Τι λέει ο παπάς από τα Χανιά που επέτρεψε σε κορίτσια να γίνουν παπαδάκια (vid)

Κρήτη
Τι λέει ο παπάς από τα Χανιά που επέτρεψε σε κορίτσια να γίνουν παπαδάκια (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλευρό του πρωτοπρεσβύτερου Αλέξανδρου Καρυώτογλου στέκεται ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου πατήρ Ευτύχης Πετράκης ο οποίος πριν 6 μήνες τελούσε τη Θεία Λειτουργία επί τέσσερις μέρες με την ενεργό συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων

Το κύμα συμπαράστασης προς τον ιερέα που τέθηκε σε αργία από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών επειδή έντυσε κορίτσια παπαδάκια έχει συμπαρασύρει και την κοινωνία της Κρήτης. Ηχηρό μήνυμα στέλνει η τοπική Εκκλησία στα Χανιά που τον περασμένο Δεκέμβριο έδωσε την έγκρισή της για τέλεση της θείας λειτουργίας με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του Πειραματικού Γυμνασίου.

Αναλυτικότερα, όταν πριν από έξι μήνες ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου πατήρ Ευτύχης Πετράκης τελούσε τη Θεία Λειτουργία επί τέσσερις μέρες με την ενεργό συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων που έψελναν και διακονούσαν, σίγουρα δεν περίμενε πως ανάλογη ενέργεια από άλλο ιερέα θα ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών. Σήμερα, στέκεται στο πλευρό του πρωτοπρεσβύτερου Αλέξανδρου Καρυώτογλου και εξηγεί πως η συμμετοχή κοριτσιών στη Θεία Λειτουργία δεν εισάγει νεωτερισμό ούτε εναντιώνεται στους κανόνες της Εκκλησίας.

«Δεν ήταν ο σκοπός να προξενήσουμε κακό ή να κάνουμε νεωτερισμό… Άλλωστε είναι παλαιά παράδοση οι γυναίκες να διακονούν», σημειώνει ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου πατήρ Ευτύχης Πετράκης.

Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο θεολόγος του Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, Χρήστος Φραδέλος, παρουσιάζεται ο χώρος του ναού πλαισιωμένος από μαθητές και μαθήτριες. Ο ίδιος στην ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

«Κανένας νεωτερισμός. Άλλωστε σε πολλές ενορίες, ειδικά στις σαββατιάτικες λειτουργίες, γυναίκες διακονούν συχνά στο ιερό. Για όσους ακόμα οι γνώσεις, η εμπειρία ή ο νους δεν τους βοηθά, ας σκεφτούν τα γυναικεία μοναστήρια. Εκεί οι μοναχές ψάλλουν και διακονούν στο ιερό και έξω από αυτό, χωρίς να κάνουν "εισαγωγή" ανδρών για τα διακονήματα αυτά».

«Επειδή το έζησα τον περασμένο Δεκέμβριο δεν μου φάνηκε περίεργο, απλώς ήταν ασυνήθιστο κι ο κόσμος επειδή πολλές φορές δεν γνωρίζει τα της εκκλησίας θα πρέπει να δούμε αν προκαλεί σκανδαλισμό ή όχι, αν εισαγάγει ή όχι νεωτερισμό», αναφέρει ο πατήρ Ευτύχης.

Για τη δράση του Πειραματικού Γυμνασίου, σε συνεργασία με τον πρωτοπρεσβύτερο της μητρόπολης, που επιλέχτηκε αντί ενός μαζικού εκκλησιασμού των μαθητών, έδωσε την έγκρισή του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.

«Έχει συμβεί, συμβαίνει και θα συμβαίνει .Να πάρουμε παράδειγμα τους ιερείς της υπαίθρου μας», σημειώνει ο πατήρ Ευτύχης Πετράκης και επαναλαμβάνει πως η συμμετοχή κοριτσιών και γυναικών στη Θεία Λειτουργία δεν αντίκειται σε κανέναν κανόνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News