Συγκίνηση και νοσταλγία στα εγκαίνια του Μουσείου “Ούλοφ Πάλμε” στον Μοχό, παρουσία Γιώργου Παπανδρέου (pics)

Κρήτη
Συγκίνηση και νοσταλγία στα εγκαίνια του Μουσείου “Ούλοφ Πάλμε” στον Μοχό, παρουσία Γιώργου Παπανδρέου (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο γιος του Ούλοφ Πάλμε Joakim Palme, ο πρώην πρωθυπουργός και γιος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν καρδιακός φίλος του δολοφονηθέντος Σουηδού πρωθυπουργού, ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην βουλευτής Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας επί πρωθυπουργίας Ούλοφ Πάλμε και οΓιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Στιγμές συγκίνησης και θύμησες νοσταλγίας εκτυλίχθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στον Μοχό, όπου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου “Ούλοφ Πάλμε”, μουσείου αφιερωμένου στον αείμνηστο δολοφονηθέντα το 1986 άλλοτε πρωθυπουργού της Σουηδίας, που είχε κάνει τον Μοχό και τη Σταλίδα ένα δεύτερο σπίτι, περνώντας όμορφες ημέρες ξεγνοιασιάς κάθε χρόνο.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο γιος του Ούλοφ Πάλμε Joakim Palme, ο πρώην πρωθυπουργός και γιος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν καρδιακός φίλος του δολοφονηθέντος Σουηδού πρωθυπουργού, ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην βουλευτής Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας επί πρωθυπουργίας Ούλοφ Πάλμε και οΓιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος-συγγραφέας.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός Σουηδός πρωθυπουργός είχε γίνει πραγματικά θαμώνας στην περιοχή. Την επισκεπτόταν σταθερά επί 5 συναπτά έτη και είχε “δέσει” ψυχικά με τον τόπο και τους ντόπιους. Τους είχε αγαπήσει και τον είχαν αγαπήσει πολύ. Τον Σεπτέμβριο του 1985, ο Ούλοφ Πάλμε, με πρωτοβουλία του τότε κοινοτάρχη Θεόφιλου Σουρανάκη, που ήταν και εκείνος που τον είχε πρωτοφέρει στον Μοχό, ανακηρύχθηκε μάλιστα σε επίτιμο δημότη και έφυγε στις 28 του μήνα για να επιστρέψει στη Σουηδία. Είχε μόλις κερδίσει τις εκλογές και είχε πάρει δυνάμεις για να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Είχε ήδη μπει μπροστά το σχέδιο για να αποκτήσει μια μόνιμη κατοικία στον Μοχό. Μάλιστα, είχε κανονιστεί και ένα ραντεβού τον Μάρτιο του 1986 για να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες, αλλά τελικά δεν πρόλαβε, αφού δυστυχώς... δολοφονήθηκε.

Η είδηση της δολοφονίας είχε βυθίσει στη θλίψη και στο πένθος την τοπική κοινωνία στον Μοχό, που αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του, δημιουργώντας ένα μουσείο αφιερωμένο στον αείμνηστο Σουηδό σοσιαλδημοκράτη πολιτικό.

Το ξεχωριστό αυτό μουσείο άνοιξε τις πύλες του στις 28 Φεβρουαρίου, ανήμερα της επετείου της συμπλήρωσης 37 χρόνων από τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε στη Στοκχόλμη.

Μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και αφηγήσεις ξύπνησαν μνήμες από τις καλοκαιρινές επισκέψεις και διαμονές του ιδιαίτερα αγαπητού Σουηδού πολιτικού σε Σταλίδα και Μοχό, ενώ προχθές πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου, με καλεσμένους ομιλητές, μεταξύ άλλων, τον Γιοακίμ Πάλμε, γιο του αείμνηστου Σουηδού πρωθυπουργού, και τον Γιώργο Παπανδρέου.

 Σύμφωνα με τη σχετική προσκλητήρια ανακοίνωση για τη χθεσινή τελετή εγκαινίων του Μουσείου “Ούλοφ Πάλμε” στον Μοχό, ο Σύλλογος Φίλων Ούλοφ Πάλμε, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Μουσείου “Ούλοφ Πάλμε”, αφιερωμένου στον δολοφονηθέντα το 1986 πρωθυπουργό της Σουηδίας, το Σάββατο 3 Ιουνίου, στις 19:00, στην πλατεία Μοχού.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

- Joakim Palme, γιος του Ούλοφ Πάλμε,

- Γιώργος Α. Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός,

- Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην βουλευτής Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, επί πρωθυπουργίας Ούλοφ Πάλμε,

- Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος-συγγραφέας,

- Αφήγηση: Φωτεινή Χαλαραμπίδου-Λογοθέτη.

Η εκδήλωση περιελάμβανε και την προβολή βίντεο με τον Ούλοφ Πάλμε να μιλάει για τις πολιτικές του θέσεις και βίντεο-ντοκουμέντο από τις επισκέψεις του στην Κρήτη. Συμμετείχαν αφιλοκερδώς ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, η ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη και το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοχού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News