Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας εξετάστηκαν σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ με θέμα την ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών.
Αύριο Σάββατο 3 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα).
Απαντήσεις τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Για μία ακόμη χρονιά, το neakriti.gr θα βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων
Το neakriti.gr, σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια «Πουκαμισάς» Ηρακλείου, θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2023 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023, έως ότου ανακοινωθούν.
Παράλληλα, το neakriti.gr, σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια «Πουκαμισάς» Ηρακλείου, θα δημοσιεύει κάθε ημέρα μέχρι την έναρξη των εξετάσεων, θέματα προσομοίωσης για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές 2023.
Δείτε εδώ τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Δείτε επίσης
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλαδικές 2023
Εκτιμήσεις για τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
«Ελάχιστες εκπλήξεις και άρωμα τράπεζας θεμάτων»
Όπως εκτιμούν οι καθηγητές των Φροντιστηρίων «Πουκαμισάς» Ηρακλείου, «Θεματική ενότητα με μεγάλο ενδιαφέρον και πολυσυζητημένη, καθώς συνδέθηκε συχνά με την επικαιρότητα.
Διδαγμένη ενότητα από τους καθηγητές στα Φροντιστήρια Πουκαμισάς Ηρακλείου, Με έμφαση στα φαινόμενα καταπίεση του γυναικείου φύλου.
Τρία σύγχρονα κείμενα που κάνουν λόγο για την βία εναντίον των γυναικών αλλά και γενικότερα τον προσδιορισμό ταυτότητας των φύλων.
Ζητήθηκε εστιασμένη περίληψη αξιώσεων, καθώς οι λίγες λέξεις απαιτούσαν εξαιρετική ικανότητα πύκνωσης.
Ασκήσεις με ελάχιστες εκπλήξεις και με άρωμα τράπεζας θεμάτων.
Όλες οι ασκήσεις απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή και σωστή, προσεκτική παραπομπής στα κείμενα.
Θέματα Γ και Δ παραγωγής λόγου με σαφή ερωτήματα. Απαιτούνταν καταγραφή φαινομένων βίας κατά της γυναίκας αλλά και τρόπους με τους οποίους οι νέοι( προσοχή , μόνο οι νέοι μπορούν να συμβάλλουν στην ισότητα των φύλων.
Σωστή διαβάθμιση των θεμάτων που φυσικά απαιτούσαν καλή προετοιμασία των υποψηφίων».
Το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΕΠΑΛ
Το πρόγραμμα για τα ΓΕΛ
Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος είναι λίγο μεγαλύτερος από 60.000. Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Αλλαγές στη βαθμολόγηση
Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.
Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.
Ειδικά μαθήματα
Με το πέρας των εξετάσεων Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ) θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.
Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).
Μετά, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).
Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.
Λήξη μαθημάτων και ενδοσχολικές εξετάσεις
Υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα για όλες τις τάξεις του λυκείου θα τελειώσουν στις 18 Μαΐου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και ενδοσχολικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από τις Πανελλαδικές, από 23 έως 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
Όσον αφορά στα γυμνάσια, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 30 Μαΐου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 1 – 15 Ιουνίου.