Θραψανό: «Φως» σχεδόν 2 χρόνια μετά… για το «πληγωμένο» σχολείο - Ανοίγει ο δρόμος για τις απαιτούμενες εργασίες (vid)

Κρήτη
Θραψανό: «Φως» σχεδόν 2 χρόνια μετά… για το «πληγωμένο» σχολείο - Ανοίγει ο δρόμος για τις απαιτούμενες εργασίες (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λυόμενες αίθουσες εδώ και δύο χρόνια οι μαθητές - Στο… «περίμενε» η περιοχή για την αποκατάσταση των ζημιών

Σχεδόν δυο χρόνια μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που αυτός προκάλεσε στο κτίριο του σχολείου του Θραψανού, κηρυγμένου ως Νεότερο Μνημείο, υπεγράφη επιτέλους η Προγραμματική Σύμβαση που προβλέπει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την αποκατάσταση του σχολείου. Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, η με προϋπολογισμό 173.000 ευρώ. Όπως σημειώνουν εμφατικά οι κάτοικοι του Θραψανού, το σχολείο τους είναι το σημείο αναφοράς για όλους καθώς εκτός από τον εκπαιδευτικό του ρόλο είναι και ο τόπος πολιτισμού και κοινωνικοποίησης των κατοίκων κι η αγωνία τους για την αποκατάστασή του είναι τεράστια…

Δεν κρύβουν την αγωνία τους για την τύχη του κτιρίου του σχολείου της περιοχής τους οι κάτοικοι του Θραψανού που το βλέπουν να στέκει πληγωμένο από τον σεισμό του Σεπτέμβρη του 2021.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το σχολείο εσωτερικά και κυρίως στον πάνω όροφο όπου έκαναν μάθημα οι Ε και ΣΤ τάξεις μετατράπηκε σε γιαπί… οι πέτρες, οι σοβάδες και τα ξύλα έπεφταν βροχή με τα 28 παιδιά των συγκεκριμένων τάξεων και τους καθηγητές τους να γλιτώνουν κυριολεκτικά από θαύμα…

Στις λυόμενες αίθουσες που κάνουν μάθημα οι μαθητές εδώ και δυο χρόνια .. το κουδούνι του παλιού κτιρίου και το ρολόι, σπασμένο και σταματημένο στη μοιραία ώρα είναι ότι απέμεινε από το κτίριο κόσμημα κηρυγμένου ως Νεότερο Μνημείο.

Κι ενώ η αγωνία των κατοίκων κι ο φόβος πως τελικά παρά τις διαβεβαιώσεις δεν πρόκειται να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών θεριεύουν, ήρθε η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβαση μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης που προβλέπει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση του κτιρίου να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις.

Έτυχε μάλιστα την μέρα που η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV βρέθηκε στο χώρο του σχολείου, να πραγματοποιείται εσωτερικά αυτοψία με την υπογραφή της σύμβασης να έρχεται λίγες μέρες μετά.

Το ιστορικό κτίριο του δημοτικού σχολείου του Θραψανού αποτελεί το συνεκτικό δεσμό του χωριού αφού στον αύλειο χώρο του φιλοξενούνταν ως τον Σεπτέμβριο του 2021 όχι μόνο τα παιχνίδια των παιδιών της περιοχής αλλά και τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του χωριού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News