Σε μία κίνηση απόγνωσης λόγω της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πλημμυροπαθείς αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, αλλά και λόγω της γενικότερης δύσκολης περιόδου για το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών, προχώρησε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ζητώντας την καταβολή των επιδοτήσεων του Οκτωβρίου, για πρώτη φορά μέχρι σήμερα νωρίτερα, ακόμα και από τη 16η του μήνα.
Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι άρχισε η επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων, οι αρμόδιοι του υπουργείου, έχοντας βέβαια και το “πράσινο φως” των Βρυξελλών, αν και εφόσον αυτό δοθεί, να αρχίσουν να “δουλεύουν” το σχέδιο εκείνο, βάσει του οποίου θα επισπεύσουν τις διαδικασίες, με τους Θεσσαλούς πλημμυροπαθείς να είναι σε πρώτη προτεραιότητα για να λάβουν, έστω και αυτή τη μικρή βοήθεια των επιδοτήσεων, όσο γίνεται πιο γρήγορα!
Ήδη στις ανακοινώσεις του υπουργού γίνεται αναφορά για προσπάθειες προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα της χώρας μας για την «αυξημένη προκαταβολή στήριξης της ΚΓΠ (CAP) όσον αφορά στις προκαταβολές των άμεσων πληρωμών, καθώς και τις προκαταβολές ενίσχυσης που χορηγούνται στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ (CAP)».
Εκτός, δηλαδή, από την πληρωμή της προκαταβολής πριν τις 16 Οκτωβρίου, ο υπουργός ζητάει επίσης - με βάση σχετικές πληροφορίες - να δοθεί και μεγαλύτερο ποσοστό προκαταβολής, άνω του 70%.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει και επίσημα την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023, αναφέροντας σχετικά ότι:
Κατατέθηκαν εμπρόθεσμα από τους δικαιούχους 640.416 οριστικές ΕΑΕ 2023 στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, όπως και το 2022.
Συνεχίζεται η κατάθεση ΕΑΕ 2023 από ορισμένους δικαιούχους για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Π.Ε. Φθιώτιδας και την Π.Ε. Έβρου, όπου για λόγους ανωτέρας βίας, που προκύπτουν από την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ΟΣΔΕ έως την 6η Οκτωβρίου, χωρίς να επιβάλλεται ποινή εκπρόθεσμης δήλωσης.
Ήδη ξεκίνησε ο προβλεπόμενος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολουθεί η αποσφαλμάτωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023, προκειμένου ο Οργανισμός να προχωρήσει έγκαιρα στις διαδικασίες πληρωμής της προκαταβολής, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Το “πετσόκομμα” της βασικής ενίσχυσης
Στο μεταξύ, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι φέτος, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να δοθούν λιγότερα χρήματα ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, κατά εκατό εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητείται και η ένταξη των περισσότερων παραγωγών στα οικολογικά σχήματα, που έτσι χάνουν το παλιό “πρασίνισμα”.
Η προθεσμία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων έληξε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου. Μόνο για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται δεκτές δηλώσεις χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτήν την εικόνα περιγράφουν οι αγροτοσυνδικαλιστές για φέτος. Και μην ξεχνάμε φωνές, όπως αυτή του αγροτοσυνδικαλιστή και προέδρου της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργου Τζουλιαδάκη, σύμφωνα με τον οποίο δε θα πρέπει φέτος να εφαρμοστούν τα οικολογικά σχήματα.
Ως προκαταβολή δίνεται το 70% του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης. Όμως, η ενιαία ενίσχυση πλέον δεν ξεπερνάει για φέτος τα 830 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη η μείωση του ποσού είναι μεγάλη, αφού τις προηγούμενες χρονιές οι δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας ελάμβαναν συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το Agronews, το 2022 η επιδότηση έφτανε τα 966 εκατομμύρια ευρώ και η προκαταβολή ήταν στα 657 εκατομμύρια ευρώ. Το 2023 το τσεκ δε θα ξεπεράσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ και η προκαταβολή δε θα ξεπερνάει, με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, τα 550 εκατομμύρια ευρώ (άρα 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από την περυσινή προκαταβολή)...
Σοβαρές εκκρεμότητες πληρωμών ΕΛΓΑ
Στο μεταξύ, από τις αρχές του καλοκαιριού βρίσκονται σε γραμμή αναμονής στον ΕΛΓΑ χιλιάδες αγρότες που περιμένουν τις αποζημιώσεις για καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου έτους 2022, αλλά και της τρέχουσας χρονιάς, μιας και το νεότερο διοικητικό αφήγημα θέλει τον οργανισμό να αποζημιώνει πλέον εντός του έτους της καταστροφής.
Η τελευταία πληρωμή έγινε στις αρχές Ιουνίου, με τις πληροφορίες να θέλουν τον οργανισμό γεωργικών αποζημιώσεων να καθυστερεί μια πληρωμή που ανέρχεται σε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές του 2022. Άλλα τόσα, αν όχι περισσότερα, απαιτούνται και για τις αποζημιώσεις της φετινής (2023) χρονιάς, προφανώς, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται οι πρόσφατες ζημιές από την πρωτόγνωρη καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο.
Καλά ενημερωμένες πηγές, που παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες, εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει ζημιές του 2023 και δεν αποκλείεται να πιάσει ο Νοέμβριος πριν ξεκινήσει τις καταβολές, ενώ δεν αναμένεται κάτι για τον Σεπτέμβριο ούτε για τις αποζημιώσεις προηγούμενων ετών.
Οι πληροφορίες - σύμφωνα με το Agronews - θέλουν τους ιθύνοντες στον ΕΛΓΑ να ζητούν 25 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση, για να κλείσουν τις εκκρεμότητες του 2022. Πιθανός ορίζοντας πληρωμής, ο Οκτώβριος, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο, αφού προτεραιότητα για ολόκληρο τον μηχανισμό είναι η διαχείριση της κατάστασης που έφερε η κακοκαιρία “Daniel”. Αναφορικά με τις ζημιές της φετινής χρονιάς, ίσως γίνουν κάποιες κινήσεις προς το τέλος του έτους, με τον βασικό όγκο των ζημιών να αποζημιώνεται, όπως όλα δείχνουν, από του χρόνου, αν και σε σημαντικό βαθμό τα πορίσματα έχουν προχωρήσει.
«Θα έχουμε κλάματα»...
«Αν δεν ανασταλεί για φέτος η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, θα χαθεί έως και το 60% της επιδότησης του κάθε κτηνοτρόφου», δήλωσε κατηγορηματικά στο neakriti.gr, στο πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης.
«Για να ενταχθούμε στα οικολογικά σχήματα θέλουμε κάποιες προδιαγραφές. Θέλουμε κάποιους χρόνους, που τώρα δεν υπάρχουν. Παράδειγμα, αν έκανες αμειψισπορά, θα έπρεπε αρχές του χρόνου να σπείρεις τα αμπέλια και τις ελιές. Πώς γίνεται να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή αυτό το οικολογικό σχήμα; Ή και κάποια άλλα, που απαιτούν μηχανήματα; Που απαιτούν προθεσμίες και προϋπηρεσίες και καλλιέργειες ειδικές που πρέπει να γίνουν;» είναι τα εύλογα ερωτήματα που θέτει στο neakriti.gr ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.