Εκλογές 2023: Πιο νωρίς από ποτέ τα αποτελέσματα και στην Κρήτη - Στις 10 το βράδυ σαφής εικόνα για τον νικητή

Κρήτη
Εκλογές 2023: Πιο νωρίς από ποτέ τα αποτελέσματα και στην Κρήτη - Στις 10 το βράδυ σαφής εικόνα για τον νικητή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φετινές εκλογές λαμβάνουν χώρα με την απλή αναλογική, που συνιστά το πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα εκλογής

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα έχουμε φέτος τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Αυτό οφείλεται στο ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει και παραδοσιακά, αλλά και μέσω του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης της Singular Logic.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου, θα λάβει χώρα η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα, ενώ από τις 9 έως τις 10 το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει σαφής εικόνα για τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης.

Στο μεταξύ, με τη βοήθεια των tablets που έλαβαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αναμένεται να καταγραφούν γρήγορα - εκτός από τα ποσοστά των κομμάτων - οι ψήφοι για το πώς κατανέμονται οι έδρες και ποιοι βουλευτές εκλέγονται. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αυτό αναμένεται να “αποτυπωθεί” μεταξύ 12 τα μεσάνυχτα και 1 το πρωί της Δευτέρας.

Τα ειδικά tablets θα λειτουργήσουν σε συνολικά 21.400 εκλογικά τμήματα. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών θα μεταδίδονται από όλα τα εκλογικά τμήματα απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών με χρήση των συσκευών ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων SRT (tablet) από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Εντούτοις, όπως προειπώθηκε, η καταγραφή των αποτελεσμάτων θα γίνει και με την παραδοσιακή μέθοδο, με το τηλεγράφημα, το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όσον αφορά στους Έλληνες του εξωτερικού, που ψηφίζουν μια μέρα νωρίτερα, αύριο Σάββατο, τα αποτελέσματα θα σφραγιστούν, θα σταλούν στην Ελλάδα και θα ανοίξουν μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

543.908 εκλογείς στην Κρήτη

Σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου, θα παραδοθούν - μέσω των κατά τόπους Δήμων - στα εκλογικά τμήματα της Κρήτης οι εκλογικοί σάκοι. Σε επίπεδο Κρήτης, έχουν δικαίωμα ψήφου στη μεθαυριανή διαδικασία συνολικά 543.908 εκλογείς.

Το σύνολο των εκλογικών τμημάτων για όλη την Κρήτη είναι 1.306 εκλογικά τμήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.294 για τους βασικούς εκλογείς και σε 12 τμήματα για τους ετεροδημότες. Οι συνδυασμοί οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί και θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την Περιφέρεια Κρήτης είναι 31.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου οι εκλογείς είναι 258.729 και η ψηφοφορία θα γίνει σε 575 εκλογικά τμήματα και σε 6 τμήματα για τους ετεροδημότες. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα μπορούν να ψηφίσουν 67.914 εκλογείς σε 170 εκλογικά τμήματα και 1 τμήμα ετεροδημοτών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου έχουν δικαίωμα ψήφου 73.386 εκλογείς σε 211 εκλογικά τμήματα και 1 τμήμα ετεροδημοτών, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων θα ψηφίσουν 143.879 εκλογείς σε 338 εκλογικά τμήματα και 4 τμήματα ετεροδημοτών.

Η απλή αναλογική, οι διερευνητικές και οι επαναληπτικές

Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές εκλογές λαμβάνουν χώρα με την απλή αναλογική, που συνιστά το πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα εκλογής. Σύμφωνα με το ethnos.gr, στην καθαρή της μορφή, οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα υπολογίζονται με βάση το πανελλαδικό ποσοστό του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ως παράδειγμα, αν ένα πολιτικό κόμμα λάβει 10%, εκλέγει 30 βουλευτές. Εξάλλου, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

Το όριο εισόδου στη Βουλή στις εκλογές της Κυριακής είναι το 3%. Με το εν λόγω σύστημα καταργείται το bonus των εδρών που λάμβανε μέχρι τις προηγούμενες εκλογές το πρώτο κόμμα.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, πάντως, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή. Ως εκ τούτου, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει είτε ένα κόμμα να εξασφαλίσει ποσοστό περίπου 46% είτε να συνεργαστούν κόμματα που εξασφαλίζουν μαζί 151 έδρες.

Εάν δεν προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα πρέπει να εξαντληθούν οι πιθανότητες μέσω των διερευνητικών εντολών. Βάσει του Συντάγματος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Σύμφωνα με το ethnos.gr, εάν εντός τριών ημερών δε γίνει εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, τότε η εντολή περνά στο δεύτερο και κατόπιν στο τρίτο κόμμα. Αν και πάλι δεν προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε πάμε σε επαναληπτικές εκλογές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News