ποντικια

Άνθρωποι και ποντίκια: Κάνουν «πάρτι» στην Κρήτη λόγω καιρικών συνθηκών τρωκτικά, κουνούπια και κατσαρίδες

Κρήτη
Άνθρωποι και ποντίκια: Κάνουν «πάρτι» στην Κρήτη λόγω καιρικών συνθηκών τρωκτικά, κουνούπια και κατσαρίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν μικρές γάτες… κυκλοφορούν σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, την ώρα που έχει ηχήσει «καμπανάκι» στη χώρα για λεπτοσπείρωση - Η ματαίωση των προσδοκιών μιας καθαρής πόλης

Σε έξαρση βρίσκονται την περίοδο αυτή, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, τα ποντίκια, τα κουνούπια, οι κατσαρίδες, οι μύγες και γενικά όλα τα παράσιτα...

«Είναι η περίοδος της ευδαιμονίας για όλα αυτά τα ζώα και τα έντομα», λέει στο neakriti.gr ο κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης. «Μόνο η φύση», όπως λέει, «είναι σε μια τέτοια κατάσταση λόγω της ξηρασίας που δεν μπορεί να τα θρέψει».

Το τελευταίο διάστημα ακόμα και στο φως της μέρας βλέπουν οι πολίτες στο Ηράκλειο να κυκλοφορούν ποντίκια που το σώμα τους είναι όσο και μιας... μικρής γάτας! Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Αλέκο Στεφανάκη, το φαινόμενο αυτό είναι γενικότερο.

«Είναι η εποχή που έχει ζέστη και υγρασία και υπάρχει έξαρση γενικότερα στα παράσιτα. Είναι οι συνθήκες της φύσης τέτοιες, που δεν την αφήνουν να ισορροπήσει. Και έτσι όλη αυτή η κατάσταση ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο με τα ποντίκια», όπως εξηγεί ο κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης. «Έχουμε και περισσότερες μύγες. Έχουμε και περισσότερα κουνούπια. Και θα έλεγα πως είναι η χρονιά της ευδαιμονίας και για τα παράσιτα. Μόνο που η φύση δεν μπορεί να ταΐσει και ζορίζονται και αυτά», λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός επιστήμονας μιλώντας στην εφημερίδα μας.

Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα στους χώρους στους οποίους ζουν.

«Στις επιχειρήσεις που υπάρχουν και διαχειρίζονται τρόφιμα και πρόκειται και για επιχειρήσεις κοινού ενδιαφέροντος εφαρμόζονται συγκεκριμένα προγράμματα μυοκτονίας. Αλλά και για τον απλό κόσμο, το εξυπνότερο είναι να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ελέγχου, το οποίο σημαίνει ότι ακολουθούμε δολωματικές μεθόδους ή φάκες, που περιορίζουν το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα ποντίκια. Και φυσικά να μην ξεχνάμε πως είναι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα ποντικοφάρμακα, γιατί υπάρχουν ζητήματα με τη διαχείριση αυτών των φαρμάκων. Έτσι θα πρέπει να συνεργαζόμαστε με αυτές τις εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά», κατέληξε ο Αλέκος Στεφανάκης.

Οι ειδικοί, εξάλλου, τονίζουν: «Η σωστή υγιεινή θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στο πρόγραμμα ελέγχου ποντικιών, που περιλαμβάνει επίσης την παγίδευση και τα δολώματα των ποντικών».

Μάλιστα, τονίζεται επίσης ότι η σωστή υγιεινή δε θα εξαλείψει τα ποντίκια από το σπίτι, η κακή υγιεινή σίγουρα θα τα προσελκύσει και θα τους επιτρέψει να πολλαπλασιαστούν με γοργούς ρυθμούς.

Επίσης, καλό είναι να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε μεταλλικά δοχεία ή σε άλλους αεροστεγή σκεύη με σφιχτά καπάκια, αντί για σακούλες ή χάρτινες συσκευασίες που είναι εύκολο να σκιστούν.

Να απομακρύνουμε χαρτιά και χάρτινα αντικείμενα από αποθηκευτικούς χώρους, γιατί τα ποντίκια θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν τις φωλιές τους.

