Ανενεργή η «Κάρτα Αγρότη» όσο δεν ανοίγει το ΟΣΔΕ - «Βάζουν μπουρλότο στην παραγωγή»

Κρήτη
Ανενεργή η «Κάρτα Αγρότη» όσο δεν ανοίγει το ΟΣΔΕ - «Βάζουν μπουρλότο στην παραγωγή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μεταξύ, το μπάχαλο είναι πρωτοφανές... «Μπείτε να κατεβάσετε τον εξαψήφιο κωδικό σας για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ 2023», ανακοίνωνε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις 17 του μήνα, αλλά δεν είχε πει στους παραγωγούς ότι ο κωδικός που θα κατέβαζαν ήταν ο... περυσινός!

“Πνίγεται” η τοπική οικονομία της Κρήτης με επιπτώσεις που αναμένονται και στην παραγωγή των προϊόντων, λόγω της καθυστέρησης στη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), που έχει ως επακόλουθο την αδυναμία των παραγωγών να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να αγοράσουν τα γεωργικά τους εφόδια και να συνεχίσουν την καλλιέργεια της γης τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και οι άλλες τράπεζες δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν την “Κάρτα Αγρότη”, αφού αυτή είναι συνδεδεμένη με το ΟΣΔΕ που παραμένει κλειστό. Την ίδια ώρα, ακόμα και η ανακοίνωση προς τους παραγωγούς ότι μπορούν να κατεβάσουν τον εξαψήφιο κωδικό τους από το gov.gr εξελίσσεται σε φιάσκο, δεδομένου ότι μόνο τα λογιστικά γραφεία και οι φορείς ενεργοποίησης έχουν τις γνώσεις να το κάνουν, ενώ πολλοί παραγωγοί, ακολουθώντας τη “διαδρομή” που τους υπέδειξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέβασαν τον... περυσινό τους κωδικό!

Την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, έδινε κυρίαρχο βάρος στη θριαμβευτική επανεκλογή του στο Κιλκίς, το ΟΣΔΕ παρέμενε και συνεχίζει να παραμένει κλειστό, αφού ο ίδιος δεν έστειλε ποτέ τις εφαρμοστικές αποφάσεις! Επιβεβαιώνεται, έτσι, η “Νέα Κρήτη” που από την πρώτη στιγμή είχε γράψει ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το ΟΣΔΕ μετά τις εκλογές... Το “καλό σενάριο” τώρα, με βάση νεότερες “διαβεβαιώσεις” της Αθήνας, είναι ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει την 1η Ιουνίου...

Στο μεταξύ, το μπάχαλο είναι πρωτοφανές... «Μπείτε να κατεβάσετε τον εξαψήφιο κωδικό σας για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ 2023», ανακοίνωνε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις 17 του μήνα, αλλά δεν είχε πει στους παραγωγούς ότι ο κωδικός που θα κατέβαζαν ήταν ο... περυσινός!

Πάρα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν πέσει θύματα του νέου φιάσκου του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατεβάζοντας τους περυσινούς τους κωδικούς, για να διαπιστώσουν οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών τους στη συνέχεια ότι δεν ίσχυαν αυτοί, αφού κάθε χρόνο εκδίδονται νέοι κωδικοί!

Η αλήθεια είναι ότι μόνο τα λογιστικά γραφεία και οι φορείς ενεργοποίησης, έχουν τον τρόπο να μπουν στο σύστημα και να αντιγράψουν τον φετινό κωδικό, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ειπώθηκε ποτέ, με τις εντυπώσεις ωστόσο ότι «ανοίγει το σύστημα και μπορεί ο παραγωγός μεμονωμένα να κάνει την ενεργοποίησή του αν το επιθυμεί», να αιωρούνται και μάλιστα προεκλογικά...

Η “καυτή πατάτα” του ΟΣΔΕ

Έτσι, λοιπόν, τώρα, στα χέρια του Γιώργου Τσακίρη έτυχε η “καυτή πατάτα” του υπουργείου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά. Η μη λειτουργική πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι το κυρίαρχο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει. Και μάλιστα, κατά την πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ, που μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που σηματοδοτεί, είναι και αυτή των οικολογικών σχημάτων που αντιστοιχούν στο 25% των επιδοτήσεων που θα λάβουν οι παραγωγοί.

“Στον αέρα” η τοπική οικονομία

Την ίδια ώρα, όσο καθυστερεί η λειτουργία της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ, οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές σε ολόκληρη την αγορά, που πλήττεται κι εκείνη, από την ασφυκτική κατάσταση του πρωτογενούς τομέα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο “παγώνει” και η πληρωμή του μεγαλύτερου ποσοστού των αγροτικών ενισχύσεων, που ανέρχεται γύρω στα 1,9 δισ. σε ετήσια βάση. Και η καθυστέρηση στην όλη διαδικασία είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι μέχρι πέρυσι τον Μάιο δινόταν η πρώτη παράταση για να οριστικοποιηθούν οι δηλώσεις των αγροτών. Κι ενώ τώρα μπαίνει ο Ιούνιος, το σύστημα παραμένει κλειστό και κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει.

