"Αρρώστησε" ο υπάλληλος και δε δίνουν τα ΜΑΠ ύψους 829.000 ευρώ στους υπαλλήλους του Δήμου Ηρακλείου - Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι δικαιούχοι

Κρήτη
"Αρρώστησε" ο υπάλληλος και δε δίνουν τα ΜΑΠ ύψους 829.000 ευρώ στους υπαλλήλους του Δήμου Ηρακλείου - Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι δικαιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάλιστα δεν ξεχνούν ότι δεν έλαβαν τα ΜΑΠ ποτέ κατά το 2013 και 2015 και φοβούνται ότι και τώρα δεν θα λάβουν τα λεφτά τους για το 2022 ενώ εκφράζουν φόβους ότι θα χαθούν και του 2023

Από μήνα σε μήνα μεταθέτει ο Δήμος Ηρακλείου την πληρωμή των ΜΑΠ του έτους 2022 στους δικαιούχους συμβασιούχους και μονίμους υπαλλήλους του οφείλοντάς τους 829.000 ευρώ που τα περιμένουν περίπου 800 υπάλληλοι! Οι υπάλληλοι είναι και πάλι στα "κάγκελα" γιατί η Οικονομική Υπηρεσία επικαλέστηκε ότι ο αρμόδιος υπάλληλος αρρώστησε και για αυτό δεν θα τους δώσουν τα χρήματα! Όπως έχει γράψει αρκετές φορές το neakriti.gr το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και το αποθεματικό που σε κάθε αναμόρφωση προϋπολογισμού αντιδημαρχίας ανάβει το φυτίλι.... για τη βόμβα που θα σκάσει στο Ταμείο του Δήμου Ηρακλείου! 
Μέσα στο καλοκαίρι υπήρξαν εξελίξεις τις οποίες η τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών αλλά και οι συνδικαλιστές είχαν χαρακτηρίσει θετικές ωστόσο ήταν φανερό ότι ο Δήμος Ηρακλείου έπασχε όχι ως προς την γραφειοκρατική τακτοποίηση της εκκρεμότητας αλλά ως προς το ρευστό… που δεν είχε να διαθέσει από το ταμείο του. 
Οι υπάλληλοι, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία από τον Δήμο και την Αποκεντρωμένη και ήταν όλα έτοιμα για να πληρωθούν, απευθύνθηκαν στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου για την καταβολή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και τότε έλαβαν την απάντηση ότι αρρώστησε ένας υπάλληλος και η πληρωμή θα γίνει σε έναν μήνα δηλαδή 26 Οκτωβρίου. Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη προκαλέσει οργή στους υπαλλήλους που θεωρούν ότι εμπαίζονται και πως στις 26 Οκτωβρίου θα τους αρνηθούν και πάλι τα λεφτά και θα τους παραπέμψουν στο μέλλον. Μάλιστα δεν ξεχνούν ότι δεν έλαβαν τα ΜΑΠ ποτέ κατά το 2013 και 2015 και φοβούνται ότι και τώρα δεν θα λάβουν τα λεφτά τους για το 2022 ενώ εκφράζουν φόβους ότι θα χαθούν και του 2023


Εξάλλου είναι υποψιασμένοι όπως αναφέρουν ότι το ταμείο δεν έχει μια… και για αυτό δεν πληρώνονται. Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζονται από Δευτέρα σε κινητοποιήσεις, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές ενώ όπως αναφέρουν δεν έχουν τη συνδικαλιστική στήριξη του Σωματείου τους. Πλέον φοβούνται ότι δεν θα λάβουν ούτε τα ΜΑΠ του 2023! 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με την ομόφωνη απόφασή 317/12.6.2023 με θέμα “Αποτίμηση και χρηματική καταβολή για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των δικαιούχων υπαλλήλων του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2022” άναψε το πράσινο φως για την καταβολή των 829.000 ευρώ. Το θέμα αφορά εκείνους του δημοτικούς υπαλλήλους που ο νόμος ορίζει ότι, για να εργαστούν σε επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας, ο εργοδότης τους, δηλαδή ο Δήμος Ηρακλείου, οφείλει να τους παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας.
Το 2022 άρχισε ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ΜΑΠ, αρχικά δεσμεύτηκαν τα χρήματα που εκείνη την περίοδο υπήρχαν, αλλά εντός του 2022 δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία και δεν έγινε η προμήθεια των ΜΑΠ έτους 2022.
Έτσι, όπως ο νόμος ορίζει, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε αποτίμηση των ΜΑΠ σε χρήμα και αποφασίστηκε να αποζημιωθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι για να μπορέσουν οι ίδιοι να αγοράσουν τα ΜΑΠ.

Η ανακοίνωση ΣΕΚΕΤ 
 
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητα και Εργατοτεχνιτών Ηρακλείου (ΣΕΚΕΤ) απέστειλε στο neakriti.gr στις 3 Αυγούστου ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έλαβε απόφαση για την απόδοση των Μέσων Ατομικής Προστασίας 2022 των εργαζομένων και μεταξύ άλλων ανέφερε: «…. Και επίσημα τέρμα η καταστροφολογία και ότι άλλο έκανε τους εργαζόμενους μας να ανησυχούν και να προσπαθεί ο σύλλογος να εξηγεί τα ανεξήγητα  στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά  ότι η χρηματική του αποζημίωση είναι εξασφαλισμένη,καθώς και την μεγάλη βοήθεια του συλλόγου για να βρεθεί γρήγορα η χρυσή τομή των οποίων προβλημάτων αντιμετώπισε η  διεύθυνση καθαριότητας  είχαν βρεθεί τα χρήματα από 28/6/2023 όμως καταλήξαμε στις  20/7/2023 για την αποζημίωση των ΜΑΠ 2022.
Μετά τα δημοσιεύματα ότι δεν υπάρχουν χρήματα και δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι μας ο συλλογος στις 24/7/2023 έβγαλε ανακοίνωση στο σάιτ του ΣΕΚΕΤ στο Facebook όπου ανέφερε ότι τα χρήματα για την διεύθυνση καθαριοτητας ήταν εξασφαλισμένα και το ποσό ήταν 298.466,50.Ο Συλλογος είναι υπέρ του είδους σε ΜΑΠ και γαλα για την ομαλή ασφάλεια των εργαζομενων ,και όχι σε χρηματικές αποζημιώσεις το έχει κάνει σαφές με κάθε τρόπο στην δημοτική αρχή.
3/8/2023 απόφαση 360 οικονομικής επιτροπής (Αναμόρφωση)πέρασε ομόφωνα η χρηματική αποζημίωση όλων των δικαιούχων εργαζομένων του Δήμου Ηρακλειου  ΜΑΠ 2022 όπου ανέρχεται στο ποσό των 829.818,70 
Το Δ.Σ δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και πάντα έχει σαν γνώμονα την άμεση αντίδραση και στοχοποιεί το που βρίσκεται η ευθύνη και πάει προς αυτήν για την άμεση λύση του οποιοδήποτε προβλήματος που αφορά τους εργαζόμενους μας. 
Το Δ.Σ ευχαριστεί τους εργαζόμενους συναδελφους στην Διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα το Τμήμα προϋπολογισμού για την άριστη συνεργασία!"
 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News