Να κρατάμε τα τρόφιμα για σκύλους ή άλλες τροφές για ζώα συντροφιάς σε κλειστά δοχεία, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Να έχουμε πάντα καπάκι που κλείνει καλά σε όλα τα δοχεία απορριμμάτων. Και αφού ακολουθούμε τα μέτρα αυτά για την υγιεινή στον χώρο μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόντωσης των ποντικών. Οι μέθοδοι που υπάρχουν είναι οι παγίδες με κόλλα, φάκες και μηχανικές παγίδες. Και τα δολώματα (ποντικοφάρμακα). Στην περίπτωση της επιλογής ποντικοφάρμακου, σε εσωτερικούς χώρους είναι προτιμότερο - όπως εξηγούν οι ειδικοί - να τοποθετούμε το δόλωμα μέσα σε δολωματικό σταθμό, που θα είναι μακριά από ζώα και παιδιά.

“Καμπανάκι” για την απειλή της λεπτοσπείρωσης στους αγρούς

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια έχουν βρει τον μπελά τους και οι αγρότες, αφού τα ποντίκια τούς τρυπούν τα λάστιχα για να βρουν λίγο νερό... Όμως, εκτός από το οικονομικό κόστος, υπάρχει και η απειλή της λεπτοσπείρωσης, η οποία μπορεί να προσβάλλει τους αγρότες εάν δεν προσέξουν.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει ο παραγωγός να συμβουλευτεί τον γεωπόνο με τον οποίο συνεργάζεται και ειδικό συνεργείο να προχωρήσει στην καταπολέμησή του, με ειδικά φάρμακα. Αν το πρόβλημα είναι γενικευμένο, το Υγειονομικό καλεί τους παραγωγούς να απευθύνονται είτε στην Περιφέρεια είτε στους αγροτικούς συλλόγους. Και η Περιφέρεια Κρήτης, από την πλευρά της, προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμού και χρηματοδοτεί πρόγραμμα μυοκτονίας με εξειδικευμένα συνεργεία.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση: Η λεπτοσπείρωση (επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών) είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae, το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ορατά ή ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής με πνευμονική αιμορραγία, αίμα από τους πνεύμονες ή μηνιγγίτιδα. Αν λόγω της λοίμωξης προκαλούνται ίκτερος, νεφρική ανεπάρκεια και αιμορραγία, πρόκειται για τη νόσο του Weil. Αν προκαλείται ακατάσχετη αιμορραγία στους πνεύμονες, πρόκειται για το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας βαρέας μορφής. Το αίτιο της λεπτοσπείρωσης είναι το βακτηρίδιο leptospira interrogans.

Η ασθένεια μεταδίδεται τόσο από άγρια όσο και από οικόσιτα ζώα. Τα πιο συνηθισμένα ζώα που μεταδίδουν την αρρώστια είναι τα τρωκτικά. Συνήθως μεταδίδεται από τα ούρα ή από νερό ή χώμα με ούρα ζώων σε περίπτωση επαφής, όταν υπάρχουν σκασίματα στο ανθρώπινο δέρμα, στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αρρώστια συνήθως προσβάλλει τους αγρότες και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που ζουν στις πόλεις. Στις ανεπτυγμένες χώρες, συνήθως προσβάλλει άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη φύση σε ζεστές και υγρές περιοχές.

Συμπτώματα: Η λεπτοσπείρωση μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Η πιο ήπια, η “βακτηριακή λεπτοσπείρωση”, προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, πυρετό και υπεραιμία επιπεφυκότων. Είτε θα ιαθεί μετά από μία εβδομάδα είτε θα εξελιχθεί σε άσηπτη μηνιγγίτιδα, είτε σε ικτερική λεπτοσπείρωση (νόσος Weil) είτε θα αναπτυχθεί πνευμονικό σύνδρομο.

Διάγνωση: Η διάγνωση της αρρώστιας γίνεται με αναζήτηση αντισωμάτων ενάντια στο βακτήριο ή με ανεύρεση του DNA στο αίμα. Οι λεπτοσπειρώσεις μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα ή στα ούρα.

Πρόληψη και θεραπεία: Για την πρόληψη της ασθένειας, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός προστασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η επαφή με ζώα που πιθανώς έχουν προσβληθεί και συστήνεται πλύσιμο μετά από επαφή. Η αντιβίωση δοξυκυκλίνη, όταν χρησιμοποιείται για προληπτικούς λόγους σε ταξιδιώτες προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις, έχει αμφίβολα αποτελέσματα. Υπάρχουν εμβόλια ζώων για ορισμένους τύπους λεπτόσπειρας, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης σε ανθρώπους.

Σε περίπτωση μόλυνσης, ακολουθείται θεραπεία με αντιβιωτικά, όπως δοξυκυκλίνη, πενικιλίνη κεφτριαξόνη. Η νόσος του Weil και το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας έχουν ποσοστά θνησιμότητας μεγαλύτερα από 10% και 50% αντίστοιχα, ακόμα και με θεραπευτική αγωγή.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News