Μοίρασε «δώρα» 157.500€ παραμονές των εκλογών - «Αβέρτα» κρατικό χρήμα σε επιχορηγήσεις, συγγενείς και προεκλογικές μετακινήσεις

Κρήτη
Μοίρασε «δώρα» 157.500€ παραμονές των εκλογών - «Αβέρτα» κρατικό χρήμα σε επιχορηγήσεις, συγγενείς και προεκλογικές μετακινήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτες επιχορηγήσεις έως 30.000 ευρώ σε συλλόγους και σωματεία και 23.175 ευρώ σε συγγενή (;) από τον Ηρακλειώτη υφυπουργό - Προεκλογικά πηγαινέλα... με δημόσιο χρήμα;

Μπορεί να μην είναι μέρος του πολιτικού μας πολιτισμού και να θεωρείται αθέμιτη ως πρακτική, αλλά η χρήση των προνομίων μιας κυβερνητικής θέσης, προκειμένου να ενισχύσει ο κάτοχος της θέσης αυτής την εκλογική του βάση ενόψει μιας εκλογικής αναμέτρησης, είναι... σύνηθες φαινόμενο.

Αυτό βεβαίως που δεν είναι σύνηθες στην περίπτωση που εξετάζουμε είναι η τεράστια κατάχρηση της “θέσης εξουσίας”, προκειμένου με “δωράκια” να εξασφαλίσει ο κάτοχος της θέσης ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

Αν ήταν κουίζ πάντως, η απάντηση θα ήταν εξαιρετικά εύκολη και όλοι θα την πετύχαιναν. Όχι μόνο διότι ο Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία, έχει ξανά και ξανά αποδείξει ότι δε φείδεται... κόπων και βασάνων προκειμένου να υπηρετήσει την εικόνα που έχει φιλοτεχνήσει, και την οποία “πλασάρει” στην εκλογική του πελατεία, αλλά και γιατί ο εν λόγω είναι ο μόνος Ηρακλειώτης που κατέχει “θέση εξουσίας” στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέση εξουσίας την οποία εκμεταλλεύεται δεόντως, προκειμένου να προωθήσει τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Το επιπλέον πρόβλημα εδώ είναι πως όλα αυτά, παρά την όποια επίκληση νομιμοφάνειας, γίνονται με χρήμα από τον δημόσιο κορβανά, δηλαδή χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου.

Η πολιτική των ρουσφετιών

Το ρουσφέτι είναι μια πρακτική εγγενής στο σκηνικό του παλαιοκομματικού πολιτικού κατεστημένου και οι συνεχιστές της “παράδοσης” αυτής μπορεί να προσπαθούν να περάσουν ως “εκσυγχρονισμένοι” και “μοντέρνοι”, αλλά στην πραγματικότητα ακολουθούν... πρακτικές Μαυρογιαλούρου και Γκόρτσου.

Ο Ηρακλειώτης υφυπουργός Αθλητισμού έχει κατά καιρούς απασχολήσει τα Μέσα Ενημέρωσης με το... πλήθος έκτακτων επιχορηγήσεων, οι οποίες... τυγχάνουν να “πέφτουν” σε περιπτώσεις και χρονικά σημεία όπου υπάρχει κάποιο... διακύβευμα. Κάποιες εκλογικές διαδικασίες σε αθλητικές ενώσεις τη μία, κάτι άλλο την άλλη, ε, δεν μπορούσε να μείνει... απέξω και η προσπάθειά του να επανεκλεγεί βουλευτής Ηρακλείου.

Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε όλες τις περιπτώσεις έκτακτων επιχορηγήσεων προς αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και του υφυπουργείου Αθλητισμού, του οποίου προΐσταται ο κ. Αυγενάκης, αλλά το πλήθος ήταν τόσο, που καταλάβαμε ότι η προσπάθεια είναι εν πολλοίς... μάταιη. Ωστόσο, όταν περιορίσαμε χρονικά το εύρος, στις τελευταίες δύο-τρεις βδομάδες και κάτι, τα πράγματα έγιναν... πιο απλά και πολύ ενδιαφέροντα.

