Αγία Σκέπη: Στο σκαμνί 6 άτομα για τους φρικτούς θανάτους των ηλικιωμένων στο γηροκομείο «κολαστήριο» - Τι αναφέρει το βούλευμα

Κρήτη
Αγία Σκέπη: Στο σκαμνί 6 άτομα για τους φρικτούς θανάτους των ηλικιωμένων στο γηροκομείο «κολαστήριο» - Τι αναφέρει το βούλευμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων παραπέμπει την 69χρονη κατηγορούμενη να δικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, την 69χρονη, την 44χρονη και τον 51χρονο γιατρό για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, και συνολικά τους έξι κατηγορούμενους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση

Στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κρήτης (Χανιά) παραπέμπονται να δικαστούν συνολικά έξι άτομα που βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες στη φρικιαστική υπόθεση με θύματα δεκάδες ανυπεράσπιστους συνανθρώπους μας σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά, σε βάθος 12 ετών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων εξέδωσε βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη μια 69χρονη Κρητικιά, η 44χρονη κόρη της (συνδιαχειρίστριες της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων), ένας 51χρονος γιατρός (υγειονομικός υπεύθυνος της δομής), ένας 71χρονος ψυχίατρος και δύο νοσηλεύτριες-υπεύθυνες βάρδιας ηλικίας 45 και 48 ετών.

Στον αντίποδα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία για τον 43χρονο γραμματέα και εκτελούντος χρέη νοσηλευτή, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τον 43χρονο.

Ας σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει το neakriti.gr σε προ ολίγων εβδομάδων ρεπορτάζ για την επίμαχη υπόθεση, ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε προτείνει την παραπομπή σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων –και- του 43χρονου άνδρα.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων παραπέμπει την 69χρονη κατηγορούμενη να δικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, την 69χρονη, την 44χρονη και τον 51χρονο γιατρό για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, και συνολικά τους έξι κατηγορούμενους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση. 

Διαβάστε επίσης ⇒ Γηροκομείο - "κολαστήριο" στα Χανιά: Μήνυση μέσα από τη φυλακή σε Εισαγγελέα και Ανακριτή για την Αγία Σκέπη

Εξάλλου, και οι έξι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κρήτης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τελούμενης με πράξεις και παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένης, κατά συναυτουργία, στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης (για συνολικά 32 τρόφιους).

Ο 71χρονος εξαιρείται για τέσσερις περιπτώσεις τροφίμων, ενώ ο 51χρονος και οι δύο νοσηλεύτριες εξαιρούνται για μια περίπτωση τρόφιμου. Επίσης, για μια περίπτωση τρόφιμου αποφασίστηκε να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων (εκτός της μητέρας και της κόρης).

Εξάλλου, το δικαστικό συμβούλιο απήλλαξε τους έξι κατηγορούμενους (αποφάνθηκε να μη γίνει κατηγορία) για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενη με πράξεις και παραλείψεις, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία, στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης για έξι περιπτώσεις τροφίμων (δύο ανθρωποκτονίες και τέσσερις απόπειρες).

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, παραπέμπονται οι έξι να δικαστούν ως υπαίτιοι ότι στα Χανιά στις 5 Μαΐου του 2009, μητέρα-κόρη κι ο 51χρονος γιατρός συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα στην οποία εντάχθηκαν την ίδια ημέρα οι δύο εργαζόμενες ως μέλη της. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο 71χρονος ψυχίατρος εντάχθηκε ως μέλος της από αρχές του 2016 και η συμμετοχή και των έξι σ' αυτήν εκτάθηκε έως τις 5 Μαΐου του 2021.

Ας σημειωθεί ότι με το επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα, διατηρούνται τα εντάλματα προσωρινής κράτησης σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων που έχουν προφυλακιστεί, έως την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης (αλλά όχι πέραν του 18μηνου).

Επίσης, διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στις δύο κατηγορούμενες που είχαν αφεθεί μετά τις απολογίες τους ελεύθερες με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δυο φορές το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής τους, καταβολή χρηματικής εγγύησης 5000 ευρώ). Στη μια εκ των δύο, είχε επιβληθεί επιπρόσθετα απαγόρευση εξάσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος με οποιαδήποτε μορφή μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Σχολιάζοντας την παραπομπή των έξι σε δίκη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο συνήγορος υπεράσπισης του 51χρονου γιατρού, Διονύσης Βέρρας έκανε λόγο στο neakriti.gr για "ένα προδήλως εσφαλμένο από άποψη υπαγωγής παραπεμπτικό βούλευμα. Ελέγχεται για εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου, γεγονός που το καθιστά εκκλητό και θα επιδιώξουμε κρίση του Συμβουλίου Εφετών".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News