ΧΡΥΣΗ

Αντιδρούν οι Ιεραπετρίτες στη διετή παράταση του σχεδίου δράσης για τη Χρυσή

Κρήτη
Αντιδρούν οι Ιεραπετρίτες στη διετή παράταση του σχεδίου δράσης για τη Χρυσή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και ιδίως οι αλιείς , δεν βλέπουν κάποια βελτίωση και αντιδρούν

Παρά τις διαβεβαιώσεις της επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του σχεδίου δράσης για την προστασία της νήσου Χρυσής , ότι το οικοσύστημα του σμαραγδένιου νησιού της νότιας Κρήτης, έχει αρχίσει να αναγεννιέται και να βελτιώνεται , κατά τα δυο τελευταία χρόνια που ισχύουν οι περιορισμοί στην επισκεψιμότητα του , οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και ιδίως οι αλιείς , δεν βλέπουν κάποια βελτίωση και αντιδρούν στην διετή παράταση που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, στο σχέδιο δράσης,  με την πρόσφατη απόφαση του.

«Τα παλιά χρόνια άξιζε να βγαίνουμε εμείς οι επαγγελματίες αλιείς στη  Χρυσή γιατί υπήρχαν δυο ταβερνούλες και είχαμε κάπου να κάτσουμε να ξεκουραστούμε όταν μας έπιανε κακός καιρός. Φτιάχναμε τις κακαβιές μας, υπήρχε κόσμος  και περνούσαμε ωραία. Ήταν  όλα διαφορετικά. Τώρα επικρατεί ερημιά. Κανείς από εμάς δεν βγαίνει πια έξω στο νησάκι γιατί δεν μας το επιτρέπουν κιόλας. Τι να πεί κανείς;

Πάντως δυο χρόνια που εφαρμόζεται το σχέδιο δράσης, εγώ δεν βλέπω καμιά διαφορά στο περιβάλλον και καμιά βελτίωση. Μόνο μέσα στο δάσος υπάρχει μια μικρή διαφορά εξαιτίας των βροχών που έπεσαν φέτος και πέρυσι. Τώρα βλέπουμε μια σχετική πρασινάδα παραπάνω σε σύγκριση με την εικόνα που είχαμε πριν τρια χρόνια. Η δυτική πλευρά του νησιού δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Μου φαίνεται πως είναι όπως και πριν το σχέδιο δράσης.

Πράγματι έχει τοποθετηθεί μια περίφραξη αλλά πιστεύω ότι δεν είναι σωστή.  Κανονικά θα έπρεπε να περιφραχτεί  διαφορετικά το δάσος και να επιτρέπεται  να μένει ο κόσμος μόνο στην παραλία. Να απαγορεύεται να μπαίνει στο δάσος  και να υπάρχουν φύλακες καθημερινά.  Δεν είναι σωστό να πέφτουν οι τουρίστες στη θάλασσα και να βγαίνουν κολυμπώντας στην παραλία . Αυτός ο τρόπος αποβίβασης των τουριστών μας εκθέτει και μας προσβάλει», μας είπε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας. κ Λάμπης Τζαράκης.

22

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καταθέτοντας προτάσεις παρακολουθεί από την αρχή  την υπόθεση της νήσου Χρυσής ο πρόσφατα παραιτηθείς Δημοτικός σύμβουλος , που δηλώνει απλός πολίτης σήμερα κ Γιώργος Προϊστάκης(αρχιτέκτονας)

προιστορακης

 «Όσες παρατάσεις και αν δοθούν,  αν δεν μπούν οι προτεραιότητες που πρέπει, δυστυχώς θα λέμε κάθε χρόνο τα ίδια πράγματα. Όταν πήρε ΦΕΚ το σχέδιο δράσης για τη Χρυσή πανηγυρίσαμε όλοι και είπαμε ότι επιτέλους  θα μπεί μια τάξη στην ασυδοσία που υπήρχε. Το κακό είχε παραγίνει μέσα στη Χρυσή. Πιστεύαμε όλοι ότι έτσι θα σωθεί το οικοσύστημα της Χρυσής που είναι συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας.