Της... έκτακτης επιχορήγησης

Όπως μπορούμε να δούμε παρακάτω, κυριολεκτικά γίνεται της... έκτακτης επιχορήγησης. Συνολικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις δόθηκαν έκτακτες επιχορηγήσεις από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού σε αντίστοιχα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, κατόπιν αιτήματος του Λευτέρη Αυγενάκη. Οι επιχορηγήσεις αυτές κυμαίνονται από 2.500 ευρώ έως και 12.000 ή και 30.000 ευρώ, αναλόγως το σωματείο και όπως το κρίνει ο ίδιος ο υφυπουργός. Τα ποσά μπορεί να μη μοιάζουν “τεράστια”, ωστόσο αφενός για πολλά από τα σωματεία είναι... μεγαλύτερα (έως πολύ μεγαλύτερα) των τακτικών επιχορηγήσεων που βγαίνουν υποτίθεται “αξιοκρατικά” και βάσει αλγόριθμου - οι έκτακτες επιχορηγήσεις δεν είναι έργο αλγόριθμου αλλά... έργο υφυπουργού. Αφετέρου, το σύνολο των επιχορηγήσεων φτάνει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 157.500 ευρώ.

Και να θυμίσουμε ξανά εδώ ότι μιλάμε για το χρονικό διάστημα από 26 Απριλίου έως 17 Μαΐου. Δηλαδή όλα αυτά τα χρήματα δόθηκαν στις τελευταίες τρεις βδομάδες, δίχως καμία διαφάνεια και καμία τυπική διαδικασία. Θα μπορούσε κανείς να μπει στον πειρασμό να ρωτήσει αν πρόκειται για προεκλογικές παροχές ρουσφετολογικού χαρακτήρα και υφής. Στην παράδοση των “Μαυρογιαλούρων” και “Γκόρτσων” της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία ζητιανεύουν από τον υφυπουργό τα 1.600 ευρώ που δικαιούνται σαν ετήσια (τακτική) επιχορήγηση και ο ίδιος τα αρνείται, με πρόφαση τη μη τήρηση κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών!

Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και είναι γνωστή και δημοσιοποιημένη η οργή ποδοσφαιρικών ενώσεων εναντίον του υφυπουργού. Στην περιοχή μας ένας ολόκληρος νομός δεν έχει ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και εκατοντάδες νέοι στερούνται της δυνατότητας να αθληθούν.

Επιχορηγήσεις πρόσφατες

Μόνο χθες, τη 17η/5, υπέγραψε τα παρακάτω:

- Αθλητικός Όμιλος Βόνης: 5.000 ευρώ

- Ιππική Ακαδημία Κρήτης, Καρτερός Ηρακλείου: 4.500 ευρώ

- Ρούβας Γέργερης: 10.000 ευρώ

- Παναθλητικός Όμιλος Ηράκλειο: 4.000 ευρώ

- Δόξα Μαραθώνα: 5.000 ευρώ

- Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου: 7.000 ευρώ

- Γυμναστικός Σύλλογος “Καζαντζάκης”: 5.000 ευρώ

Τη 16η/5:

- Πολιτιστικός Σύλλογος Ασημίου: 8.000 ευρώ

- Αθλητική Ένωση Ασιτών Πρινιά: 7.000 ευρώ

- Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός και Επιμορφωτικός Συλλόγου Βόνης: 3.000 ευρώ

Τη 15η/5:

- Αθλητικός Όμιλος Κρήτης “Ιππόσχεση”, Φοινικιά Ηράκλειο: 5.000 ευρώ

Τη 12η/5:

- Αθλητικός Ιππικός Όμιλος Κρήτης: 12.000 ευρώ

Την 11η/5:

- Αθλητικό Σωματείο “Ρυθμός Άθληση” Ασιτών: 4.000 ευρώ

- Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ανδρογέα: 5.000 ευρώ

- Όμιλος Πρακτικής Σκοποβολής Ηρακλείου: 10.000 ευρώ

- Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης “Ίκαρος”: 2.500 ευρώ

Tη 10η/5:

- Ιππική Ακαδημία Κρήτης: 4.500 ευρώ

Την 8η/5:

- Αθλητικός Όμιλος Δαμάστας: 10.000 ευρώ

Την 3η/5:

- Μορφωτικός Εκδρομικός Αθλητικός Σύλλογος “Τρίτων”: 5.000 ευρώ

- Αθλητικός Όμιλος “Ομόνοια” Καλλιθέας: 5.000 ευρώ

Την 28η/4:

- Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος “Ηρόδοτος” Αλικαρνασσού Ηρακλείου: 10.000 ευρώ

- Πολιτιστικός Σύλλογος Ασημίου: 8.000 ευρώ

Την 27η/4:

- Αθλητικός Όμιλος Κρήτης “Ιππόσχεση”: 8.000 ευρώ

Tην 26η/4:

- Όμιλος Πρακτικής Σκοποβολής Ηρακλείου: 10.000 ευρώ

Όλα τα παραπάνω αναγράφονται στη “Διαύγεια” και είναι σε δημόσια θέα.

