Ο Δήμος Ρεθύμνου στο Μιλάνο ως επικεφαλής έργου για την προστασία του περιβάλλοντος (pics)

Κρήτη
Ο Δήμος Ρεθύμνου στο Μιλάνο ως επικεφαλής έργου για την προστασία του περιβάλλοντος (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις εργασίες του τελικού συνεδρίου του έργου Interreg Europe Plasteco στο Μιλάνο συμμετέχει ο δήμαρχος Ρεθύμνου

Εξαιρετικά επιτυχείς ήταν οι  εργασίες του  Τελικού Συνεδρίου  του προγράμματος  Interreg Europe “Plasteco”, στο οποίο  ο Δήμος Ρεθύμνης ως επικεφαλής του έργου  εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη και τον κ. Βασίλη Μυριοκεφαλιτάκη/σύμβουλο δημάρχου και υπευθύνου  για το έργο “PLASTECO” στο Δήμο.

Στην αποστολή του Δήμου Ρεθύμνης συμμετείχαν επίσης η κ. Γκολφινοπούλου Νικολέτα / αν. Προϊσταμένη Δ/νσης  Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Ρ. και η κ. Χριστοφράκη Στέλλα/ Πρ/νη Τμήμ.  Αποκομιδής, Ανακύκλωσης και Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Ρεθύμνου.

Το Συνέδριο διεξήχθη στις  10 και 11 Μαΐου στο Μιλάνο της Ιταλίας,  με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του έργου, οι οποίοι παρουσίασαν τις πολιτικές και τις πρακτικές μεθόδους που εφάρμοσαν στην περιοχή τους σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους που προγράμματος που επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων, την άμβλυνση των επιπτώσεων στην υγεία,  την υποστήριξη έργων επαναχρησιμοποίησης πλαστικών, οικολογικής καινοτομίας, εναλλακτικών τεχνολογιών και την ενίσχυση της καινοτομίας.

Κατά την έναρξη των εργασιών της τελικής  συνάντησης των εταίρων του προγράμματος, το οποίο σημειωτέον ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου 2023,  ο Δήμαρχος Ρεθύμνης απηύθυνε  χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, τονίζοντας τη σημασία του και τα οφέλη που κόμισε στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τη διαπεριφερειακή συνεργασία την  ανταλλαγή ιδεών, καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, την  εκπόνηση σχεδίων  δράσης και την ανάπτυξη μιας κοινής προσέγγισης και διαχείρισης των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας αλλά και της κλιματικής  αλλαγής. 

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην εμπειρία του Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι αξιοποιήθηκαν με ορθολογισμό και αποτελεσματικότητα οι πόροι που διετέθησαν  από το πρόγραμμα  ‘Plasteco’,  μέσα από  συγκεκριμένες δράσεις, όπως η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου κάδων ανακύκλωσης, η ενσωμάτωση ενός συστήματος διαχωρισμού των απορριμμάτων και χωριστής συλλογής τους καθώς και η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις πλαστικής συσκευασίας.  Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «…Για το Ρέθυμνο, μια περιοχή με έντονη τουριστική και αγροτική δραστηριότητα, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, το πλαστικό αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο (16,8%) στη συνολική ροή απορριμμάτων, με τις συσκευασίες να αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πλαστικών που καταλήγουν στους δημοτικούς κάδους. Η διαχείριση του λοιπόν, συνιστά   υψηλή προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή που επενδύει συστηματικά στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υπό αυτό ο πρίσμα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Plasteco, είναι εξαιρετικά επωφελή και συμβάλλον στις προσπάθειες των Δήμων  για τον περιορισμό των πλαστικών απορριμμάτων, την εφαρμογή της  κυκλικής οικονομίας και τη  μετάβασή τους  προς μια «νέα οικονομία πλαστικών. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία μέσα από την οποία οι περιφέρειες που εκπροσωπούμε θα μπορέσουν να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές  προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας του 21ου αιώνα».

Στη συνέχεια ο κ. Μυριοκεφαλιτάκης Βασίλης,   ως υπεύθυνος του έργου, παρουσίασε εκ μέρους όλων των εταίρων,  το σύνολο του παραχθέντος έργου και τα αποτελέσματα του κατά τη διάρκεια των 3 χρόνων υλοποίησής του.

Η κ. Γκολφινοπούλου Νικολέτα,  παρουσίασε  το   Σχέδιο Δράσης που εκπόνησε και υλοποιεί ο Δήμος  στο πλαίσιο του έργου PLASTECO  για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων.

Τη δεύτερη  ημέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη μεταξύ των εταίρων του έργου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διαχειριστικά θέματα κι έγινε συντονισμός  των υπολειπόμενων εργασιών προκειμένου να καταρτιστεί η τελική αναφορά των εταίρων απέναντι στη διαχειριστική αρχή του Interreg Europe “Plasteco”,   ενόψει της ολοκλήρωσής του. 

Ικανοποιημένος από την θετική έκβαση της συνάντησης και αποτιμώντας τη  συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης στο Interreg Europe “Plasteco”, τα τελευταία 3 χρόνια,  ο Δήμαρχος Ρεθύμνης αναγνώρισε τη θετική του συμβολή τόσο στην επίτευξη σημαντικών περιβαλλοντικών στόχων όσο και στην εδραίωση της πολιτικής και θεσμικής θέσης του Δήμου Ρεθύμνης μεταξύ αναγνωρισμένων θεσμικών φορέων της Ευρώπης, οι οποίοι προτείνουν και προσκαλούν  τη συμμετοχή του Ρεθύμνου σε ευρωπαϊκές συνεργασίες, την ενίσχυση  της εξωστρέφειας του Ρεθύμνου, την εισροή κεφαλαίων που επιτρέπει την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων στον τόπο και τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας  αλληλεγγύης και ανταλλαγής καλών πρακτικών με άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News