Εκκίνηση για το νέο «Εξοικονομώ» - Από την Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων

Κρήτη
Εκκίνηση για το νέο «Εξοικονομώ» - Από την Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα μάλιστα με τις δημόσιες υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (που ελπίζουμε να τις δούμε βεβαίως να επιβεβαιώνονται και στην πράξη), στο νέο πρόγραμμα έχει ληφθεί μέριμνα για τις ανατιμήσεις του κόστους των υλικών, αλλά και για την αποτροπή προβλημάτων, “παρατράγουδων” και αδικιών σε σχέση με τις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι

Όσοι πιστοί... προσέλθετε” για το “Εξοικονομώ” και στην Κρήτη, καθώς μεθαύριο Δευτέρα 12 Ιουνίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το φετινό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης κατοικιών που θα διαρκέσει για ένα και πλέον 3μηνο...

Μαζί με την ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων https://exoikonomo2023.gov.gr, την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, ενώ η πλατφόρμα όπως και το τηλεφωνικό κέντρο θα παραμείνουν ανοιχτά για τις αιτήσεις έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο RePower, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Αφορά σε παρεμβάσεις που θα γίνουν είτε για μονοκατοικίες είτε για μεμονωμένα διαμερίσματα εντός των πολυκατοικιών. Από τον προϋπολογισμό, 60 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις δημόσιες υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (που ελπίζουμε να τις δούμε βεβαίως να επιβεβαιώνονται και στην πράξη), στο νέο πρόγραμμα έχει ληφθεί μέριμνα για τις ανατιμήσεις του κόστους των υλικών, αλλά και για την αποτροπή προβλημάτων, “παρατράγουδων” και αδικιών σε σχέση με τις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι.

Όπως έχει χαρακτηριστικά υποσχεθεί η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, «θεσμοθετούμε και εδώ τον “τεχνικό σύμβουλο”, ούτως ώστε να υπάρχει ένα πιο άρτιο αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα στις αιτήσεις. Επιπρόσθετα, αντιλαμβανόμενοι τις ανατιμήσεις των υλικών, έχουμε προβεί στην αναθεώρηση των ανώτατων ορίων επιλέξιμων παρεμβάσεων κατά 10% περίπου».

Οι προδιαγραφές

Οι βασικές προδιαγραφές του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο “Εξοικονομώ 2023” στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να υφίστανται νόμιμα.
 • Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
 • Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
 • Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
 • Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κριθεί “καταρχήν επιλέξιμη”, απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου.

Παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
 • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
 • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
 • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας [εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (Smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης].

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/ επικαρπία/ ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος “Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους”.

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”, “Εξοικονομώ - Αυτονομώ”, “Εξοικονομώ 2021” και “Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους” δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο νέο πρόγραμμα.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων περιλαμβάνουν το κόστος της εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα του αιτούντα, την παλαιότητα του ακινήτου, την κοινωνική κατάσταση κ.ά.

Τα ποσοστά επιχορήγησης

Τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη διαμορφώνονται ως εξής:

 • Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.
 •  Ατομικό εισόδημα από 5.000-10.000 ευρώ/ οικογενειακό από 10.000-20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.
 •  Ατομικό εισόδημα από 10.000-20.000 ευρώ/ οικογενειακό από 20.000-30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.
 •  Ατομικό εισόδημα από 20.000-30.000 ευρώ/ οικογενειακό από 30.000-40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.
 •  Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/ οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News