Ούτε ένας καθαρισμός σε δασική έκταση δεν έχει γίνει φέτος από τις δασικές υπηρεσίες της Κρήτης, λόγω της αποδυνάμωσής τους. Αλλά και η Πυροσβεστική στην Κρήτη χρειάζεται προσωπικό. Μόνο η Πυροσβεστική του Ηρακλείου, για να λειτουργήσει με βάση τις πραγματικές ανάγκες της, χρειάζεται επιπλέον τουλάχιστον 26 άτομα, ενώ την ίδια ώρα οι κατά τόπους Δήμοι χρειάζονται ενίσχυση σε μέσα και σε προσωπικό για την αντιπυρική δράση σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής σε συμβάντα με φωτιές.
Την αποκάλυψη αυτή κάνει στο neakriti.gr ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ-ΠΣΕΑ Γιάννης Λεονταράκης.
Την ίδια ώρα, πολλά 200άρια έχει “μοιράσει” η Δημοτική Αστυνομία του Ηρακλείου σε ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων στο Ηράκλειο, με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας και υπεύθυνο για θέματα Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Ηρακλείου, Μαρίνο Παττακό, να διαπιστώνει ότι δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν όσο αφήνουμε ακαθάριστα τα οικόπεδα και τους κήπους μας!
Σήμα κινδύνου προς το κεντρικό κράτος εκπέμπουν οι φορείς της Κρήτης, ζητώντας την ενίσχυση των δασικών και των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Κυρίως οι δασικές υπηρεσίες, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, εμφανίζονται αποδυναμωμένες και εντελώς αδύναμες να κάνουν ακόμα και τα αυτονόητα, όπως είναι ο καθαρισμός δρόμων μέσα σε δασικές εκτάσεις, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες σημαντικές ενέργειες, ενόψει ενός καλοκαιριού που εδώ και καιρό, από ειδικούς, προβλέπεται ως «δύσκολο καλοκαίρι», με υψηλές θερμοκρασίες, παρότι ο Μάιος δεν έδειξε κάτι τέτοιο και ο Ιούνιος μπήκε με βροχές. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Λεονταράκη, το τελευταίο διάστημα γίνονται εντελώς διαφορετικές προβλέψεις, για ένα καλοκαίρι που θα έχει συχνά φαινόμενα ήπιων βροχοπτώσεων, όπως πήγε δηλαδή και ο Μάιος, χωρίς και πάλι να μπορεί κανείς να ξέρει ποια θα είναι η πραγματική έκβαση της καλοκαιρινής περιόδου.
«Δεν έχει καθαριστεί ούτε ένα τετραγωνικό»
«Είχαν εξαγγείλει αναδιαρθρώσεις των Δασαρχείων και μάλιστα, αν θυμάστε, είχαν πάει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας κλιμάκια με υφυπουργούς, με υπηρεσιακά στελέχη, με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Όμως μέχρι σήμερα στις Δασικές Υπηρεσίες δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν έχει μπει μία πέτρα πάνω στην άλλη», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ-ΠΣΕΑ Γιάννης Λεονταράκης.
«Τα Δασαρχεία, λοιπόν, δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο που έχουν. Να κάνουν καθαρισμούς μέσα στα δάση. Να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες. Αυτά είναι θέματα των Δασαρχείων, αλλά δε γίνονται. Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δεν έχει καθαριστεί στην Κρήτη φέτος. Το Δασαρχείο του Ηρακλείου, για παράδειγμα, δεν έχει ούτε άτομα, ούτε λεφτά. Δηλαδή όταν το Δασαρχείο Ηρακλείου παίρνει 25.000 ευρώ τον χρόνο, να κάνει τι με τα χρήματα αυτά;», διερωτάται ο Γιάννης Λεονταράκης.
Ωστόσο, δίνει έμφαση στην ίδρυση από πέρυσι της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), που η δράση της στην Κρήτη αναμένεται να είναι καθοριστική στην αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών.
«Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα ευθύνης της Περιφέρειας Κρήτης, με την ετοιμότητα και τη σχέση συνεργασίας μας με τους Δήμους, είμαστε σε καλό επίπεδο. Εμείς επικουρούμε το έργο της Πυροσβεστικής. Έχουμε προχωρήσει σε εργολαβίες με βυτιοφόρα ιδιωτών, ώστε αν χρειαστεί, να έχουμε στη διάθεσή μας μέσα για να παρέμβουμε την ώρα της φωτιάς ή να προχωρήσουμε στη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης και ό,τι χρειαστεί την ώρα εκείνη», ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Λεονταράκης και επισημαίνει: «Αλλά αυτά δε φτάνουν. Η αντιπυρική προστασία είναι μία ολόκληρη αλυσίδα».
Ο ίδιος συνεχίζει καλώντας το κράτος να ενισχύσει τις δασικές και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες ανά ενότητα και να ενισχύσει τους ΟΤΑ με προσωπικό και με πιστώσεις.
Η Ε.Ε. διπλασιάζει τις δυνάμεις της
Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. διπλασιάζει τον εναέριο στόλο πυρόσβεσης για το καλοκαίρι του 2023, επικαλούμενη προκλήσεις όπως η αύξηση των δασικών πυρκαγιών λόγω της κλιματικής κρίσης.
«Τα τελευταία χρόνια είχαμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις μέχρι στιγμής», δήλωσε ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς, προσθέτοντας ότι την τελευταία δεκαετία υπήρξε κατά μέσο όρο 350% αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια από το πρόγραμμα RescEU.
«Οι καταστροφές συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα και ένταση», πρόσθεσε ο κ. Λέναρτσιτς, αναφερόμενος στους κινδύνους πυρκαγιών σε περιοχές που δεν ήταν προηγουμένως ευάλωτες και στις πλημμύρες στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία. Για την ερχόμενη περίοδο πυρκαγιών, η εφεδρεία πυροσβεστικών αεροσκαφών RescEU θα περιλαμβάνει 24 αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα από 10 κράτη-μέλη, όπως δήλωσε η Ε.Ε.
Επιπλέον, 11 κράτη-μέλη θα στείλουν σχεδόν 450 πυροσβέστες, οι οποίοι θα εδρεύουν στη Γαλλία, τη χώρα μας και την Πορτογαλία. Η νότια Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι άγριας ξηρασίας, με ορισμένες περιοχές να έχουν ήδη υποστεί έλλειψη νερού και τους αγρότες να αναμένουν τις χειρότερες αποδόσεις των τελευταίων δεκαετιών.
“Βροχή” τα 200άρια σε ιδιοκτήτες για ακαθάριστα οικόπεδα
Στο μεταξύ, δεν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των δημοτών του Ηρακλείου στην καμπάνια για την ανάγκη, αλλά και τη νομική τους υποχρέωση να καθαρίσουν τους οικοπεδικούς τους χώρους, τους κήπους τους και τις αυλές τους από τη βλάστηση και φυσικά από επικίνδυνα σκουπίδια, που αποτελούν καύσιμη ύλη, ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας και υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός.
«Μπορεί οι τελευταίες βροχές να έχουν παρατείνει την ξηρασία και την επικινδυνότητα, όμως οι έλεγχοι από πλευράς της Δημοτικής Αστυνομίας, που έχουν ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου, δείχνουν ότι γενικότερα ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται όσο θα έπρεπε στη νέα πυροσβεστική διάταξη για τον καθαρισμό των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις από τη Δημοτική Αστυνομία, επιβάλλονται πρόστιμα που δεν πέφτουν κάτω από τα 200 ευρώ, ανεξάρτητα από την έκταση του ακαθάριστου χώρου. Οι έλεγχοι αφορούν σε χώρους μέσα στην πόλη και μέχρι 100 μέτρα απόστασης από το τέλος μίας κατοικημένης περιοχής.
«Έχουμε επιβάλλει ήδη πολλά 200άρια στο Ηράκλειο», είπε ο Μαρίνος Παττακός, «ή και μεγαλύτερα πρόστιμα»...
«Από αυτή την πυροσβεστική διάταξη δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε ο ίδιος ο Δήμος. Και οι άλλοι οργανισμοί, η Περιφέρεια, εκκλησίες, νοσοκομεία... Κανείς δεν εξαιρείται από την υποχρέωση αυτή και όχι μόνο οι ιδιώτες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από τώρα και μετά θα ανταποκριθεί περισσότερος κόσμος. Ας το ελπίσουμε», τόνισε.
