Πανεπιστήμιο Κρήτης: Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας ο καθηγητής Daniel Pauly (pics)

Κρήτη
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας ο καθηγητής Daniel Pauly (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθηγητής Daniel Pauly έχει υπηρετήσει σε διάφορα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα με τελευταίο το University of British Columbia στο Vancouver, Canada και είναι μια από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες στον χώρο της θαλάσσιας έρευνας

Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 και ώρα 13:00 στο Αμφιθέατρο «Νίκος Πετρίδης» του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας, της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης του Καθηγητή Αλιευτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, Βανκούβερ Καναδάς Daniel Pauly.

Η τελετή ξεκίνησε με προσφωνήσεις του Αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Μιχαήλ Παυλίδη, του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Καθηγητή Εμμανουήλ Στρατάκη και του Προέδρου του Τμήματος Βιολογίας Καθηγητή Κρίτωνα Καλαντίδη. Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από τον Καθηγητή Θαλάσσιας Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας κ. Ιωάννη Καρακάση.

Η Τελετή της Αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμωμένου με θέμα: “Some key papers and ideas from a 50 year career in marine biology (1973- 2023)”.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του τιμώμενου:

Ο Καθηγητής Daniel Pauly έχει υπηρετήσει σε διάφορα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα με τελευταίο το University of British Columbia στο Vancouver, Canada και είναι μια από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες στον χώρο της θαλάσσιας έρευνας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 380 εργασίες, το έργο του έχει  συγκεντρώσει 120.000 αναφορές και ένα h-index 142 στο Google Scholar. Με βάση τα ποσοτικά στοιχεία είναι ο πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στις κατηγορίες «Θαλάσσια οικοσυστήματα» και «Αλιεία».

Ιδρυτής της FISHBASΕ, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας και βάσης δεδομένων για τα ψάρια, δημιουργός σημαντικών εργαλείων μαθηματικής μοντελοποίησης για τα υδατικά οικοσυστήματα και πατέρας πολλών σημαντικών θεωρητικών συλλήψεων/εννοιών όπως το “fishing down the food-web” και των “Shifting baselines”, οραματίστηκε και συντόνισε το “Sea Around Us project” και την πρόσφατη «ανακατασκευή» των πραγματικών αλιευμάτων του κόσμου από το 1950.

Το έργο του που εκτείνεται σε μεγάλες χρονικές και χωρικές κλίμακες, και είναι πολύμορφο και καινοτόμο, έχει επηρεάσει την επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο καθώς και τις πολιτικές διαχείρισης των θαλάσσιων βιολογικών πόρων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News