ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο περίμενε ξανά οι αγρότες για το άνοιγμα του ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

Κρήτη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο περίμενε ξανά οι αγρότες για το άνοιγμα του ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αρμόδιοι λένε ότι το σύστημα θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα - Σε ό,τι αφορά άλλα προβλήματα, όπως τα γεωχωρικά και το monitoring, ξεκαθαρίστηκε ότι γι’ αυτά θα ασχοληθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Από μέρα σε μέρα πάνε τους φορείς ενεργοποίησης οι ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού χθες Πέμπτη 8 Ιουνίου, απάντησαν στην Ένωση Ηρακλείου ότι θα αποσταλούν σήμερα μέχρι το μεσημέρι κάποιες εφαρμοστικές εγκύκλιοι για να μπορεί να ανοίξει επιτέλους το σύστημα και να ξεκινήσουν οι ενεργοποιήσεις. Τώρα μάλιστα λένε οι αρμόδιοι ότι το σύστημα θα ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, προχθές έγινε σύσκεψη για τα θέματα του ΟΣΔΕ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή του υπηρεσιακού υπουργού Γιώργου Τσακίρη. Όπως ξεκαθαρίστηκε, οι διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους δράσεις (οικολογικά σχήματα κ.ά.) της νέας ΚΑΠ. Στη συνέχεια μπορούν να γίνουν τροποποιητικές, αφού το σύστημα φέτος είναι ανοικτό.

Σε ό,τι αφορά άλλα προβλήματα, όπως τα γεωχωρικά και το monitoring, ξεκαθαρίστηκε ότι γι’ αυτά θα ασχοληθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Έτσι, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλης Σημανδράκος, κλήθηκε να ενεργήσει άμεσα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας σύνταξης και υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Ο υπηρεσιακός υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει με αποφάσεις του την επόμενη κυβέρνηση και έτσι ο κ. Τσακίρης μετέθεσε την επίλυση του προβλήματος για τον επόμενο υπουργό.

Εξάλλου, με τεράστια καθυστέρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πως προχωρά σε διακήρυξη για τη συντήρηση των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαχείριση του ΟΣΔΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, αντικείμενο της υπό ανάθεση σύμβασης είναι η συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαχείριση των ενωσιακών γεωργικών ταμείων ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο Στρατηγικό Σχέδιο (Σ.Σ.) της νέας ΚΑΠ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σύμβασης, θα υλοποιηθούν τα εξής:

- Συντήρηση και υποστήριξη λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος που υποστηρίζει το ΠΑΑ (ΟΠΣΑΑ) την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και για όσο χρονικό διάστημα αυτό είναι σε παραγωγική λειτουργία μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτήσεων που συνδέονται με αυτό, καθώς και συντήρηση και υποστήριξη λειτουργίας όλων των υπόλοιπων Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο Σ.Σ. της νέας ΚΑΠ.

- Συντήρηση και υποστήριξη λειτουργίας της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής των υπηρεσιών του Internet Data Center (IDC), της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής της παροχής υπηρεσιών Disaster Recovery Site (DRS) και Business Continuity Plan (BCP), που υποστηρίζει το ΟΠΣΑΑ και όλα τα υπόλοιπα Πληροφοριακά Συστήματα που διασυνδέονται και υποστηρίζουν ανάγκες για μετάβαση στο Στρατηγικό Σχέδιο (Σ.Σ.) της νέας ΚΑΠ.

- Πρόσθετες υπηρεσίες που αφορούν εργασίες που πιθανώς να απαιτηθούν στα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα που σχετίζονται με το ΠΑΑ και τα υπόλοιπα Πληροφοριακά Συστήματα που διασυνδέονται και υποστηρίζουν ανάγκες για μετάβαση στο Σ.Σ. της νέας ΚΑΠ και θα απαιτούνται από τον μεταβατικό κανονισμό ή την τροποποίηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News