Κόντρα για τη λαϊκή στον Άγιο Νικόλαο - Θα μπει τέλος στην ασυδοσία που επικρατούσε στον παλιό χώρο, απαντά ο δήμαρχος

Κρήτη
Κόντρα για τη λαϊκή στον Άγιο Νικόλαο - Θα μπει τέλος στην ασυδοσία που επικρατούσε στον παλιό χώρο, απαντά ο δήμαρχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος χώρος που επέλεξε ο Δήμος Αγίου Νικολάου για τη λαϊκή αγορά της Τετάρτης προκάλεσε “θύελλα” αντιδράσεων στα μέλη του Συλλόγου Λαϊκών Αγορών Ν. Λασιθίου τα οποία όπως λένε «ο χώρος πίσω από τα ΚΤΕΛ είναι ακατάλληλος»

Να μη δώσουν το “παρών” στην κλήρωση των θέσεων του καινούργιου χώρου, πίσω από τα ΚΤΕΛ, όπου σχεδιάζει ο Δήμος Αγίου Νικολάου να μεταφέρει τη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Λαϊκών Αγορών Νομού Λασιθίου το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Μαΐου, καθώς οι νομικοί σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκών Αγορών Κρήτης, όπου ανήκει ο λασιθιώτικος Σύλλογος, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά και αδιάβλητα η κλήρωση από την Περιφέρεια Κρήτης, που έχει την αρμοδιότητα.

Από την άλλη, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, υποστηρίζει ότι η κλήρωση θα γίνει δημόσια σήμερα Πέμπτη 1 Ιουνίου, στον Δήμο Αγίου Νικολάου, και θα είναι απόλυτα αδιάβλητη, ενώ για τα αιτήματα του Συλλόγου των λαϊκών αγορών νομού Λασιθίου αναφέρει ότι όλα έχουν δρομολογηθεί και θα τακτοποιηθούν σταδιακά, εφόσον και ο Σύλλογος αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

«Ο Δήμος Αγίου Νικολάου μάς ζητά να μεταφέρουμε στον νέο χώρο που έχει επιλέξει για τη λαϊκή αγορά, χωρίς να συνεργαστεί μαζί μας, τη δική μας τουαλέτα, που τη χρησιμοποιούμε μισή μέρα την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες αυτός ο χώρος θα λειτουργεί σαν πάρκο και παιδότοπος. Δε θέλουμε να μας πληρώνει το ελάχιστο ρεύμα που καταναλώνουν τρεις μόνο από τους 60 πωλητές μισή μέρα τον μήνα. Να χρεώνει κάτι παραπάνω εκείνους τους τρεις που έχουν ψυγεία και να μην επιβαρύνονται οι υπόλοιποι, προτείνουμε εμείς.

Το βασικό μας πρόβλημα όμως είναι ότι ο χώρος που θέλουν να μας πάνε δεν εξυπηρετεί τα μέλη μας γιατί δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση, δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος και οι περίοικοι διαμαρτύρονται γιατί θα τους ενοχλούμε το πρωί που θα ξεφορτώνουμε. Με τους άλλους Δήμους του νομού Λασιθίου έχουμε άριστη συνεργασία και πολύ μεγάλη βοήθεια. Με τον Δήμο Αγίου Νικολάου έχουμε μια δυσκολία να συνεννοηθούμε σε απλά πράγματα. Δε θέλω να πιστέψω ότι αυτό οφείλεται στο ότι μόνο ένας από τους 60 παραγωγούς πωλητές είναι δημότης Αγίου Νικολάου. Οι υπόλοιποι είναι από τη Σητεία, την Ιεράπετρα και την υπόλοιπη Κρήτη», μας είπε με παράπονο η πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Λασιθίου κ. Εριέτα Μπαγορδάκη.

«Μας κάνει όμως εντύπωση και το ότι, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και ο χώρος είναι ακόμα ημιτελής, μας ζητούν να μεταφερθούμε τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες», τόνισε.

Η επιστολή στον δήμαρχο

Ο Σύλλογος Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Λασιθίου είχε στείλει επιστολή στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, ο οποίος προσπαθεί να κάνει πράξη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταφορά της λαϊκής σε ένα σημείο που θεωρεί ότι θα διευκολύνει τη γενικότερη λειτουργία της πόλης του.

