Κούρσα αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων - Η νέα εβδομάδα βάζει "φωτιά" στις τσέπες μας!

Κρήτη
Κούρσα αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων - Η νέα εβδομάδα βάζει "φωτιά" στις τσέπες μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντίστροφη μέτρηση με την κούρσα των αυξήσεων έχει αρχίσει και προβληματίζει έντονα τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων στο Ηράκλειο, όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρός τους Λυκούργος Σαμόλης

Μετά τη συνεχή πτώση στις τιμές των καυσίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχίζει ξανά από το περασμένο Σάββατο η αντίστροφη μέτρηση με την κούρσα των αυξήσεων να προβληματίζει έντονα τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων στο Ηράκλειο, όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος τους Λυκούργος Σαμόλης, λέγοντας πως σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, οι τιμές σε αμόλυβδη και πετρέλαιο ντίζελ έχουν αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο!

«Φαίνεται πως μπήκαμε σε εβδομάδα αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, σε μια περίοδο που οι μισθοί των εργαζομένων είναι τέτοιοι που εξανεμίζονται λόγω της ολοένα και αυξανόμενης ακρίβειας των είδη βασικής κατανάλωσης», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του Ηρακλείου, που όπως λέει τις αυξήσεις τις προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των χωρών του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Ήδη σήμερα η τιμή στην αμόλυβδη στο Ηράκλειο έχει φτάσει στα 1,87 με 1,88 ευρώ το λίτρο και η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης στο 1,56 έως 1,57 ευρώ το λίτρο. «Οι τιμές αυτές μέχρι την περασμένη Παρασκευή ήταν χαμηλότερες κατά τουλάχιστον 3 λεπτά το λίτρο. Είναι μία σημαντική αύξηση μέσα σε αυτό το διάστημα. Και φοβόμαστε να μην έχουμε κι άλλες αυξήσεις. Αλλά αυτή την εβδομάδα πιστεύουμε ότι δυστυχώς θα έχουμε νέες αυξήσεις και μάλιστα έντονες», σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη.

Και αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνονται και βάζουν φωτιά στην τσέπη των ιδιοκτητών των οχημάτων, σε μια περίοδο που μπαίνουμε στο καλοκαίρι και οι ανάγκες των μετακινήσεων αυξάνονται. Εξάλλου, ιδιαίτερα οι τιμές του πετρελαίου κίνησης, επηρεάζουν προς τα πάνω και τις τιμές στα αναγκαία αγαθά των καταναλωτών, που ήδη βρίσκονται "στον ουρανό" και θεωρούνται απλησίαστες.

Μάλιστα, την εβδομάδα που πέρασε, η Ελλάδα είχε την πέμπτη υψηλότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αμόλυβδη βενζίνη (95 οκτανίων) λόγω της βαριάς φορολογίας, ενώ η τιμή του ντίζελ κίνησης ήταν κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν (από το weekly oil bulletin), η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης στην Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα, 29 Μαΐου, ήταν 1,86 ευρώ ανά λίτρο, με υψηλότερη τιμή να έχουν η Δανία (1,95 ευρώ), η Φινλανδία (1,90 ευρώ), η Γαλλία (1,88 ευρώ) και η Γερμανία (1,87 ευρώ).

Σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο πρόεδρος των πρατηριούχων του Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης τονίζει για άλλη μια φορά, ότι αποδεικνύεται διαρκώς από τις ίδιες τις εξελίξεις της αγοράς ότι αποτελεί μονόδρομο για την πάταξη της ακρίβειας στα καύσιμα, η μείωση της φορολογίας. «Θα μπορούσε να γίνει μείωση της φορολογίας όπως έγινε στην Κύπρο, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες και φάνηκε αμέσως το αποτέλεσμα με τη σημαντική μείωση των τιμών των καυσίμων. Και θα μπορούσε να γίνει αυτό, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση», όπως λέει ο Λυκούργος Σαμόλης, τονίζοντας ότι στις τελικές τιμές των καυσίμων που πληρώνουμε στην αντλία, οι φόροι συμμετέχουν κατά τα τεράστια ποσοστά των 60% έως και 65%, γεγονός που θεωρείται οδυνηρό για τα Ελληνικά νοικοκυριά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News