poreia

Σφοδρές αντιδράσεις για τη «χαμένη» 12ετία – Κινητοποιήσεις την Πέμπτη στο Ηράκλειο για την αναδρομικότητα των εξαγγελιών Μητσοτάκη και το ν/σ Γεωργιάδη

Κρήτη
Σφοδρές αντιδράσεις για τη «χαμένη» 12ετία – Κινητοποιήσεις την Πέμπτη στο Ηράκλειο για την αναδρομικότητα των εξαγγελιών Μητσοτάκη και το ν/σ Γεωργιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπαιγμός οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού», λένε τα συνδικάτα - Κινητοποίηση από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στις 21 Σεπτεμβρίου

Η χαμένη αναδρομικότητα των τριετιών - όσο και αν η κυβέρνηση διά στόματος Γεωργιάδη κάνει λόγο για «μεγάλο πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα» - αλλά και το νομοσχέδιο για δουλειά σε... δύο εργοδότες προκαλούν “θύελλα” αντιδράσεων, με το πρώτο συλλαλητήριο των εργατικών συνδικάτων να οργανώνεται από το ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο για την ερχόμενη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Είναι η μέρα ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου. Για την ίδια μέρα οργανώνονται κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλης της χώρας, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις. Για εμπαιγμό κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές, σχολιάζοντας τόσο τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όσο και τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας, ο οποίος χθες επιβεβαίωσε ότι χάνονται οι τριετίες από το 2012 μέχρι τώρα!

Αναλυτικότερα, για ένα μεγάλο πρώτο βήμα της Ελλάδας για την επιστροφή στην κανονικότητα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

Για την αναδρομικότητα τόνισε ότι οι τριετίες είχαν ανασταλεί. «Ουδέποτε μια αναστολή δημιούργησε θέματα αναδρομικότητας. Ο λόγος που μπορούμε και δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους συνταξιούχους και ο λόγος που προχωράμε στο “ξεπάγωμα” των τριετιών είναι γιατί η οικονομία μας μπήκε σε τάξη και οι επενδύσεις πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε τα πάντα στον αέρα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ρύθμιση θα νομοθετηθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο.

Τι θα ισχύσει

Τις αλλαγές που φέρνει η ρύθμιση εξηγεί η γενική γραμματέας του υπουργείο Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, σημειώνοντας ότι εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το “χτίσουν” για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.

Αναφερόμενη στο “πάγωμα” των τριετών, η γ.γ. του υπουργείου τόνισε ότι, όταν “πάγωσε” αυτή η διαδικασία, υπήρξαν ερωτήματα για την έννομη συνέπεια, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπήρξαν αρκετοί εργοδότες που έδιναν αυτό το συγκεκριμένο επίδομα, είτε γιατί το ήθελαν διά των ατομικών συμβάσεων, είτε γιατί το είχαν συμφωνήσει σε συλλογικές συμβάσεις.

Η επαναφορά, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι πλέον υποχρεώνεται ο εργοδότης να καταβάλλει το συγκεκριμένο επίδομα, κάτι που στην περίπτωση των νεοπροσληφθέντων μετά τη 14η Φεβρουαρίου του 2012 γίνεται εμπροσθοβαρώς.

Αναφερόμενη στις συλλογικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ και θα είναι και μετά την 1η/1/2024, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (επισιτισμός, ξενοδοχεία, λιανεμπόριο), τόνισε ότι καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.

«Αν ο εργοδότης είναι μέρος και μέλος της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτόματα θα πρέπει να καταταχθεί σε αντίστοιχο κλιμάκιο προϋπηρεσίας ο εργαζόμενος και να καταβάλλονται ό,τι προβλέπονται. Αν έχει επεκταθεί η συλλογική σύμβαση αφορά όλους τους εργοδότες του κλάδου». επεσήμανε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το “ξεπάγωμα” των επιδομάτων προϋπηρεσίας αφορά και όλους τους συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου, τόσο αορίστου, όσο και ορισμένου χρόνου.

«Είναι εμπαιγμός»

«Αυτές οι εξαγγελίες αποτελούν εμπαιγμό για τους εργαζόμενους», λέει στη “Νέα Κρήτη” το στέλεχος της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.

«Η ΓΣΕΕ έστειλε αμέσως στη Βουλή τις θέσεις της και τις προτάσεις της και περιμένουμε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το σίγουρο είναι πάντως πως είναι “άνθρακες ο θησαυρός”», πρόσθεσε.

«Όλοι στον δρόμο»

«Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε μια πολιτική άγριας λιτότητας για τους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε “πάγωμα” μισθών και συντάξεων, καθώς και “ψίχουλα” για τους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Τον λαό μας περιμένει ένας σκληρός χειμώνας, με την ακρίβεια στα βασικά αγαθά να “τσακίζει” το λαϊκό εισόδημα. Ακρίβεια που, με βάση τις καταστροφές της αγροτικής και ζωικής παραγωγής στη Θεσσαλία, θα εκτιναχθεί κι άλλο για όλα τα βασικά τρόφιμα, το ψωμί, το γάλα, το λάδι, το τυρί κ.ο.κ. Στελέχη επιχειρηματικών ομίλων στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο με δηλώσεις τους εκτιμούν πως θα υπάρχει νέος γύρος αυξήσεων, τις επόμενες ημέρες, στις τιμές βασικών προϊόντων, από 10% ως 50%», καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο.

«Παράλληλα με αυτή τη λαίλαπα, η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση την Πέμπτη ενός νέου νομοσχέδιου- “τερατουργήματος”, που επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων, ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους, όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Σε ανάλογες καταγγελίες προχώρησε και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους για την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Ξεσηκώνονται και οι υγειονομικοί

«Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς, να επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό. Να εντάξει τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά; Μα φυσικά η πολιτική της, άλλα και των προηγούμενων, που θεωρούν την Υγεία κόστος, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζόμενους αναλώσιμους φτηνούς, χωρίς σταθερή εργασία», καταγγέλλει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δείχνουν το μέγεθος της επίθεσης απέναντι στα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Απεργία ΑΔΕΔΥ

Κάλεσμα για ξεσηκωμό την Πέμπτη

Εικοσιτετράωρη απεργία στον δημόσιο τομέα κήρυξε για την προσεχή Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή.

«Να σημάνει ξεσηκωμός ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Η οργή και η θλίψη να γίνουν διεκδικητικός αγώνας! Να μην περάσει το νομοσχέδιο- “κτηνωδία”! Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση για τους πληγέντες της Θεσσαλίας και για όσους υποφέρουν από την πολιτική της κυβέρνησης!», επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News