«Φτάνοντας στο πέρας των εργασιών στον χώρο που προορίζεται να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου», αναφέρει στην επιστολή του ο Σύλλογος Λαϊκών Αγορών Λασιθίου, «μετά από συνεχείς συσκέψεις και προβληματισμούς των μελών μας και έπειτα από την απαρίθμηση των προβλημάτων από εκπροσώπους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο σας, παρόντος του γενικού γραμματέα κ. Ιωάννη Στεφανάκη, σας παραθέτουμε εκ νέου τους προβληματισμούς μας σε ό,τι αφορά τον νέο χώρο, ο οποίος είναι ως προς τον λόγο που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε πολύ καλά μελετημένος για πάρκο και παιδική χαρά, αλλά δεν είναι κατάλληλος για να φιλοξενεί τη λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου, που γίνεται κάθε Τετάρτη εδώ και 40 χρόνια στον χώρο του πάρκινγκ πλησίον του νοσοκομείου.

Οι παραγωγοί, καθώς και οι πελάτες-επισκέπτες της λαϊκής αγοράς διαφωνούν με τη μετακίνηση της λαϊκής στον νέο χώρο. Θεωρούμε ακατάλληλο τον χώρο, διότι είναι ένας κλειστός, αμφιθεατρικός χώρος, χωρίς επαρκή προσβασιμότητα των παραγωγών και των καταναλωτών. Σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος (φωτιάς ή για κάποιο θέμα υγείας), η πρόσβαση Πυροσβεστικής και ασθενοφόρου θα είναι αδύνατη.

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα του κυκλοφοριακού θα μετατοπιστεί στον νέο χώρο, λόγω του σταθμού των ΚΤΕΛ, ο οποίος είναι ήδη επιβαρυμένος. Οι χώροι στάθμευσης των πελατών μας, των παραγωγών όσο και των διερχόμενων γύρω από το ΚΤΕΛ είναι λιγοστοί. Οι γύρω δρόμοι είναι πολύ στενοί και ήδη έχουμε λάβει διαμαρτυρίες από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Ευπαθείς κοινωνικές δομές αντιδρούν στη μεταφορά της λαϊκής στον χώρο, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα ηχορύπανσης, καθώς οι ώρες που εμείς πρέπει να ξεφορτώσουμε τα προϊόντα μας είναι σε ώρες κοινής ησυχίας. Δεν επιθυμούμε να πάμε σε έναν χώρο όπου δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι.

Ο χώρος που αναλογεί σε κάθε παραγωγό δεν επαρκεί για να ξεφορτώνουμε όλα τα προϊόντα που μεταφέρουμε και είναι αδύνατον να τα αφήνουμε στα οχήματά μας, όπως μας είχατε πει εσείς, και να τα μεταφέρουμε κατά τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής στον χώρο πώλησης. Τα οχήματά μας θα είμαστε αναγκασμένοι να τα αφήνουμε σε μεγάλη απόσταση, αφύλακτα και τα προϊόντα μας θα είναι εκτεθειμένα σε κλοπές και στις καιρικές συνθήκες. Όλα τα προϊόντα μας είναι ευπαθή και οποιαδήποτε έκθεσή τους στη ζέστη ή τη βροχή τα καθιστά ακατάλληλα προς πώληση και κατανάλωση.

Το ρεύμα και το νερό είναι βασικές παροχές που πρέπει να έχει μια λαϊκή αγορά όσον αφορά ευπαθή προϊόντα, όπως τα τυροκομικά και τα ψάρια. Η τουαλέτα αποτελεί θέμα δημόσιας υγιεινής. Η ήδη υπάρχουσα (των παραγωγών) είναι πλέον ακατάλληλη για δημόσια χρήση. Επιβάλλεται να φτιαχτεί μία νέα, που να έχει τις προδιαγραφές και τους κανόνες υγιεινής. Στους άλλους δήμους του νομού υπάρχουν διαθέσιμες τουαλέτες στον χώρο που γίνονται οι λαϊκές αγορές, αλλά μάλλον για τον Δήμο σας δεν είναι πρωτεύον ζήτημα η δημόσια υγιεινή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Σύλλογος Λαϊκών Αγορών Νομού Λασιθίου.

Σήμερα η κλήρωση των θέσεων - «Άλλο το πραγματικό τους πρόβλημα»

Ο κ. Ζερβός τόνισε πως το πραγματικό πρόβλημα των παραγωγών είναι ότι στον νέο χώρο θα υπάρχει μια τάξη και έλεγχος, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στον παλιό χώρο, όπου επικρατούσε μια ασυδοσία και ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε.

Σήμερα το πρωί πρόκειται να πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τις νέες θέσεις, με τον Σύλλογο να μην είναι σίγουρος ότι θα δεχτεί να παρευρεθεί, και σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Ζερβός ανέφερε πως θα καλέσει τα τοπικά ΜΜΕ για να καλύψουν και να διασφαλίσουν τη διαφάνεια της διαδικασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News