Όμως, οι τράπεζες συνδέουν την πίστωση που θα δώσουν στους αγρότες μέσω της “Κάρτας Αγρότη” με τη δήλωση καλλιέργειάς τους και τις ενισχύσεις που αναγράφονται τελικά σε αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης. Φέτος, όλοι οι παραγωγοί θα δουν να αναγράφονται τα οριστικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης στη δήλωση καλλιέργειάς τους προς το τέλος του έτους, όταν και θα ολοκληρωθεί η εκ νέου κατανομή αυτών, για το σύνολο των αγροτών, για την υφιστάμενη ΚΑΠ.

«Βάζουν “μπουρλότο” στην παραγωγή»

Αγροτικά στελέχη της Κρήτης έλεγαν στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι με την τακτική αυτή η κυβέρνηση βάζει “μπουρλότο” στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και στην αγορά των γεωργικών εφοδίων, όπως και στην τοπική οικονομία γενικότερα...

«Η κατάσταση αυτή έχει εγκλωβίσει πολύ κόσμο. Δεν μπορεί να βγάλει την “Κάρτα του Αγρότη”, να πάρει τα γεωργικά του εφόδια, τις ζωοτροφές, να πληρώσει τα πετρέλαιά του. Είναι πάρα πολύ σοβαρό το πρόβλημα», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς.

«Η “Κάρτα του Αγρότη” είναι ένα πολύ καλό μέτρο που βοηθάει πάρα πολύ σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Και μπορεί να μας λένε τώρα πως το σύστημα θα ανοίξει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά εγώ, άμα δεν το δω, δεν το πιστεύω», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

«Λένε οι υπηρεσίες του ΟΣΔΕ ότι θα μείνει ανοιχτό όλο το καλοκαίρι, αλλά ποιος τους πιστεύει... Μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει από αυτά που μας έχουν πει... Και θα ήταν ό,τι χειρότερο αν συμβεί φέτος και η καθυστέρηση των πληρωμών. Το θέμα είναι, μάλιστα, ότι ο καιρός είναι κακός. Και ανεβαίνουν πολύ τα κόστη με τους ψεκασμούς που χρειάζονται. Σχεδόν όλοι οι αγρότες περιμένουν να ανοίξει το ΟΣΔΕ για να ενεργοποιηθεί η κάρτα τους. Κάθε μέρα λαμβάνουμε τηλεφωνήματα», καταλήγει ο Σταύρος Γαβαλάς.

«Τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας»

«Όταν δεν μπορείς να κάνεις αυτά που θέλεις να κάνεις γιατί περιμένεις την “Κάρτα του Αγρότη”, τότε το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά είναι τεράστιο», είπε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης.

«Και δεν είναι μόνο αυτό. Λήγουν ενοικιαστήρια. Είναι πολλά ζητήματα... Ακόμα και οι φορείς ενεργοποίησης έχουν προσλάβει προσωπικό για να κάνει την ενεργοποίηση και τους πληρώνουν, ενώ δεν μπορούν να δουλέψουν. Για παράδειγμα, η Ένωση Σητείας έχει πάρει 10 άτομα. Τα έχει δεσμεύσει και τα πληρώνει, χωρίς να έχουν αρχίσει να εργάζονται. Όμως η Ένωση δεν μπορεί να μην τους πληρώνει για όλο αυτό το διάστημα που τους έχει δεσμευμένους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, «οι εποχές των πιστώσεων έχουν τελειώσει. Έτσι οι αγρότες, αν δεν έχουν ρευστό, δεν μπορούν να αγοράσουν τα εφόδιά τους. Στο μεταξύ, τώρα πρέπει να γίνουν κάποιοι ψεκασμοί στις ελιές. Άλλοι κάνουν υδρολίπανση. Είναι και οι αμπελουργοί που πρέπει να ψεκάσουν, γιατί ο καιρός δεν είναι καλός και υπάρχουν ασθένειες. Έχουμε και τα θερμοκήπια. Στις ημιορεινές περιοχές καλλιεργούν τώρα και χρειάζονται χρήματα για να καλλιεργήσουν. Πολλοί αγρότες, εξάλλου, έχουν και επιταγές που λήγουν και, αν δεν τις καλύψουν, θα τους πάρουν το μπλοκάκι. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που δημιουργούνται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News