρναουτάκης

Σταύρος Αρναουτάκης από τα Χανιά: «Έως το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί μεγάλα έργα και παρεμβάσεις που διεκδικήσαμε» (pics)

Κρήτη
Σταύρος Αρναουτάκης από τα Χανιά: «Έως το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί μεγάλα έργα και παρεμβάσεις που διεκδικήσαμε» (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις για τα Χανιά και γενικότερα την Κρήτη του 2030 στην ομιλία του

Στα έργα και τις δράσεις για τα Χανιά και την Κρήτη του 2030 αναφέρθηκε στην ομιλία του  ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην κεντρική εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων του συνδυασμού «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε» στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» με τη συμμετοχή των Χανιωτών να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο των Χανίων στην ιστορική διαδρομή τους Έθνους αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης τονίζοντας με έμφαση ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με ανθρώπους παραγωγικούς, πρωτοπόρους, ειλικρινείς και υπερήφανους προχωρά μπροστά και εισέρχεται σε νέα εποχή με αξιώσεις.

«Τα χρόνια αυτά μέσα από ένα οδοιπορικό αλήθειας σε αυτόν τον μοναδικό τόπο», είπε ο Σταύρος Αρναουτάκης, «περπατήσαμε γειτονιά τη γειτονιά, χωριό το χωριό όλα τα Χανιά. Καταγράψαμε προβλήματα, ιεραρχήσαμε τις ανάγκες, δώσαμε λύσεις. Γιατί για όλους εμάς η Κρήτη είναι οι άνθρωποι της».

«Αυτοί μας επιβάλλουν να βάζουμε τα δυνατά μας για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων που μοιραζόμαστε την ίδια Κρητική γη, να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων με τους οποίους μας συνδέει μια περήφανη παράδοση αλλά και ένα γεμάτο προοπτική μέλλον» συνέχισε καταχειροκροτούμενος ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης στο κατάμεστο με κόσμο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».  

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες που προδιαγράφονται για την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς το νησί έχει εισέλθει σε πορεία μετασχηματισμού, υπογραμμίζοντας  ότι «έως το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις που διεκδικήσαμε με επιτυχία και η Κρήτη εισέρχεται στη νέα εποχή με μεγάλες αξιώσεις».

Κάνοντας έναν απολογισμό των έργων και των δράσεων που έχουν γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, στάθηκε ιδιαίτερα στην κινητοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στην ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων, στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας με αποτέλεσμα να κατευθυνθούν στην περιφερειακή οικονομία πόροι που υπερβαίνουν τα 400 εκ. ευρώ, ενώ στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάχθηκαν 279 επενδυτικά σχέδια ιδιωτικών επιχειρήσεων.

«Ενισχύσαμε την αναγέννηση της υπαίθρου  και του πρωτογενούς τομέα», συνέχισε ο κ. Αρναουτάκης, «και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 διαχειριστήκαμε πόρους 131 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε νέους αγρότες και για να χρηματοδοτήσουμε σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων».

«Δημοπρατήσαμε», συμπλήρωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, «με 267,1 εκατ. € το “Έργο Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ποταμού Ταυρωνίτη”, το οποίο αφορά στην κατασκευή δύο διασυνδεδεμένων φραγμάτων και δικτύων μεταφοράς και διανομής νερού ύδρευσης και άρδευσης σε περιοχές των δήμων Πλατανιά και Κισσάμου και ολοκληρώσαμε τη Λιμνοδεξαμενή του Ομαλού ενώ ολοκληρώνεται και η Λιμνοδεξαμενή του Έλους».

«Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Αρναουτάκης, εκπονούνται μελέτες για την κατασκευή της δεύτερης Λιμνοδεξαμενής στην Κουντούρα και την αποκατάσταση της Λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας.

 

Τουρισμός - Πολιτισμός

Αναφερόμενος στις δράσεις στήριξης του τουρισμού και του πολιτισμού ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι έχουν διατεθεί 186 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση τους και για την ενίσχυση τουριστικών και νέων επιχειρήσεων καθώς και για τη διεθνή προβολή της Κρήτης και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της φυσικής βιοποικιλότητας του νησιού μας.

