Μητσοτάκης από Θέρισο Χανίων: Από εδώ ξεκίνησε την επανάσταση ο Βενιζέλος κι άφησε το στίγμα του στην Κρήτη και στην Ελλάδα (vid, pics)

Κρήτη
Μητσοτάκης από Θέρισο Χανίων: Από εδώ ξεκίνησε την επανάσταση ο Βενιζέλος κι άφησε το στίγμα του στην Κρήτη και στην Ελλάδα (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά την επίσκεψη του στο ιστορικό χωριό απ' όπου το 1905 ξεκίνησε την επανάσταση ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μεταβεί στο Στρατηγείο της Επανάστασης και να ξεναγηθεί απο τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκο Παπαδάκη

«Στο ερώτημα "γιατί είμαι στον Θέρισο;", επιτρέψτε μου να σας απαντήσω με μία μαντινάδα: Σε τόπο επανάστασης ήρθα να προσκυνήσω, για να σας δεσμευθώ, πως στα δύσκολα δε θα κάνω πίσω" τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του απόψε στο Θέρισο Χανίων, σε μια ξεχωριστή επίσκεψη κατά την οποία αναφέρθηκε και στην συμμετοχή της οικογένειας του τόσο στις εξελίξεις στην Κρήτη στις αρχές του αιώνα, όσο και στην δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Κατά την επίσκεψη του στο ιστορικό χωριό απ' όπου το 1905 ξεκίνησε την επανάσταση ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μεταβεί στο Στρατηγείο της Επανάστασης και να ξεναγηθεί απο τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκο Παπαδάκη.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχτούν, λέγοντας ότι είναι μία ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο να βρίσκεται σήμερα στον Θέρισο, "σε αυτό τον ιστορικό τόπο, ο οποίος είναι τόσο ταυτισμένος με τους αγώνες του μεγαλύτερου πολιτικού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος το 1905 έφτασε σε αυτό εδώ το χωριό ηγέτης μίας επανάστασης η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία της Κρήτης, αλλά και στην ιστορία της Ελλάδος".

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε κάθε επίσκεψη στον Θέρισο "μία ευκαιρία να αναλογιστούμε το έργο αυτού του σπουδαίου Κρητικού πολιτικού, τον τρόπο με τον οποίον γεφύρωσε τα επαναστατικά του ένστικτα με τον πραγματισμό του και κυρίως την ικανότητά του να μπορεί να βλέπει πάντα πιο μακριά, να σχεδιάζει το μακροπρόθεσμο μέλλον της πατρίδας μας, όταν οι αντίπαλοί του, αναλώνονταν, σε μικρές τακτικές μάχες".

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια αναφορά στην εμπλοκή της οικογένειας του στην επανάσταση του Θερίσου, αλλά και την πολιτική διαδρομή του Βενιζέλου, είπε ότι "ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι για όλες και για όλους μας ένα ιστορικό παράδειγμα, ένας ηγέτης τον οποίον αξίζει, κυρίως η νεότερη γενιά, να μελετήσει. Και φυσικά για όλους μας -και ειδικά για εμένα- σημείο αναφοράς, καθώς εκτός από εξέχουσα ιστορική φυσιογνωμία υπήρξε συγγενής μου. Ο γέρο-Κωστής Μητσοτάκης ήταν ο μέντοράς του στην πολιτική, αυτός που τον εισήγαγε στην πολιτική".

Παράλληλα σημείωσε: "Και, βέβαια, στο μουσείο του Θερίσου είχα τη μεγάλη χαρά να δω μία φωτογραφία του παππού μου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε κι αυτός εδώ στον Θέρισο, λίγο πριν ηγηθεί σώματος Κρητών εθελοντών να πολεμήσει στους Μακεδονικούς Αγώνες, να βρεθεί στο Μπιζάνι, στην Ήπειρο. Οι δεσμοί μεταξύ Κρήτης και Μακεδονίας είναι πολύ ισχυροί.

Οπότε αυτή η επίσκεψή μου έχει μία ξεχωριστή, μία ιδιαίτερη σημασία, ειδικά καθώς βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από κρίσιμες εκλογές. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πολιτικά σήμερα, παρά μόνο να υπενθυμίσουμε σε όλες και σε όλους πόσο μεγάλη σημασία έχει στις επόμενες εκλογές να υπάρχει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση".

Αναφερόμενος στις εκλογές, είπε:

"Την 21η Μαΐου μας δώσατε μία μεγάλη και ισχυρή εντολή. Θα πάμε μαζί να την επαναβεβαιώσουμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, για μία Νέα Δημοκρατία ισχυρή, μία κυβέρνηση η οποία θα εγγυάται και τη σταθερότητα αλλά και την προκοπή του τόπου.

Εύχομαι και ελπίζω, να μπορέσω να επισκεφθώ και πάλι τον Θέρισο, το οποίο τόσο πολύ αγαπώ, εδώ στους πρόποδες της Μαδάρας και πάλι ως εκλεγμένος Πρωθυπουργός, για να μπορέσουμε μαζί να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του και την επίσκεψη του με μία ακόμα μαντινάδα:

«Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».

«Νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρη, ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως νικητές των εκλογών, με σεμνότητα πάντα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η περιοδεία του στα Χανιά

Την ίδια ώρα μήνυμα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να μην εφησυχάσουν μέχρι τις επόμενες κάλπες ώστε να υπάρξει κυβέρνηση ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έστειλε σήμερα από τη Δυτική Κρήτη όπου συνέχισε την προεκλογική περιοδεία του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκινώντας από το Πέραμα Μυλοποτάμου και με ενδιάμεσους σταθμούς τις Βρύσες και τον Πλατανιά, έφτασε μέχρι την Κίσσαμο, σε μια κίνηση συμβολισμού όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, αναφερόμενος για μια ακόμη μέρα στο μεγάλο έργο κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Στις Βρύσες Αποκορώνου, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Χανιά, έφτασε λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι, καταχειροκροτούμενος από τον συγκεντρωμένο κόσμο του επιφύλαξε θερμή υποδοχή με μαντινάδες, κρητική μουσική και ροδοπέταλα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους κατοίκους του Αποκόρωνα, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του με τον νομό, συνδέοντας την με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21η Μαΐου. «Οκτώ χρονών πιτσιρικάς, με κρατούσε από το χέρι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την πρώτη φορά που πέρασα το Φαράγγι της Σαμαριάς. Όλες αυτές είναι μνήμες τις οποίες κρατάω πολύ δυνατά μέσα μου και δεν μπορώ να μη σας ευχαριστήσω που μπορέσαμε όλοι μαζί να κερδίσουμε το στοίχημα που σας ζήτησα, να κάνουμε όλη την Κρήτη γαλάζια. Το πετύχαμε  χάρη σε σας» είπε χαρακτηριστικά.

Στη σύντομη ομιλία του, υπογράμμισε πως μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει πρόγραμμα διακυβέρνησης και επανέλαβε την ανάγκη σχηματισμού μιας ισχυρής, αυτοδύναμης κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας ενώ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως το μόνο που κάνουν, είναι να ερίζουν για το ποιος θα είναι ο Πρωταγωνιστής της κεντροαριστερής πολυκατοικίας. «Εμείς τους λέμε ξεκάθαρα εδώ από την Κρήτη, ότι αυτή η αναμέτρηση, εμάς δεν μας ενδιαφέρει, γιατί οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση, ψηφίζουν για πρωθυπουργό και όχι για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο λαός της Κρήτης», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «γύρισε την πλάτη στην τοξικότητα, στη χυδαιότητα και το μίσος» ,αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως το αποτέλεσμα της 21ης Μάιου ήταν επιβράβευση όσων έγιναν και έκφραση εμπιστοσύνης για να γίνουν ακόμη περισσότερα την επόμενη τετραετία , ενώ έθεσε έναν επιπλέον στόχο για την εκλογική περιφέρεια Χανίων. «Θέλω να σα ζητήσω να βάλουμε μαζί ένα ακόμα στοίχημα , να βγάλουμε τέσσερις βουλευτές στα Χανιά .Καταλαβαίνετε γιατί αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία και μπορούμε να το πετύχουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την πολύ μεγάλη εκλογική νίκη της 21ης Μαΐου».

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στα Χανιά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε ως ενδιάμεσο σταθμό τον Πλατανιά όπου περπάτησε στον κεντρικό δρόμο, συνομίλησε με καταστηματάρχες και δεν αρνήθηκε τα παραδοσιακά κεράσματα με τσικουδιά.  Στο κέντρο του Πλατανιά επισκέφθηκε έναν ηλικιωμένο κάτοικο στην αυλή του σπιτιού του, με τον οποίο αντάλλαξε θερμή χειραψία.

Από το Καστέλι Κισσάμου, περιοχή που η Νέα Δημοκρατία έλαβε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της στις προηγούμενες κάλπες, έβαλε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «εδώ δεν είναι σκορ πρώτου αγώνα το οποίο το κρατάμε για τη ρεβάνς .Εδώ ξεκινάνε όλα από την αρχή, οι κάλπες είναι άδειες, πρέπει να ξαναγεμίσουν, δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός,  θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο έργο παράκαμψης της Κισσάμου διαβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει την επόμενη τετραετία ενώ τόνισε την ανάγκη προστασίας του Μπάλου, του Ελαφονησίου και των Φαλασάρνων. Η σωστή διαχείριση αυτών των περιοχών είπε, δεν συμβαδίζει με την υπερεκμετάλευση και με το χτίσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές απόλυτης προστασίας. «Και θα προστατεύσουμε τις περιοχές μας και περισσότερες δουλειές θα δώσουμε στα νέα παιδιά και θα ξέρουν οι επισκέπτες μας πως όταν έρχονται στην Κίσσαμο, θα απολαμβάνουν ένα απόλυτο φυσικό τοπίο» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το προεκλογικό τουρ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε το απόγευμα στο ιστορικό Θέρισο όπου επισκέφθηκε το στρατηγείο της επανάστασης το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μουσείο από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News