Βραβεύσεις...

Η... γενναιοδωρία του υφυπουργού φέρνει, καθώς φαίνεται, και... βραβεία. Τα οποία τον τελευταίο καιρό απονέμονται κατά κόρον στον Λευτέρη Αυγενάκη. Βεβαίως, οι βραβεύσεις προέρχονται κυρίως από τους... εκτάκτως επιχορηγηθέντες, αλλά... τι ψυχή έχει ένα βραβείο μπροστά σε μια έκτακτη επιχορήγηση;

Το επεισόδιο με τον παπά του χωριού που μεσολάβησε για βραβείο είναι γνωστό, όπως και το άλλο, που δύο αθλητές τον επισκέπτονται μέσα στο γραφείο του και τον βραβεύουν, με τις... απαραίτητες φωτογραφίες να κοσμούν φυσικά το Facebook.

Το πηγαινέλα της... ακολουθίας

Παρατηρώντας τις αναρτήσεις στη “Διαύγεια” για τις δαπάνες του κ. Αυγενάκη στην ίδια περίοδο, δεν μπορέσαμε να μην παρατηρήσουμε έναν σωρό έγγραφα που αφορούν σε μετακινήσεις μελών της “συνοδείας” του Ηρακλειώτη υφυπουργού, αλλά και του ίδιου. Δεν έχουν μέτρημα οι αποφάσεις μετακίνησης στελεχών του με αμοιβές και εκτός έδρας. Κόσμος πάει κι έρχεται στο Ηράκλειο από την Αθήνα (μόνο στο Ηράκλειο, πουθενά αλλού ή ελάχιστα αλλού). Και οι περισσότερες αποφάσεις αφορούν σε δύο, τρία ή ακόμη και τέσσερα ταυτόχρονα πρόσωπα. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή, μιλάμε για εγκρίσεις μετακίνησης προσώπων που ανήκουν στο περιβάλλον Αυγενάκη ή την προσωπική του φρουρά, μεταφορικά, έξοδα διαμονής και επίσης αποζημίωση όταν πρόκειται για τα μέλη της προσωπικής φρουράς κ.λπ., για το χρονικό διάστημα από 26/4 έως 17/5.

Κατά τα φαινόμενα, ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει μέσω των ειδικών λογαριασμών του υπουργείου Πολιτισμού το σύνολο των εξόδων, ώστε η πολυπληθής συνοδεία του Λευτέρη Αυγενάκη να βρίσκεται περίπου... καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο Ηράκλειο και να τον συνοδεύει στις διάφορες δραστηριότητές του.

Δε θα μας πει, βέβαια, ότι ασκούνται οι δραστηριότητες από τα χωριά του Ηρακλείου με περιφερόμενους υπάλληλους που τα κάνουν όλα, ακόμη και τους φωτογράφους. Βεβαίως οι περισσότερες από τις δαπάνες αφορούν στην προσωπική του φρουρά, στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, μετρήσαμε οκτώ διαφορετικά ονόματα αστυνομικών! Εκ των οποίων βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερις ταυτόχρονα στο Ηράκλειο τις περισσότερες ημέρες.

Οι δαπάνες ποικίλλουν, αλλά τα περισσότερα ποσά κινούνται στην περιοχή των 240 έως 400 ευρώ. Το σύνολο δεν είναι τραγικά υψηλό, ωστόσο είναι πραγματικά περίεργο που, ενώ μιλάμε για περίπου... αδιάκοπη παρουσία των συνολικά 11 και πλέον προσώπων (οκτώ της προσωπικής ασφάλειας και τουλάχιστον άλλα τρία πρόσωπα που είναι ειδικοί σύμβουλοι ή “επιστημονικοί” σύμβουλοι του υφυπουργού) στις τελευταίες τρεις βδομάδες στην Κρήτη, κρίθηκε σκόπιμο να γίνουν τόσες διαφορετικές πράξεις και εγκρίσεις δαπάνης και όχι να γίνει κάποιο “μάζεμα”.