Και καταλήγοντας, ανέφερε ότι «δεν μπορεί ο Δήμος να καθαρίσει όλους τους χώρους οι οποίοι δε θα καθαριστούν. Θα πρέπει οι ίδιοι οι δημότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Μια απροσεξία αρκεί για την καταστροφή
Ο Δήμος Ιεράπετρας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας συνεργάζονται φέτος, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να αποφευχθεί στον μέγιστο βαθμό ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αρκεί ένα τσιγάρο που θα πεταχτεί σε ξερόχορτα στην άκρη ενός δρόμου, για να προκαλέσει μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για το οικοσύστημα και την ιδιωτική περιουσία.
Η Ιεράπετρα τα 30 τελευταία χρόνια έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το τίμημα της απροσεξίας των ανθρώπων, από τα χέρια των οποίων ξέφυγε η φωτιά και έκαψε σε διάφορα χρονικά σημεία και διαφορετικές περιοχές πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις και κυρίως καλλιέργειες ελιάς και κηπευτικών, αποτεφρώνοντας θερμοκηπιακές πάγιες εγκαταστάσεις, δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, αγροικίες, κυψέλες, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα, αγροτικές αποθήκες και εφόδια, λιπάσματα, οικόσιτα ζώα και την άγρια χλωρίδα και πανίδα στους ορεινούς όγκους, όπου η φύση ακόμα δεν έχει καταφέρει να αναγεννήσει στο 100% ό,τι τότε καταστράφηκε.
Κάποιες περιπτώσεις πυρκαγιάς έκρυβαν πίσω τους αρρωστημένα πάθη ανθρώπων που ήθελαν να κάνουν κακό σε άλλους ανθρώπους με τους οποίους είχαν προηγούμενα, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η ανθρώπινη απροσεξία και η άγνοια κινδύνου ήταν οι αιτίες που όλα έγιναν κάρβουνο.
Η εκστρατεία ενημέρωσης, η ευαισθητοποίηση, ο καθημερινός έλεγχος από τα περίπολα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, ο επαγγελματισμός και η σωστή οργάνωση των αξιωματικών και όλου του προσωπικού των πυροσβεστικών υπηρεσιών και των εθελοντών έχουν καταφέρει να μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια οι καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ η στρατηγική της Π.Υ. που λέει «από την πρώτη στιγμή τρέχουμε με όλες μας τις διαθέσιμες δυνάμεις στην πρώτη εστία φωτιάς πριν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις», έχει φέρει θεαματικά θετικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και η ανανέωση του εξοπλισμού του βοηθούν το έργο της κατάσβεσης σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί ο πολίτης να καλέσει το 199 για να ανακοινώσει την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.
Δηλώνουν “παρών” οι αγρότες
Επειδή είναι νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας, όπου χάθηκαν δεκάδες στρέμματα θερμοκηπίων και καλλιεργειών, το Δ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, αντιπύραρχο κ. Δημήτρη Καλιοντζή, προσφέροντας τη βοήθειά του. Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν ότι, λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά τον προηγούμενο χειμώνα, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ανύποπτο χρόνο, προερχόμενη κυρίως από τον ανθρώπινο παράγοντα.
«Υπενθυμίζουμε ότι η αντιπυρική περίοδος 2023 έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και για τον λόγο αυτό ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα.
Συστήνουμε στους αγρότες να προγραμματίζουν την έγκαιρη αποκομιδή των θερμοκηπιακών υπολειμμάτων τους, καθώς και σε όλους τους πολίτες να καθαρίζουν τους υπαίθριους χώρους από ξερά χόρτα, ιδιαίτερα εντός του αστικού ιστού. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας με τη σειρά της ενημερώνει ότι κατά τις πρώτες μέρες του Ιουνίου θα προβαίνει σε αυστηρές συστάσεις, αλλά και στην επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Είναι καθήκον όλων να προστατεύσουμε την περιοχή μας από τις καταστρεπτικές συνέπειες μιας πυρκαγιάς.
Τέλος, ευχαριστούμε τον ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου, που για μια ακόμα χρονιά δίνει το ιδιαίτερο στίγμα του στο ραδιοφωνικό σποτ που δημιουργήσαμε, το οποίο θα μεταδοθεί για να μας βοηθήσει στην εκστρατεία ενημέρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.