«Διαθέσαμε», συμπλήρωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, «69 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη και προστασία 29 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και χρηματοδοτήσαμε την Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Παράλληλα υλοποιούμε εκτεταμένο πρόγραμμα ανασκαφής και ανάδειξης της Αρχαίας Απτέρας και της Αρχαίας Λισού και συντηρούμε τις 5 μεταβυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται κατά μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς».

«Ολοκληρώνουμε τις μελέτες και προχωράμε στην υλοποίηση της αποκατάστασης των Νεωρίων στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων αλλά και τη μελέτη για την πολιτιστική διαδρομή διασύνδεσης και ανάδειξης 27 μνημείων στον Αποκόρωνα, καθώς και αντίστοιχες μελέτες για το Οροπέδιο του Ομαλού, την επαρχία Σφακίων και το ιστορικό κέντρο της Κισσάμου».

«Επίσης, συνέχισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, δημοπρατήσαμε το έργο αποκατάστασης της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι, παράλληλα ολοκληρώνουμε την αποκατάσταση και επανάχρηση του Φραγκοκάστελου στα Σφακιά και υποστηρίζουμε, χρηματοδοτούμε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης και τα Φεστιβάλ της Πόλης των Χανίων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης στη δημιουργία του πρώτου για την Κρήτη ολοκληρωμένου δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών καθώς όπως τόνισε «τα Μονοπάτια των Χανίων, περισσότερα από  700 χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών, έρχονται να αναδείξουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της ενδοχώρας των Χανίων».

 

Περιβάλλον

 «Στον τομέα του περιβάλλοντος συνέχισε ο Σταύρος Αρναουτάκης ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με τους Δήμους, τον ΕΣΔΑΚ, τους ΦΟΔΣΑ και τη ΔΕΔΙΣΑ έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Ολοκληρώνουμε το μεγάλο έργο αποχέτευσης στην Γεωργιούπολη, τον Βιολογικό Καθαρισμό στην Παλαιόχωρα, καθώς και την υπογειοποίηση καλωδίων στη Σούγια.

Επίσης ολοκληρώθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Ταυρωνίτη και ξεκινάμε την εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας στους ποταμούς Κερίτη, Τυφλό, Καμαριανό, καθώς και στα Ρέματα Σταλού και Αγίας Μαρίνας.

Όσον αφορά στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των υψηλής επισκεψιμότητας προστατευόμενων περιοχών Λαφονησίου – Μπάλου - Φαλασάρνων, ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι «θέση μας είναι ότι στηρίζουμε το υγιές επιχειρείν, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον, στην βιοποικιλότητα και στους φυσικούς πόρους, για να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών».

 

Μεταφορές

Για τον κρίσιμο τομέα των μεταφορών ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης επανέλαβε ότι για την Περιφέρεια Κρήτης «ο ΒΟΑΚ ξεκινά από την Κίσσαμο και φτάνει μέχρι τη Σητεία. Στον υπό συμβασιοποίηση διαγωνισμό κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ, προστέθηκε το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος με την αξιοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης».

«Διαθέσαμε, συμπλήρωσε, 177,5 εκ ευρώ για την αναγκαία αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο νησί μας, που αποτελεί βασική υποδομή και προϋπόθεση για όλες τις άλλες αναπτυξιακές διαστάσεις».

«Δρομολογήσαμε», συνέχισε ο κ. Αρναουτάκης, «την υλοποίηση του σημαντικού έργου της Παράκαμψης Κισάμου, εκπονείται η μελέτη για την σύνδεση του ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο Χανίων, αρχίσαμε το έργο Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο Τμήμα Γεωργιούπολη - Πετρές  του ΒΟΑΚ και ολοκληρώνουμε το επαρχιακό οδικό έργο της Παράκαμψης Τοπολίων.

«Τέλος δημοπρατήσαμε το επαρχιακό οδικό έργο Πλάτανος – Σφηνάρι και ολοκληρώθηκαν αλλά και υλοποιούνται έργα βελτίωσης και αποκατάστασης του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου στην Π.Ε. Χανίων που το ύψος ξεπερνά τα 100 εκατ. €».

