Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο: Στο νέο μουσείο της Μεσαράς οι λάρνακες και τα αρχαία που παζάρευε ο Ιταλός (vid)

Κρήτη
Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο: Στο νέο μουσείο της Μεσαράς οι λάρνακες και τα αρχαία που παζάρευε ο Ιταλός (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ευρήματα που ήθελαν να πουλήσουν σε Ιταλό οι αρχαιοκάπηλοι θα εκτεθούν σε περίοπτη θέση του μουσείου - Παρότι η κ. Συθιακάκη κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τον χώρο από τον οποίο αποσπάστηκαν οι κιβωτιόσχημες λάρνακες και τα πολύτιμα αγγεία, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του neakriti.gr ότι ο χώρος της λαθρανασκαφής έχει εντοπιστεί με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ.

Σε περίοπτη θέση, στο Μουσείο της Μεσαράς, θα παρουσιαστούν στο κοινό, σύντομα, τα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας ευρήματα που ήρθαν στο “φως”, πριν από περίπου ένα μήνα, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. σε Πετροκέφαλο και Κρουσώνα Ηρακλείου.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε περιοδική έκθεση με θέμα την αρχαιοκαπηλία. Αυτό επιβεβαίωσε, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Βασιλική Συθιακάκη.

«Πρόκειται για πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, έχουν εξαιρετικά καλή διατήρηση και πιθανότατα θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε και με διάφορους βαθμούς εκθεσιακά στο εγγύς μέλλον», ανέφερε με νόημα.

Παρότι η κ. Συθιακάκη κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τον χώρο από τον οποίο αποσπάστηκαν οι κιβωτιόσχημες λάρνακες και τα πολύτιμα αγγεία, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του neakriti.gr, ότι ο χώρος της λαθρανασκαφής έχει εντοπιστεί με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ.

«Οι συνάδελφοι που έχουν αναλάβει τη μελέτη των αντικειμένων φαντάζομαι ότι θα προβούν στο εγγύς διάστημα και σε μια ανοικτή δημοσίευση αυτών των ευρημάτων, αξιολόγηση και παρουσίασή τους στο κοινό», μας εξηγεί η κ. Συθιακάκη.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, «έχουμε προσδιορίσει το σημείο από το οποίο προέρχονται». Εξάλλου, όπως επισημαίνει η ίδια, τα επίμαχα ευρήματα αποτελούν έναν αρχαιολογικό θησαυρό.

Αρχαιολογικός θησαυρός

«Οπωσδήποτε μιλάμε για έναν αρχαιολογικό θησαυρό και συνήθως η επιστημονική αξία αυτών των αντικειμένων υπερβαίνει κατά πολύ την υλική τους αξία. Μπορεί για λόγους διαδικαστικούς και νομικούς να προσδιορίζουμε μια οικονομική αξία γι’ αυτά τα αντικείμενα, ώστε να αποδοθούν και οι αντίστοιχες κατηγορίες και ποινές, ωστόσο για την επιστημονική κοινότητα έχουν αξία οι μαρτυρίες που μεταφέρουν αυτά τα αντικείμενα για τη ζωή και τον πολιτισμό της εποχής τους», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Συθιακάκη.

Η σπουδαία επιστημονική σημασία 7 κιβωτιόσχημων λαρνάκων (δύο εκ των οποίων φέρουν αετωματικά καλύμματα) και των 80 αγγείων έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για ολόκληρα ταφικά σύνολα της Υστερομινωικής Περιόδου και παρέχουν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία στους αρχαιολόγους που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στο μεταξύ, η έκθεση με την αποτίμηση της οικονομικής αξίας των ευρημάτων αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει πριν από περίπου ένα μήνα το neakriti.gr, η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για αξία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Η τελική εκτίμηση της αξίας τους θα προσδιοριστεί από τη σύσταση ειδικής επιτροπής, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Είναι αρκετά υψηλή, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και την επίσημη εκτίμηση της επιτροπής», δήλωσε κλείνοντας η κ. Συθιακάκη.

Η αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. - Τρεις στη φυλακή, 6 ελεύθεροι με όρους

Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, στον Κρουσώνα, αλλά και του Πετροκέφαλου: Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους έγιναν τσακωτοί μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια και σε επιχείρηση εντοπίστηκαν: 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετωματικά καλύμματα, Υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β Περιόδου (1400-1300 π.Χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά, 88 αγγεία ιδίας περιόδου, αλλά και Λίθινης Εποχής, 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος, ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων. Μερικές ημέρες αργότερα, αφού απολογήθηκαν, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι οι τρεις από τους συνολικά επτά συλληφθέντες. Πρόκειται για έναν 46χρονο ξυλουργό, έναν 56χρονο πρώην λιμενικό κι έναν 39χρονο φούρναρη.

Στον αντίποδα, ο 72χρονος συνταξιούχος αρχαιοφύλακας που ενεπλάκη στην υπόθεση αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς όρους, καθώς μεταξύ άλλων του επιβλήθηκε η καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ. Εξάλλου, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Αναφορικά με έναν 69χρονο Ιταλό φερόμενο ως υποψήφιο αγοραστή αρχαιοτήτων, αφέθηκε και αυτός ελεύθερος, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ. Τέλος, αφέθηκαν ελεύθεροι, με μοναδικό περιοριστικό όρο την εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής τους μία φορά τον μήνα, ένας 27χρονος κι ένας 46χρονος.

Μερικές ημέρες μετά, έθεσαν εαυτούς ενώπιον των ανακριτικών Αρχών άλλοι δύο άνδρες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, ηλικίας 71 και 44 ετών. Πρόκειται για τους μοναδικούς από τους συνολικά 9 κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι δεν είχαν συλληφθεί κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα. Αφού απολογήθηκαν στην ανακρίτρια, αφέθηκαν και αυτοί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News