Τουρισμός - Αεροδρόμιο - Ταξί

Οι μεγάλοι «κερδισμένοι»: Με θετικό πρόσημο η τελική ευθεία της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη

Κρήτη
Οι μεγάλοι «κερδισμένοι»: Με θετικό πρόσημο η τελική ευθεία της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

All inclusive και Airbnb οι μεγάλοι κερδισμένοι της φετινής τουριστικής περιόδου, που ρίχνει “αυλαία” στις 15 Νοεμβρίου - Με χαμόγελα ολοκληρώνεται μία ακόμη τουριστική σεζόν στην Κρήτη

Θετικό θα είναι το κλείσιμο της φετινής τουριστικής χρονιάς, σύμφωνα με εκπροσώπους του κρητικού τουριστικού προϊόντος για την Κρήτη. Και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος αναμένεται να είναι πάρα πολύ καλοί μήνες, ενώ η τουριστική χρονιά τερματίζει στις 15 Νοεμβρίου, οπότε θα έχουμε το τελευταίο charter από Ηράκλειο.

Από εκεί και πέρα, η φετινή χρονιά κερδισμένους είχε τα ξενοδοχεία all inclusive και τα Airbnb, ενώ τα πεντάστερα ξενοδοχεία είχαν κέρδη, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό σε σχέση με πέρυσι. Βελτιωμένη ήταν η φετινή τουριστική χρονιά και στην περιοχή της ανατολικής Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στη Σητεία.

Η φετινή τουριστική χρονιά ολοκληρώνεται σταδιακά. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πλέον ορίσει τη λήξη λειτουργίας τους για το φετινό τουριστικό έτος. Φαίνεται όμως πως οι δύο πρώτοι μήνες του φθινοπώρου, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, θα είναι μήνες παραγωγικοί και κερδοφόροι, αφού αναμένεται μεγάλος αριθμός αφίξεων.

Το τελευταίο τσάρτερ

Πιο συγκεκριμένα, το τουριστικό έτος ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, «το τελευταίο charter φεύγει γύρω στις 15 Νοεμβρίου. Όπως συνηθίζεται, έτσι και φέτος από τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε ελάχιστα charter. Μόνο αναχωρήσεις θα έχουμε».

Ο ίδιος, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, σημείωσε πως τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος θα είναι μήνες που οι πληρότητες θα είναι αρκετά υψηλές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

«Ο Σεπτέμβριος θα πάει πάρα πολύ καλά. Όπως καλά θα πάει και ο Οκτώβριος, καθώς και οι προηγούμενοι μήνες πήγαν καλά. Ο Σεπτέμβριος διαφοροποιείται από τον Αύγουστο γιατί δεν υπάρχουν παιδιά. Οι κρατήσεις κινούνται σε καλό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα οι πληρότητες κινούνται σε επίπεδο 80-90%. Και ο Οκτώβριος θα πάει καλά. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα είναι σχεδόν γεμάτα τα ξενοδοχεία και αμέσως μετά θα πέφτει ο αριθμός των τουριστών», υπογράμμισε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, υποστήριξε πως η ανθρωπογεωγραφία του τουριστικού κόσμου έχει αλλάξει άρδην, αφού, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, έτσι και στο εξωτερικό, οι μαθητές πάνε στο σχολείο τη δεδομένη χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα, έκανε σαφές πως φέτος κερδισμένοι ήταν τα ξενοδοχεία all inclusive και Airbnb.

Μιλώντας για τις πληρότητες των ξενοδοχείων, ο κ. Πελεκανάκης υπογράμμισε: «Οι πληρότητες των ξενοδοχείων κινούνται στο 80%. Οι αφίξεις είναι πολύ καλές και κινούνται σε ανοδικότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Αυτήν την εποχή, όλοι οι πελάτες είναι σχεδόν άτομα ηλικιωμένα ή με παιδιά προσχολικής ηλικίας ή πιο νεανικά ζευγάρια. Τα παιδιά δημοτικού ή μεγαλύτερων τάξεων πάνε σχολείο. Τουρισμό θα έχουμε μέχρι τις πρώτες ημέρες τον Νοέμβριο».

Ο κ. Πελεκανάκης σημείωσε πως η φετινή χρονιά είναι χρονιά-ρεκόρ από άποψη αφίξεων. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε καλύτερα από κάθε χρονιά. Η φετινή είναι χρονιά-ρεκόρ από άποψη αφίξεων. Σίγουρα κερδισμένα είναι τα ξενοδοχεία all inclusive, όπως επίσης και τα Airbnb. Τα 5άστερα ξενοδοχεία ήταν κερδισμένα, αλλά όχι στον βαθμό που αναμέναμε. Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία είχε ως άμεση συνέπεια να έχουμε μειωμένο αριθμό επισκεπτών από τη Γερμανία. Όπως επίσης, γι’ άλλη μια χρονιά, δεν είχαμε Ρώσους τουρίστες».

Το αεροδρόμιο έφερε τουρίστες

Σαφέστατα καλύτερη ήταν η φετινή τουριστική χρονιά σ’ έναν τουριστικό προορισμό όπως είναι η Σητεία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας Γιάννης Κακουράκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε ότι «στη Σητεία ο Σεπτέμβριος κινείται καλά σε όποιους συνεργάζονται με τον τουριστικό πράκτορα που φέρνει κόσμο. Σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, ο κόσμος μειώνεται σταδιακά. Ο Σεπτέμβριος θα συνεχίσει καλά, όπως επίσης και ο Οκτώβριος. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ξενοδοχείων. Οι ξενοδόχοι που συνεργάζονται με τον τουριστικό πράκτορα που φέρνει κόσμο θα έχουν κόσμο τουριστικό, ενώ οι ξενοδόχοι που δε συνεργάζονται και προσπαθούν να πουλήσουν μέσα από εφαρμογές διαδικτύου θα έχουν πρόβλημα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σητεία η τουριστική χρονιά κλείνει νωρίτερα σε σχέση με το Ηράκλειο, καθώς στις 20 Οκτωβρίου θα είναι το τελευταίο charter.

Ο κ. Κακουράκης τόνισε πως η φετινή χρονιά ήταν σαφέστατα καλύτερη από την προηγούμενη, ενώ ανέλυσε τους λόγους υπογραμμίζοντας πως «σε σχέση με πέρυσι, η χρονιά είναι καλύτερη. Και η αιτία είναι η επανέναρξη των πτήσεων charter στο αεροδρόμιο. Επίσης, δρομολογήθηκε μεγαλύτερο αεροπλάνο για μετακινήσεις από Αθήνα προς Σητεία, πράγμα που είχε ως συνέπεια η προσφορά των εισιτηρίων να είναι καλύτερη. Και το αποτέλεσμα είναι να υπάρξει τόνωση τουριστική τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News