Είχαμε λοιπόν σύμφωνη την τοπική κοινωνία και το διαχειριστικό που είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Όλοι θέλαμε οι δράσεις αυτές να προχωρήσουν γρήγορα. Έχουν περάσει ήδη δυο χρόνια και κατά την άποψη μου δεν έχουν γίνει κατά προτεραιότητα κάποια πράγματα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό το οποίο όσο και αν προσπαθούν να το τρέξουν θα αργήσει. Θα περάσουν πολλά χρόνια. Όταν ήμουν πρόεδρος στο Νομικό πρόσωπο «Περιβάλλον Δήμου Ιεράπετρας» για μια διαβούλευση, δέχτηκα αμέσως εξώδικο από φερόμενους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με το ΦΕΚ θα πρέπει να γίνουν κάποιες ελάχιστες υποδομές. Δε θέλουμε να φαίνεται ότι το νησί είναι κλειστό. Αυτό που γίνεται τώρα είναι μόνο δυσφήμιση για τον τόπο μας. Ο τρόπος που αποβιβάζονται στις ακτές οι τουρίστες  μας εκθέτει. Το ΦΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες ελάχιστες υποδομές άμεσα. Το σημείο  που υπήρχε το αναψυκτήριο, είναι κατάλληλο να γινει μια ελάχιστη μικρή υποδομή  με καλάμια έστω για να υπάρχει ένα μέρος σκιερό να πάει κάποιος που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας π.χ. μια ηλίαση. Να υπάρχει λίγο νερό και μερικά χρήσιμα απλά πράγματα. Να βγαίνει ο κόσμος έξω με τάξη. Να μένει μόνο στις παραλίες . Να ενημερώνουν τους επισκέπτες οι υπεύθυνοι των ημερόπλοιων ότι πάνε σε μια προστατευμένη περιοχή και επιτρέπεται η παραμονή τους μόνο στην ακτή και όχι στο δάσος. Έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο. 

Κάποιες λοιπόν ελάχιστες υποδομές θα πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα και όλοι είμαστε εδώ να  βοηθήσουμε .

Η επιτροπή παρακολούθησης θα πρέπει να αλλάξει στάση, Μαζί με την τοπική κοινωνία να προχωρήσει  και όλα θα πάνε καλά», καταλήγει ο κ Γιώργος Προϊστάκης.

 Το νησί  της Ιεράπετρας δεν έχει πια ζωή , λένε οι ψαράδες στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

«»Το νησί παλιά είχε ζωή. Εμείς οι ψαράδες βγαίναμε στις παραλίες,  κάναμε τις παρέες μας ψαρεύαμε και φτιάχναμε τις κακαβιές μας και υπήρχε ο στοιχειώδεις σεβασμός στο περιβάλλον από τους περισσότερους.

 Στα δυο χρόνιο που εφαρμόζεται το σχέδιο δράσης εγώ δεν έχω δεί αλλαγές στο οικοσύστημα. Πριν από αυτό βλέπαμε τους τουρίστες να πηγαίνουν με τα καραβάκια τις ημερήσιες κρουαζιέρες τους, και το νησί είχε ζωή. Κάτι πρέπει να γίνει  τώρα . Πρέπει να ανοίξει το νησί  γιατί ωφελεί τον τόπο μας και ενισχύει τον τουριστικό κλάδο και τον κλάδο της εστίασης. Κακώς δώσανε παράταση για άλλα δυο χρόνια.

Αν έχει αναταχθεί το οικοσύστημα θα πρέπει να ανοίξει το νησί. Να αρχίσουν και πάλι να δουλεύουν τα καραβάκια να έρχονται οι ξένοι και οι Έλληνες επισκέπτες  και να επιστρέψει  η περιοχή σε μια κανονικότητα.

Πιστεύω ότι αν είχαν από παλιά περιφράξει το δάσος να μη μπαίνουν οι επισκέπτες μεσα σε αυτό,  δεν θα είχαμε τώρα αυτά τα προβλήματα», προσθέτει ο επαγγελματίας αλιέας κ Κώστας Τζωρτζάκης.  

τζωρτζάκης
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News