Ταξίδι - πλοίο - Καλοκαίρι - Καιρός
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ

Γιατί δεν ταξίδεψε η μητέρα με τα δύο παιδάκια από το λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Κρήτη
Γιατί δεν ταξίδεψε η μητέρα με τα δύο παιδάκια από το λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μόνο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που είχε μαζί της η γυναίκα, δεν θεωρήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο

Στον Πειραιά έμεινε χθες Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, χωρίς να την αφήσουν να ταξιδέψει, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά που είχε μαζί της, μία Ηρακλειώτισσα, καθώς δεν κατάφερε να εκδώσει εισιτήρια, αφού δεν είχε μαζί της κανένα πιστοποιητικό, μέσω του οποίου θα μπορούσε να αποδείξει, ότι τα παιδιά είναι δικά της.

Συγκεκριμένα, όπως λέει στο neakriti.gr υπάλληλος του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της γυναίκας, δεν θεωρήθηκε από τους λιμενικούς του Πειραιά ως επαρκές στοιχείο. Είχε προηγηθεί φασαρία στο εκδοτήριο εισιτηρίων της ναυτιλιακής εταιρείες, όταν οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να εκδώσουν το εισιτήριο. Ενημερώθηκε αμέσως το λιμεναρχείο και οι λιμενικοί συμφώνησαν ότι η γυναίκα με τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να μπουν στο πλοίο της επιστροφής!

Η υπάλληλος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, λέει στο neakriti.gr ότι δεν υπήρξε κάποια υποψία ότι τα παιδιά δεν ήταν της συγκεκριμένης γυναίκας, αλλά στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει καμία πιστοποίηση, δεν έχει το δικαίωμα ούτε η ναυτιλιακή εταιρεία ούτε το λιμεναρχείο, να επιτρέψει στον πολίτη να ταξιδέψει με ανήλικα παιδιά. Μάλιστα, κανονικά χρειάζεται ένα έγγραφο για την "ταυτοπροσωπία" των παιδιών όταν αυτά είναι κάτω των 12 χρόνων. Όταν είναι πάνω από 12 χρονών για να ταξιδέψουν χρειάζεται να έχουν δική τους ταυτότητα. Η "ταυτοπροσωπία" προϋποθέτει έγγραφο θεωρημένο είτε από την Αστυνομία, είτε από ένα ΚΕΠ και να έχει και τη φωτογραφία του παιδιού, ενώ στα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υπάρχει και η βεβαίωση του πατέρα ότι δίνει τη συγκατάθεση του για να ταξιδέψει το παιδί.

"Η γυναίκα δεν είχε μαζί της καθόλου δικαιολογητικά"

Μόνο το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που είχε μαζί της η γυναίκα, δεν θεωρήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο.

"Για να φανεί ότι τα παιδιά είναι δικά σου, χρειάζονται κάποια δικαιολογητικά για να σου βγάλουν εισιτήριο. Η κυρία αυτή δεν είχε δικαιολογητικά. Η γυναίκα έκανε φασαρία στο πλοίο. Πήγαν οι λιμενικοί. Προσπάθησαν να τη βοηθήσουν. Της ζήτησαν έστω ένα ΑΦΜ. Ή έναν κωδικό του TAXISNET για να εκτυπώσουν κάποιο δικαιολογητικό ότι τα παιδιά είναι δικά της. Δεν είχε μαζί της. Ούτε την ταυτότητα της είχε μαζί της. Επομένως, δεν γινόταν να την αφήσουν"...

Στο μεταξύ, η γυναίκα - σύμφωνα με πληροφορίες - ισχυρίστηκε στους λιμενικούς του Πειραιά, ότι από το Ηράκλειο δεν της ζητήθηκε κάποιο έγγραφο για να της επιτρέψουν να βγάλει εισιτήριο και να μπει με τα παιδιά στο πλοίο. "Πάντως, το λιγότερο που πρέπει να έχεις μαζί σου όταν ταξιδεύεις, είναι η ταυτότητα. Και όταν συνοδεύεις ανήλικα παιδιά δεν γίνεται να μην υπάρχει κάποια πιστοποίηση. Μάλιστα κανονικά έπρεπε να υπάρχει και μια βεβαίωση από τον πατέρα. Υπήρχε ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλά δεν θεωρήθηκε αρκετό"...

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, "η οικειότητα που είχαν μαζί της τα παιδιά, δεν άφησε στους λιμενικούς αμφιβολία ότι η γυναίκα έλεγε την αλήθεια. Δεν είχαμε δηλαδή καμία ενημέρωση για εισαγγελική παρέμβαση, αφού πράγματι φάνηκε πως τα δύο ανήλικα παιδιά ήταν δικά της. Αλλά δυστυχώς, δεν βρέθηκε καμία λύση ώστε να μπορέσουν τελικά να ταξιδέψουν"...

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ηρακλειώτισσα πάνω στη σύγχυση της δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί ή έστω να επικοινωνήσει με κάποιον για να της αναφέρει τηλεφωνικά τον ΑΦΜ της, ή τον αριθμό της ταυτότητας της, ούτε είχε γράψει κάπου τον κωδικό του TAXISNET για να μπει και να αποδείξει τα στοιχεία της οικογενειακής της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η οικογένεια βρέθηκε στην Αθήνα για να παραστεί σε μία δυσάρεστη υποχρέωση, δηλαδή σε κηδεία και προφανώς όλα έγιναν πολύ γρήγορα με την οικογένεια να μην έχει μαζί της τα απαραίτητα έγγραφα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News