Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου

"Ούτε για σαλάτα" και πανάκριβο το "φρέσκο" λάδι φέτος - Οι βιομήχανοι προβλέπουν άνοδο των τιμών τόσο στον παραγωγό όσο και στο "ράφι"

Κρήτη
"Ούτε για σαλάτα" και πανάκριβο το "φρέσκο" λάδι φέτος - Οι βιομήχανοι προβλέπουν άνοδο των τιμών τόσο στον παραγωγό όσο και στο "ράφι"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έκαναν γνωστή την εκτίμησή τους ότι οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να κινούνται προς τα πάνω

Λίγο και ακριβό θα είναι για τη νέα ελαιοκομική περίοδο το Ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αφού πλέον δεν θα φτάνει "ούτε για σαλάτα", καθώς δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 160.000 με 180.000 τόνους, περίπου δηλαδή, όση ήταν η παραγωγή μόνο για την Κρήτη πέρυσι. Και στο νησί μας, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, από τους 130.000 τόνους της περυσινής βεντέμας, φέτος δεν θα φτάσουμε ούτε τους 40.000 τόνους, με την ακρίβεια στο “ράφι” να αναμένεται ακόμα χειρότερη. Μάλιστα, εκτιμάται από τους ίδιους τους τυποποιητές, ότι θα συνεχιστεί και η ανοδική πορεία στις τιμές παραγωγού, που σήμερα κατά μέσο όρο έχουν ξεπεράσει τα 8,50 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου!

Την ώρα που ένας τενεκές ελαιολάδου έχει φτάσει να πωλείται στο "ράφι" μέχρι και 160-170 ευρώ, ο “πράσινος χρυσός” φαίνεται ότι θα συνεχίσει να προκαλεί “πονοκεφάλους” στους καταναλωτές αλλά και στις επιχειρήσεις εστίασης που βλέπουν την τιμή του βασικότερου προϊόντος της μεσογειακής διατροφής να εκτινάσσεται στα ύψη και να μην σταματάει πουθενά.

Αναλυτικότερα, παρουσιάζοντας από κοινού τις εκτιμήσεις και τις θέσεις τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ μίλησαν για το πιο αισιόδοξο σενάριο των 180.000 τόνων πανελλαδικά, ενώ από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), οι εκτιμήσεις, όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρός της, Μανώλης Γιαννούλης, κάνουν λόγο για 160.000 τόνους, όση δηλαδή παραγωγή είχε η Ελλάδα την περίοδο 2021/2022.

Οι τιμές παραγωγού και οι τιμές στο "ράφι"

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έκαναν γνωστή την εκτίμηση τους, ότι οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να κινούνται προς τα πάνω. Σύμφωνα με τους ίδιους, παραδεχόμενοι όταν θέλει κάποιος σήμερα να αγοράσει ελαιόλαδο από τον παραγωγό, θα πρέπει να υπολογίζει τουλάχιστον 8,50 με 8,70 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα, ήδη οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, όπως είπαν, έχουν ξεπεράσει τα 9 ευρώ  και τα 8,50 ευρώ στην Ισπανία, ενώ οι πωλήσεις του προϊόντος παρέμειναν εντός του συνηθισμένου εύρους, στους 82.000 τόνους το μήνα. «Αν δεν αλλάξει κάτι ως προς τη ζήτηση, με βάση αυτά τα στοιχεία, η τάση θα παραμείνει ανοδική τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης, πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του συνδέσμου, πως δεν τίθεται ζήτημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, έχει να κάνει με το ταβάνι της ανόδου και μέχρι πού αυτό αναμένεται να φτάσει...

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που επικαλείται ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, λέγοντας πως συνεταιρισμός στην Κρήτη πουλάει χονδρική τιμή με 8,40 ευρώ το κιλό, ενώ στον καταναλωτή το προϊόν μπορεί να φτάσει από 12 μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο. Και βέβαια, το λίτρο είναι λιγότερο από το κιλό.

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη που μίλησε στο OPEN, "η χώρα μας δεν έχει αποθέματα. Πέρυσι η υπερπαραγωγή έφερε στη χώρα μας ένα τεράστιο ισοζύγιο στο εμπόριο του λαδιού. Μέχρι τώρα λέγαμε πως ο υγρός χρυσός είναι το λάδι διατροφικά. Τώρα λέμε πως ο υγρός χρυσός είναι και οικονομικά. Φανταστείτε πως στην Κρήτη παραγάγαμε πέρυσι 130.000 τόνους λάδι που μας φέρανε πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ στο νησί όταν οι αγροτικές επιδοτήσεις του νησιού όλου ανέρχονται σε 240 εκατομμύρια».

Παγκόσμια η έλλειψη ελαιολάδου

Στο μεταξύ, η παραγωγή στο σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου, δηλαδή στις κύριες χώρες παραγωγούς θα είναι στην επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, που εγκαινιάζεται σε μερικές εβδομάδες, αναμένεται μικρότερη κατά 200.000 περίπου τόνους σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που άλλαξε καθοριστικά τα δεδομένα της αγοράς, λόγω των εξαιρετικά μικρών διαθεσιμοτήτων. Μάλιστα, φέτος, τα περιθώρια, όσον αφορά στην προσφορά, είναι ακόμα πιο στενά, αφού αυτήν τη στιγμή, τα αποθέματα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και οδεύουν σε εξάντληση σε μερικούς μήνες.

Αναφορικά με το χύμα ελαιόλαδο και τη διαχρονική διαμάχη γύρω από το ζήτημα του "τενεκέ" και της τυποποίησης, παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά στοιχεία. Μάλιστα, εκφράστηκε η αγωνία των εκπροσώπων τόσο του ΣΕΒΙΤΕΛ όσο και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, για τη συνεχή συρρίκνωση των μεριδίων τυποποιημένου ελαιολάδου στην ελληνική αγορά την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Φώτης Σουσαλής, αντιπρόεδρος του ΣΥΤΕΚ, προ κρίσης στην εγχώρια λιανική διατίθεντο 30.000 τόνοι ελαιολάδου, ενώ πλέον η κατανάλωση μέσα από το κανάλι του σούπερ μάρκετ έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 12.000 τόνων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News