ΕΑΣΗ: «Αγώνας δρόμου» για να προλάβουν οι παραγωγοί τα δικαιώματα - «Μην επιχειρήσετε μόνοι σας την ενεργοποίηση»

Κρήτη
ΕΑΣΗ: «Αγώνας δρόμου» για να προλάβουν οι παραγωγοί τα δικαιώματα - «Μην επιχειρήσετε μόνοι σας την ενεργοποίηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κάλεσμα προς τον αγροτικό κόσμο και οι προειδοποιήσεις να μην ενεργοποιήσει κανείς μόνος του, γιατί η χρονιά αυτή θα τον ακολουθεί και για την επόμενη πενταετία

«Ελάτε στην οργάνωση για να μην έχετε προβλήματα με τις πληρωμές των επιδοτήσεών σας», λέει στον αγροτικό κόσμο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της ΕΑΣΗ, με την οποία καλούνται οι παραγωγοί να μπουν με τον κωδικό TAXISnet στο σύστημα και να κατεβάσουν τον απαραίτητο εξαψήφιο κωδικό Πύλης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2023.

Η Ένωση καλεί τους παραγωγούς της δύναμής της, αν δεν μπορούν μόνοι τους να κατεβάσουν τον κωδικό, να απευθύνονται στους λογιστές τους.

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του neakriti.gr, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης τονίζει ότι, παρά τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου, οι παραγωγοί δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν ακόμα ούτε μόνοι τους, αλλά μόνο να λάβουν τον εξαψήφιο κωδικό τους και στη συνέχεια θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται στα τηλέφωνα της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, «η ΕΑΣΗ ενημερώνει τους παραγωγούς ότι το σύστημα για τη λήψη του απαραίτητου εξαψήφιου κωδικού Πύλης για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων 2023 έχει ανοίξει, με χρήση των κωδικών TAXISnet (μέσω του λογιστή τους) https://eae2023.opekepe.gov.gr/landing-page.

Μετά τη λήψη του εξαψήφιου κωδικού, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας για την καταχώρισή του και στη συνέχεια για την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους.

Τα στελέχη της Ένωσης Ηρακλείου, με την 20ετή εμπειρία και τεχνογνωσία τους, είναι σε θέση να υποβάλλουν έγκαιρα και έγκυρα την αίτηση ΟΣΔΕ των παραγωγών, παρά την πολυπλοκότητα της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που εφαρμόζεται από φέτος».

«Θα προλάβουμε»...

«Παράγεται ο εξαψήφιος κωδικός. Για να παραχθεί ο εξαψήφιος κωδικός χρειάζονται οι κωδικοί του TAXISnet. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε προσωρινό πρωτόκολλο», διευκρινίζει ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Οι ενεργοποιήσεις θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 21 Αυγούστου. Προς το παρόν δεν μπορούμε να οριστικοποιήσουμε. Απλώς κατεβάζουμε την αίτηση», λέει ο συνεταιριστής.

Στο ερώτημά μας αν θα προλάβουν οι παραγωγοί φέτος να λάβουν εγκαίρως τις επιδοτήσεις τους, δεδομένου ότι από τις 16 Οκτωβρίου και μετά δίνεται η προκαταβολή, η απάντηση Χιλετζάκη ήταν θετική: «Η προκαταβολή δίνεται ακόμα και αν δεν έχουμε πάει σε περαιτέρω έλεγχο. Αυτό το λέει ο κανονισμός. Και το έχουμε δει αυτό τα προηγούμενα χρόνια. Πάρα πολλοί παραγωγοί πληρώνονταν τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο δεν πληρώνονταν γιατί τους έκαναν περαιτέρω έλεγχο».

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης συμβουλεύει τους παραγωγούς να μην επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν από μόνοι τους τα δικαιώματά τους, γιατί το όποιο λάθος θα τους ακολουθεί για όλη τη διάρκεια της νέας ΚΑΠ και θα έχουν έτσι προβλήματα στις πληρωμές τους.

«Εμείς λέμε ότι είναι η πιο σημαντική χρονιά αυτή για την επόμενη πενταετία. Και οι παραγωγοί να μην ενεργοποιήσουν από μόνοι τους. SOS... Θα τους ακολουθεί η ενεργοποίηση του 2023 για μία πενταετία. Και δε θα μπορούμε μετά να κάνουν “θεραπεία” στην αίτησή τους», τονίζει κατηγορηματικά.

