Αθανάσιος Γκανάς: "Το ρήγμα της Μεσαράς δίνει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ - Καταγράφτηκαν 52 μετασεισμοί" (vid)

Κρήτη
Αθανάσιος Γκανάς: "Το ρήγμα της Μεσαράς δίνει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ - Καταγράφτηκαν 52 μετασεισμοί" (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Γκανάς διευκρίνισε ότι η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν έχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

«Έχουμε μια φυσιολογική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. Έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής 52 σεισμούς στην περιοχή, νότια της πόλεως των Μοιρών του Ηρακλείου στη Μεσαρά, αλλά χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα για να είμαστε σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός» δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Newsroom» ο Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Γκανάς διευκρίνισε ότι η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν έχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. «Το ρήγμα αυτό έχει μια διεύθυνση Ανατολή Δύση. Είναι στη νότιο περιφέρεια της λεκάνης της Μεσαράς, κοντά στα χωριά Πετροκέφαλο και στα άλλα χωριά, νότια από τις Μοίρες, ενώ το Αρκαλοχωρίου έχει διεύθυνση βόρειο ανατολική, ανατο – νοτιοδυτική και είναι αρκετά χιλιόμετρα ανατολικότερα» σημείωσε.

//--> //-->

Η λεκάνη της Μεσαράς είναι μια ενεργή περιοχή

Αναφερόμενος στην περιοχή που ταρακουνήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 18/5 ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε ότι «η λεκάνη της Μεσαράς είναι μια ενεργή περιοχή. Έχουμε μεγάλα ρήγματα και στο βόρειο περιθώριο και στο νότιο περιθώριο της λεκάνης» Και όπως είπε τα ρήγματα αυτά «μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς, πάνω από 6 Ρίχτερ θεωρητικά, αλλά η ακολουθία στην βραδινή εξελίσσεται καλά, οπότε δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και θα έχουμε νεότερα στοιχεία αύριο». Σύμφωνα με τον ειδικό το επόμενο 48ωρο είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.

«Το πιθανότερο ακριβώς είναι ότι έχουμε τον κύριο σεισμό χθες το βράδυ, αλλά πρέπει να είμαστε και άλλα δεδομένα. Είναι ακόμα αρκετά νωρίς να εκτιμήσουμε 100% τι συμβαίνει», συμπλήρωσε ο κ. Γκανάς καλώντας τον κόσμο να μην μπαίνει μέσα σε παλιά σπίτια έως ότου γίνουν αυτοψίες από μηχανικούς του δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News