Πάντως, είναι προφανές και θα το ξαναπούμε, ότι ο Έλληνας φορολογούμενος ακριβοπληρώνει την πολυμελή συνοδεία του υφυπουργού, στα πηγαινέλα Αθήνα-Ηράκλειο.

Τη φωτογραφία αυτή ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα social media ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ούτε ηθικό ούτε νόμιμο

Είναι αδιανόητο ένας υφυπουργός, μέλος της κυβέρνησης, να εκμεταλλεύεται το δημόσιο χρήμα σκορπώντας το δεόντως, για προφανείς εκλογικούς λόγους και σκοπιμότητες. Και καλά, εκείνος... αφού μπορεί, το κάνει. Όμως, πού είναι οι προϊστάμενοί του στην κυβέρνηση να τον βάλουν στη θέση του; Όπως επίσης πού είναι και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι - όλων των κομμάτων - να ζητήσουν τον λόγο για την προκλητική προεκλογική εκστρατεία με δημόσιο χρήμα; Και οι συνυποψήφιοί του στη Ν.Δ., αφού με δημόσιο χρήμα αποκτά καθοριστικό πλεονέκτημα έναντί τους;

Όλοι διεκδικούν την ψήφο μας και για να προστατεύσουν το δημόσιο χρήμα. Τώρα που διασπαθίζεται έτσι, κουβέντα; Ο καθείς κι απάνω του;

Και δεν είναι μόνο αυτά. Η χρήση δημοσίων υπηρεσιών για προεκλογικούς λόγους από τον υφυπουργό είναι πασιφανής. Ο ΟΛΗ, οι δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και πλήθος φορέων και υποδομών, όλοι στη διάθεση του υφυπουργού...

Η Δικαιοσύνη δύσκολο να παρέμβει λόγω προεκλογικής περιόδου. Μόνο μετά τις εκλογές μπορεί να γίνουν καταγγελίες στο Εκλογοδικείο από κάθε έχοντα συμφέρον. Για να δούμε...

Και το ντόπινγκ... οικογενειακή υπόθεση;

Ο ΕΟΚΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ) είναι το όργανο που το 2020 αντικατέστησε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), το οποίο λειτουργούσε από το 1999 και υπαγόταν στη WADA, τη διεθνή οργάνωση καταπολέμησης του ντόπινγκ. Ο οργανισμός συστάθηκε με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού και τελεί υπό την άμεση εποπτεία του.

Πριν από λίγες μέρες, την Πέμπτη 11 Μαΐου για να είμαστε ακριβείς, το Δ.Σ. του Οργανισμού συνήλθε σε συνεδρίαση διά περιφοράς και αποφάσισε την “ενίσχυση” του Οργανισμού με μία χημικό, προκειμένου να παρέχει «υπηρεσίες υποβοήθησης στον τομέα επιστημονικής υποστήριξης και ποιότητας ως χημικός». Το όνομα της νεαρής χημικού που επελέγη (με άγνωστες διαδικασίες, οι οποίες δεν αναφέρονται καν στο πρακτικό της επιτροπής, το οποίο βεβαίως έχουμε στα χέρια μας - δείτε τη “Διαύγεια”) είναι η Μ. Αυγενάκη του Ιωάννου και - ναι, καλά μαντέψατε - είναι συγγενής του υφυπουργού Αθλητισμού. Για την ακρίβεια, μάλιστα, έχει αρκετές φωτογραφίες με τον υφυπουργό σε διάφορες δραστηριότητες, κυρίως του ιδιαίτερου πολιτικού του γραφείου στο Ηράκλειο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η δαπάνη για τη 12μηνη σύμβαση με την οποία προσλαμβάνεται η χημικός είναι 18.690 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή το συνολικό ποσό είναι 23.175,60 ευρώ.

Το ότι ο υφυπουργός αντιμετωπίζει σαν προσωπικό του τσιφλίκι τους τομείς αρμοδιότητάς του δεν είναι κάνα μυστικό, το ’χουμε καταλάβει όλοι αυτά τα χρόνια, από το 2019 έως σήμερα. Και στο “τσιφλίκι” του ο καθένας μπορεί να λειτουργεί με κριτήρια νεποτισμού. Οπότε δε μας εκπλήττει καθόλου που παραμονές εκλογών, μόλις λίγες μέρες πριν τις κάλπες, “φροντίζει” τους ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντός του, αλλά και πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News