Όσο για τα περίφημα “οικολογικά σχήματα”, «εδώ βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να “ανοίξουμε” το ΟΣΔΕ. Πώς θα ενεργοποιήσουμε το “οικολογικό σχήμα”; Βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα»...

Πάλι “έξω” η Κρήτη

Σχολιάζοντας τη νέα εξαίρεση της Κρήτης από την... «εξαίρεση των νησιωτικών περιοχών» σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις των “μικρών παραγωγών”, ο Μύρων Χιλετζάκης ήταν καυστικός: «Η Κρήτη εξαιρείται διαρκώς. Δε μας θεωρούν νησί. Το ίδιο είχε γίνει και με το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Το ίδιο γίνεται και με συνδεδεμένες ενισχύσεις που παίρνουν άλλα νησιά, είτε στην κτηνοτροφία είτε στη φυτική παραγωγή, που δεν τα πήρε η Κρήτη γιατί δε θεωρείται νησί. Μέγα λάθος!».

Πάντως, όπως τονίζει, είναι σημαντικό ότι μειώθηκε το όριο από τα 250 ευρώ στα 150 ευρώ στους λεγόμενους “μικρούς παραγωγούς”. «Αυτό είναι σημαντικό, γιατί οι μικροκαλλιεργητές αποκτούν μια ασυλία»...

“Αγκάθι” οι απλήρωτοι

Ωστόσο, “αγκάθι” για την Κρήτη παραμένει ο μεγάλος αριθμός παραγωγών που “κάνει να παίρνουν” μέρος ή και ολόκληρο το μέρος των περυσινών τους επιδοτήσεων.

«Οι πληρωμές που έλεγαν ότι θα γίνονταν στις 15 του Μάη δεν έχουν γίνει. Σοβαρό πρόβλημα. Αν δε γίνουν οι εκκαθαρίσεις προγενέστερων ετών σε όσους δε βρίσκονται σε ειδικό διοικητικό έλεγχο, δεν μπορεί επίσημα να ανοίξει το ΟΣΔΕ. Και έχουμε χιλιάδες “απλήρωτα” ΑΦΜ. Άλλοι με μεγάλο πρόβλημα και άλλοι με μικρότερο», επισημαίνει ο κ. Μύρων Χιλετζάκης.

«Να λέμε όμως και τα καλά»

Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ λέει όμως και τα εξής: «Να πούμε όμως και τα καλά. Ότι η χώρα μας “κλείδωσε” το ίδιο ποσό, 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Και από το 2027 και μετά “κλειδώνουν” μέχρι το 2050 οι αγροτικές ενισχύσεις. Δε θα λέγονται πλέον επιδότηση. Θα λέγονται περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Θα λέγονται φιλοπεριβαλλοντικό μέτρο, που θα το παίρνουν οι παραγωγοί μέχρι το 2050. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό, γιατί ένας νέος άνθρωπος που ξεκινάει τώρα το επάγγελμα και βλέπει ότι θα έχει μια σιγουριά λόγω της ενίσχυσης που θα παίρνει μέχρι το 2050, θα μείνει. Αν όμως ξέρει ότι σε τρία-τέσσερα χρόνια θα κοπεί η επιδότηση, γιατί να μείνει; Η επιδότηση είναι το “άλφα και το ωμέγα” για τον αγρότη και για τον κτηνοτρόφο. Δε γίνεται αλλιώς».

Έργα και ημέρες Γεωργαντά

Πώς όμως κρίνει ο Μύρων Χιλετζάκης το έργο που αφήνει πίσω του ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς;

«Ήρθε, έκανε μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλά αποδείχτηκε ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι “κουτσή”... Γιατί ήρθε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έφτιαξε το gov.gr και το δουλέψαμε πέρυσι πρώτη χρονιά. Δυστυχώς, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένο το υπουργείο για να “σηκώσει στην πλάτη του” τόσο μεγάλο έργο. Ούτε το υπουργείο, αλλά ούτε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ».

Έρχεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Στο μεταξύ, από χθες Πέμπτη 18 Μαΐου μπορούν οι κτηνοτρόφοι να κατεβάζουν τον εξαψήφιο κωδικό τους μέσω TAXISnet και να επικοινωνούν με την ΕΑΣΗ για να γίνεται δωρεάν η διαδικασία πληρωμής τους από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη. Τα χρήματα που θα καταβληθούν ανάλογα με τα δηλωθέντα ζώα θα είναι από 300 έως και 1.200 ευρώ για τον κάθε κτηνοτρόφο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News