Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση: Αυξήθηκε κι άλλο το κόστος παραγωγής κρέατος και γάλακτος στην Κρήτη

Κρήτη
Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση: Αυξήθηκε κι άλλο το κόστος παραγωγής κρέατος και γάλακτος στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη και πάλι οι ζωοτροφές, “βραχνάς” το μεταφορικό και αβεβαιότητα για τον χρόνο καταβολής των ενισχύσεων - Για αύξηση 10% στο κόστος παραγωγής κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με εκπροσώπους του κλάδου να τονίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξή τους

Για αύξηση 10% στο κόστος παραγωγής κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με εκπροσώπους του κλάδου να τονίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξή τους. Μείζονα ζητήματα που αφορούν τις κλιματολογικές συνθήκες, τις αυξήσεις των τιμών στις ζωοτροφές κ.ά. ταλαιπωρούν γι’ άλλη μια χρονιά τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, η εκμετάλλευση είναι αρκετά μεγάλη και από τους μεγάλους εμπόρους, ενώ ζητήματα που αφορούν τα μεταφορικά έξοδα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Ειδικότερα, ο κτηνοτροφικός κλάδος αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, ειδικά εδώ στην Κρήτη, καθώς υπάρχουν έξοδα μεταφοράς, ενώ μια σημαντική μερίδα κτηνοτρόφων έχουν ανάγκη την ενιαία ενίσχυση για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον προσωρινό πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιώργο Τζουλιαδάκη, ο οποίος ανέφερε πως «τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι ποικίλα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι χρήματα θα πάρουν και εάν πληρωθούν εκείνοι που δικαιούνται ενιαία ενίσχυση, που παραδοσιακά λαμβάνεται ένα μέρος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Αυτά τα πράγματα είναι στον “αέρα”. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία της ενεργοποίησης και είναι ένα μείζον ζήτημα. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δε μιλάμε για επιδότηση, αλλά για ένα σημαντικό εισόδημα για τους παραγωγούς. Η ενίσχυση αυτή είναι ο συνδυασμός του ζωικού κεφαλαίου με τις βοσκοτοπικές εκτάσεις. Μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτα. Θα φανεί στην πληρωμή».

Προς τα πάνω και πάλι οι ζωοτροφές

Τέλη Ιουνίου το neakriti.gr είχε παρουσιάσει ένα αναλυτικό ρεπορτάζ, όπου τόνιζε τη μείωση των τιμών στις ζωοτροφές. Η μείωση ήταν γενναία. Φαίνεται όμως πως οι ζωοτροφές που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τον κτηνοτροφικό κόσμο εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας σημειώνουν εκ νέου ανοδικές τάσεις, προκαλώντας προβληματισμό.

«Οι ζωοτροφές επίσης είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Οι ζωοτροφές είχαν σημειώσει κάμψη, αλλά τώρα βλέπουμε μια ανοδική πορεία. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσουν οι τιμές των ζωοτροφών. Επίσης, οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν κομβικό ρόλο για τον κτηνοτρόφο και τον παραγωγό. Εάν ο καιρός είναι ίδιος με πέρυσι, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους. Δε θα υπάρχει νερό να δίνουμε στα ζώα», είπε ο κ. Τζουλιαδάκης.

Αυξημένα έξοδα

Σημαντικό είναι και το λειτουργικό κόστος που έχει συσσωρευτεί, το οποίο είναι 10% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι για καθένα κτηνοτρόφο. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, ο οποίος σημείωσε: «Σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του λειτουργικού κόστους για τον Κρητικό κτηνοτρόφο έχει πάει 10% πάνω».

Γιατί όμως λαμβάνει χώρα η αύξηση αυτή;

«Οι τιμές που υπάρχουν είναι σε μεγάλο βαθμό διαφοροποιημένες. Εμείς έχουμε πελαγώσει. Διαφορετική τιμή έχει ο ένας έμπορος από τον άλλο. Δεν υπάρχει σταθερή τιμή στο τριφύλλι, στις ζωοτροφές. Καθημερινά, βλέπουμε διαφορετικές τιμές. Εμείς, ως κτηνοτρόφοι, ευελπιστούμε κάποια στιγμή οι τιμές να λογικευτούν οι έμποροι αυτοί που συνεργάζονται με τον κτηνοτρόφο. Θα πρέπει η τιμή να λογικευτεί. Θα πρέπει ο κάθε κτηνοτρόφος να μπορεί να ανταπεξέρχεται στην παραγωγή. Φέτος, είδαμε ότι η παραγωγή ήταν ελάχιστη και, εάν συνεχίσουν τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί περαιτέρω η παραγωγή», απάντησε ο κ. Παπαδάκης.

Μεταφορικό κόστος

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μεγάλες ανισότητες που επικρατούν μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής χώρας. «Η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα δεν επιβαρύνεται με το τεράστιο λειτουργικό κόστος, το οποίο επιβαρύνεται η Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά. Έχουμε πολλά έξοδα στα μεταφορικά, ενώ υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση από μεγάλους εμπόρους, χωρίς να υπάρχει η αίσθηση πως μοιραζόμαστε την ανησυχία του κτηνοτρόφου. Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρχει ένας σωστός τρόπος μεταχείρισης του μεγαλοεμπόρου απέναντι στον κτηνοτρόφο. Δε θέλουμε να δούμε στο τραπέζι προϊόντα εισαγόμενα χωρίς να ξέρουμε την προέλευσή τους», υπογράμμισε.

«Το πετρέλαιο έπεσε στις εκλογές. Και τώρα έχει φτάσει στα ύψη. Η ενέργεια και οι ζωοτροφές είναι στα ύψη. Αυτά δημιουργούν ένα καθόλου ευχάριστο κλίμα για τους αγρότες», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Τζουλιαδάκης.

Οι εκτιμήσεις για τη νέα σεζόν - Στα ίδια με πέρυσι η τιμή του γάλακτος

Είναι άξιο αναφοράς πως το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και πυκνώνουν τα ρεπορτάζ που αναφέρουν πως η τιμή του γάλακτος θα ανέβει. Απέναντι σε αυτά τα σενάρια, ο κ. Τζουλιαδάκης υποστήριξε πως ενδεχομένως θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «η τιμή του γάλακτος εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην επάνω Ελλάδα. Η τιμή του γάλακτος μάλλον θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Είχε πέσει η τιμή του γάλακτος προς το τέλος της γαλακτομικής περιόδου. Δεν έχουν υπογραφτεί καινούργιες συμφωνίες για το τι θα γίνει με την τιμή του γάλακτος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News