Ανοίγει τον Ιούνιο το νέο «Εξοικονομώ»

Κρήτη
Ανοίγει τον Ιούνιο το νέο «Εξοικονομώ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε από τη μια την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των εργασιών για το τρέχον πρόγραμμα μέχρι τις 30 Ιουνίου και, από την άλλη, την έναρξη της υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα στις 12 Ιουνίου

Σήμα εκκίνησης για το νέο “Εξοικονομώ” και συνάμα... παράταση για το υφιστάμενο “Εξοικονομώ” από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που προχώρησε χθες σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις: Ανακοίνωσε από τη μια την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των εργασιών για το τρέχον πρόγραμμα μέχρι τις 30 Ιουνίου και, από την άλλη, την έναρξη της υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα στις 12 Ιουνίου.

Το νέο πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις υποσχέσεις του ΥΠ.ΕΝ. (που ελπίζουμε να τις δούμε βεβαίως να επιβεβαιώνονται και στην πράξη), στο νέο πρόγραμμα έχει ληφθεί μέριμνα για τις ανατιμήσεις του κόστους των υλικών, αλλά και για την αποτροπή προβλημάτων, “παρατράγουδων” και αδικιών σε σχέση με τις αιτήσεις που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες την παράταση, κατά έναν μήνα (συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2023), της προθεσμίας που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ - Αυτονομώ”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εν λόγω παράταση στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ - Αυτονομώ”, η οποία θα είναι η τελευταία, κρίνεται επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση των εργασιών από τους ωφελούμενους.

Υποβολή αιτήσεων

Την ίδια ώρα, το ΥΠ.ΕΝ. ανακοίνωσε ότι σε ένα 20ήμερο από σήμερα, συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τον νέο κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών “Εξοικονομώ 2023”, με αυξημένο όριο των επιλέξιμων παρεμβάσεων κατά 10% λόγω της αύξησης των υλικών που μεσολάβησε.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας, και θα παρέχει επιδοτήσεις έως 75% για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι βασικές προδιαγραφές του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο “Εξοικονομώ 2023” στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να υφίστανται νόμιμα.
 • Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
 • Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
 • Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
 • Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί “Καταρχήν επιλέξιμη”, απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου.

Παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
 • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
 • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
 • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας [εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης].

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/ επικαρπία/ ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος “Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους”.

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”, “Εξοικονομώ - Αυτονομώ”, “Εξοικονομώ 2021” και “Εξοικονομώ- Ανακαινίζω για νέους” δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο νέο πρόγραμμα.

Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων περιλαμβάνουν το κόστος της εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα του αιτούντα, την παλαιότητα του ακινήτου, την κοινωνική κατάσταση κ.ά.

Τα ποσοστά επιχορήγησης

Τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη διαμορφώνονται ως εξής:

 • Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/ οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.
 • Ατομικό εισόδημα από 5.000-10.000 ευρώ/ οικογενειακό από 10.000-20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.
 • Ατομικό εισόδημα από 10.000-20.000 ευρώ/ οικογενειακό από 20.000-30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.
 • Ατομικό εισόδημα από 20.000-30.000 ευρώ/ οικογενειακό από 30.000-40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.
 • Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/ οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.

«Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2023”, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων επιτυχημένων προγραμμάτων, συμβάλλει καθοριστικά στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του κτηριακού μας αποθέματος. Η ανάγκη που καλύπτεται είναι μεγάλη, καθώς επιτυγχάνονται ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους για τους πολίτες, βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης, καθώς και της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών. Συνεχίζουμε την πολιτική προς την Πράσινη Μετάβαση, προς όφελος όλων των πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, διευκρίνισε: «Θεσμοθετούμε και εδώ τον “τεχνικό σύμβουλο”, ούτως ώστε να υπάρχει ένα πιο άρτιο αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα στις αιτήσεις. Επιπρόσθετα, αντιλαμβανόμενοι τις ανατιμήσεις των υλικών, έχουμε προβεί στην αναθεώρηση των ανώτατων ορίων επιλέξιμων παρεμβάσεων κατά 10% περίπου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News