Σταύρος Αρναουτάκης

Κοινωνική συνοχή – καταπολέμηση της φτώχειας

Στη συνέχεια ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στις δράσεις κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης της φτώχειας τονίζοντας ότι η αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» διασφάλισε πόρους 100 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

«Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης χρηματοδοτήσαμε με 50 εκ. ευρώ την κατασκευή και αναβάθμιση σχολικών κτηρίων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικά για τα Χανιά, η Περιφέρεια Κρήτης αμέσως μετά τον σεισμό του 2019, όπου κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση τα κτίρια που στεγάζονταν το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισσάμου, ανέλαβε την πρωτοβουλία και με 2 έργα ύψους 2 εκ. ευρώ εξασφάλισε την προσωρινή αλλά ασφαλή στέγαση των μαθητών κατασκευάζοντας μάλιστα και πλήρη σύγχρονα εργαστήρια.

«Επίσης διαθέσαμε 53,5  για την αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων του νησιού, για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων και την κατασκευή βρεφονηπιακών σταθμών και κτηρίων για δημιουργική απασχόληση ΑμΕΑ και ηλικιωμένων»

«Διαχειριστήκαμε παράλληλα τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Κρήτη το 2019-2020, διεκδικώντας κονδύλια 284 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Και βεβαίως ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής μέσα από τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις 300 ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουμε σε καθημερινή βάση στους πολίτες της Κρήτης».

Σταύρος Αρναουτάκης ομιλία από τα Χανιά

«Έξυπνη Κρήτη»

«Επενδύουμε στην “Έξυπνη Κρήτη”», συνέχισε με έμφαση ο Σταύρος Αρναουτάκης, «και ενισχύουμε τη συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και στοχεύοντας στην καινοτόμο υγιή επιχειρηματικότητα αλλά και στη διάχυση και αξιοποίηση της γνώσης σε όλα τα επίπεδα. Σχεδιάζουμε με σταθερά βήματα τη δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης».

«Τα Χανιά», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, «έχουν λαμπρό παρελθόν, παρόν για το οποίο είμαστε περήφανοι και ένα μέλλον το οποίο οφείλουμε να καταστήσουμε πιο ελπιδοφόρο και πιο φωτεινό για τις επόμενες γενιές. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, τις παραδόσεις του τόπου μας, την ευγένεια και την αυθεντικότητα των ανθρώπων μας».

Σταύρος Αρναουτάκης

«Ο στόχος είναι, με το πρόγραμμά μας, το 2028 η Περιφέρεια Κρήτης να παραμένει πρότυπο για τη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ξεχωρίζει για το αναπτυξιακό της μοντέλο και την παραγωγική της δυναμική. Για τις προοπτικές που δίνει στους ανθρώπους της να μείνουν εδώ και τη δυνατότητα να προσελκύσει περισσότερους» τονισε με έμφαση ο Σταύρος Αρναουτάκης καταλήγοντας την ομιλία του και καταχειροκροτούμενος από τους Χανιώτες που γέμισαν ασφυκτικά το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Σταύρος Αρναουτάκης ομιλία από τα Χανιά

 

Σταύρος Αρναουτάκης ομιλία από τα Χανιά

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ

ΒΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΕΛΑΣΑΚΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ

ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΜΑΡΤΣΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΠΟΠΗ)

ΚΕΜΕΣΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΧΑΡΑ)

ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (ΚΟΥΛΙΕΡΗΣ)

ΚΩΤΣΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ ΜΑΖΑΝΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΩΤΑ)

ΛΟΥΠΑΚΗ ΒΟΛΤΥΡΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ

ΛΥΡΑΝΤΩΝΑΚΗ ΟΛΓΑ

MΑΛΑΝΔΡΑΚΗ ΚΡΑΣΟΥΔΑΚΗ ΣΟΦΙΑ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΒΛΑΝΤΑΣ)

ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΜΑΡΙΛΙΑ)

ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ)

ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΒΛΗΣΙΔΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΑΠΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΦΛΕΜΕΤΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΗΣ)

ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ)

ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΜΑΚΡΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (ΧΡΥΣΑ)

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ (ΧΑΡΗΣ)

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News