astynomikos 53xronos xania

Ορκωτός λογιστής στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων μετά την προφυλάκιση αστυνομικού για εκβιασμό και δωροδοκία

Κρήτη
Ορκωτός λογιστής στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων μετά την προφυλάκιση αστυνομικού για εκβιασμό και δωροδοκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος μετά την προφυλάκιση του πρώην προέδρου

Ορκωτός λογιστής αναμένεται να κάνει φύλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων που αφορούν στα χρόνια κατά τα οποία διετέλεσε πρόεδρος ο 53χρονος αξιωματικός που στα τέλη Αυγούστου προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος για εκβίαση, δωροληψία και παράβαση καθήκοντος. Η σχετική πρόταση για τον διορισμό οικονομικού τεχνικού συμβούλου ή ορκωτού λογιστή, έγινε από μέλος του σωματείου και υπερψηφίστηκε στην τελευταία γενική συνέλευση. Αναμενόμενη και επιβεβλημένη χαρακτηρίζουν την εξέλιξη μέλη της Ένωσης, τα οποία υποστηρίζουν ότι το κύρος και η εικόνα του σώματος έχουν πληγεί και ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή είναι κρίσιμο να αποκατασταθούν.

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στα πεπραγμένα της Ένωσης στο διάστημα κατά το οποίο πρόεδρος ήταν ο επίορκος αστυνομικός, αλλά αν απαιτηθεί θα επεκταθεί και σε προγενέστερα χρόνια. Στη γενική συνέλευση του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών στα Χανιά, την πρώτη μετά το γεγονός της σύλληψης και προφυλάκισης του 53χρονου, παρουσιάστηκε ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός του τελευταίου εξαμήνου, ενώ αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία διορισμού ορκωτού λογιστή. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι θα κληθούν να εκλέξουν νέο διοικητικό συμβούλιο. Ως ημερομηνία εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ορίστηκε η 17η και η 18η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σύλληψή του 53χρονου, ο οποίος κρατείται στον Κορυδαλλό, έδρασε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και μάλιστα χρειάστηκε να γίνει άρση απορρήτου επικοινωνιών. Την Τρίτη 29 Αυγούστου ο εισαγγελέας του απήγγειλε τις κατηγορίες της εκβίασης κατ’ επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος, της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος, αλλά και της συνέργειας του γιού του, επίσης αστυνομικού, στην εκβίαση. Ο τελευταίος ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπόθεση, είχε προκαλέσει αίσθηση στην τοπική κοινωνία των Χανίων καθώς ο αξιωματικός της αστυνομίας ο οποίος υπηρετούσε ως διοικητής σε υπηρεσία του νομού, ήταν ιδιαίτερα γνωστός και μέσω της συνδικαλιστικής του δράσης. Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την αποκάλυψη της δράσης του αλλά και του γιού του, τονίζονταν πως «οι δύο κατηγορούμενοι, αρνήθηκαν να συνεργαστούν, με τον αξιωματικό να απευθύνει υβριστικές και υποτιμητικές εκφράσεις στους αστυνομικούς και στον δικαστικό λειτουργό, ενώ ο φάκελος με προσημειωμένα χαρτονομίσματα βρέθηκε πλησίον της εισόδου της οικίας τους».

Προηγήθηκαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αστυνομικός, έχοντας ρόλο Διοικητή Υπηρεσίας, εκβίαζε συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής, απαιτώντας και λαμβάνοντας χρηματικά ποσά, ώστε να μην συμμετέχουν σε διαδικασίες δημοπρασίας σχετικά με ενοικίαση αδειών καταστημάτων, καθώς και έτερους επαγγελματίες και ιδιώτες, με σκοπό το παράνομο οικονομικό του όφελος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αρχικά συλλέχθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, με την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, ενώ στη συνέχεια ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε επιτόπια προανακριτική έρευνα στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν τέσσερα θύματα της παράνομης δράσης του αξιωματικού.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω του ότι σε μια περίπτωση «εκκρεμούσε» παράδοση χρηματικού ποσού ύψους 7.900 ευρώ, αυτό προσημειώθηκε και παραδόθηκε σε καταγγέλλουσα, η οποία κατόπιν σχετικών οδηγιών που έλαβε από τον κατηγορούμενο Αξιωματικό, τα εναπόθεσε στο γραμματοκιβώτιο της οικίας του, απ’ όπου τα παρέλαβε το συγγενικό του πρόσωπο. Ο φάκελος με προσημειωμένα χαρτονομίσματα βρέθηκε πλησίον της εισόδου της οικίας τους. Στη συνέχεια συνελήφθησαν, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9.910 ευρώ και κινητό τηλέφωνο.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούσαν εκβιαστική λήψη μεγάλου χρηματικού ποσού από δικηγόρο, λήψη χρηματικού ποσού από ιδιώτη για ‘σβήσιμο’ κλήσης και παρακώληση επισκευής ακινήτου ιδιοκτησίας ασφαλιστικής πράκτορα μέσω καταγγελιών για παράνομες οικοδομικές εργασίες, με σκοπό να το αποκτήσει ο ίδιος στη μισή τιμή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News